Jump to content



Аспартам - химичната отрова в храната ни


Препоръчани коментари

Е 951


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА АСПАРТАМЪТ?

В последните години все по-масово се употребява явната "химична отрова" - подсладителят аспартам, който се съдържа в повечето безалкохолни напитки и много други продукти. Той е известен и с други имена като «NutraSweet», «Equal», «Spoonful», Е 951 (чети етикетите!). Аспартамът се използва като подсладител и в други газирани напитки, в прахчетата "Степ", "Танг", какт
о и в някои медикаменти. Според Бети Мартини от Mission Possible: ”Аспартамът е единственият генно инженерен продукт, за който ние имаме чисти доказателства, ясни документи и обстоятелствени случаи, показващи масивни епидемии на човешки заболявания и смърт” Освен това той е генетично инжениран хранителен продукт, продаван като хранителна добавка, и е ясно етикетиран на пазарите в САЩ. Това е изключение, след като позицията на САЩ е, че етикетирането на генно инженерните продукти ще изглежда като ”негативно етикетиране”, което пък би било спънка за свободната търговия.

Всъщност как този изключително вреден продукт превзема пазара. Какво стои зад него? В ”Нутраотрова” (Nutrapoison) Алекс Константин пише: ”Фармацевтичната фирма G.D. Searle, работейки в симбиоза с държавни чиновници и конгресмени, подкупваше хората, които проучваха извършваните от нея нарушениа на закона, за да изкара аспартам на пазара.” През 1980 г. Public Board of Inquiry гласува единодушно да отхвърли употребата на аспартама, но с идването на власт на Роналд Рейгън, директорът на Агенцията за храните и лекарствата Артър Хейс разрешава употребата на Нутрасуит. Чрез още много машинации и ”игри под масата”, за които тук няма да се спираме, този продукт завладява американския и световния пазар.

Понастоящем аспартам се добавя в повече от 6000 хранителни продукта и напитки, и се продава в почти 100 страни. През 1992 г. Нутрасуит подписа споразумение с компаниите Кока кола и Пепси кола с условието да бъде снабдителят им с аспартам. Най-голямата ирония и същевременно най-ужасяващото е, че този подсладител преобладава предимно в диетичните храни. Това е пълен абсурд - вещество, от което има, както ще видим по-долу, над 10 000 оплаквания и има регистрирани най-малко 92 болестни симптома, да се продава като диетичен продукт. Едва ли хранително-вкусовата промишленост е стигала до по-голямо безумие.

При това на опаковките няма предупреждение за вредността му, както правилно отбелязва Филис Балч: "Други подобрители като мононатриев глутамат (МНГ) и аспартам се използват без предупреждение за вредност, но е известно, че причиняват здравни проблеми, вариращи от главоболие и диария до объркване, загуба на паметта и припадъци." 1*

Ето някои от продуктите, в които се намира аспартам, като в повечето от тях не е отбелязан на опаковката:

безалкохолни напитки
дъвки без захар
какаови смеси
подсладено кисело мляко
мултивитамини
напитки с кофеин
сокове
разтворими чай и кафе
сосове
бързи закуски

Но всичките му "странични действия" са още по-опасни, защото по-голямата употреба на напитки и храни, в които се съдържа, води до пристрастяване. Много хора съобщават за тежък абстинентен синдром, когато се опитат да изхвърлят аспартама от храната си. Някои твърдят, че зависимостта към него е по-силна дори от тази към алкохола. Според д-р Робъртс за 5,6% от 540 души, които той е проучвал (или 33 души), е било много трудно или дори невъзможно да спрат консумацията му. Самите потърпевши или техните близки са използвали именно термина "пристрастяване", за да опишат състоянието си по отношение на подсладителя. Това е една от причините за пандемичното му разпостранение.

"Аспартамът е смятан от много учени за химична отрова и изобщо за най-опасната добавка към храните. Той е отговорен за 75% от страничните реакции, предизвикани от хранителни добавки, според докладите до системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA 2* (Управлението по храните и лекарствата).

От 1985 г. до сега има официален регистър на 92 симптома от над 10 000 официално подадени оплаквания. Някои от болестните прояви са : главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта (често срещано), гадене, наддаване на тегло, обриви, безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, замаяност и виене на свят, ставни болки, дори гърчове и много други, като има дори съобщени смъртни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"! 3*

Бети Мартини, една от усърдните изследователки на аспартама, свидетелства на Световната конференция по охрана на околната среда, за последствията от консумация на Соla Light и Pepsi Light. В лекцията си по повод епидемията в САЩ от множествена склероза и кожна туберкулоза тя казва:

"Ако аспартамът се нагрее до 30 С, то метанолът, съдържащ се в аспартама, се превръща във формалдехид, а от последния се образува мравчена киселина, която предизвиква метаболична ацидоза. Отравянето с метанол имитира множествена склероза. В случая с кожната туберкулоза ние открихме, че това заболяване се е разпространило толкова широко, колкото и множествената склероза, особено сред тези, които пият кола лайт и пепси лайт.

Както в случаите на отравяне с метанол, така и в случаите на кожна туберкулоза, жертвите изпивали по 3-4 опаковки напитка (една опаковка е 300 мл) на ден, а някои и повече. Ако заболялите продължаваха да употребяват аспартам, то това влошаваше състоянието на болните от кожна туберкулоза и ставаше опасно за живота им. Когато ние ги убеждавахме да се откажат от продуктите, съдържащи аспартам и те преставаха да ги приемат, заболяването протичаше по-леко. За съжаление, ние не успяхме да върнем заболяването обратно. Но в случаите на диагностицирана множествена склероза ( когато на практика заболяването било следствие отравяне с етанол) болшинството симптоми след спирането на аспартама изчезваха. Ние даже наблюдавахме случаи на възстановяване на зрението и слуха. "

На лекцията присъствал посланик от Уганда, който също съобщил,че : "в болницата, която посетихме, една медицинска сестра ни каза, че у шест нейни приятелки, любителки на Соla Light, била диагностицирана множествена склероза." 4*

Аспартамът е свързан и с депресивните разстройства: "Избягвайте газираните напитки и други продукти, съдържащи изкуствения подсладител аспартам («NutraSweet», «Equal»).Той може да блокира производството на серотонин и да доведе до главоболие, безсъние и депресия при хора, при които серотонинът вече е в недостиг. Ограничете приема на добавки, съдържащи аминокиселината фенилаланин. Тя съдържа веществото фенол, което е силно алергогенно. Повечето депресирани хора са алергични към определени вещества. Фенилаланинът е една от основните съставки на аспартама." 5*

"Подсладителят аспартам може да е основен подбудител на главоболие, особено за онези, които страдат от мигрена", твърди д-р Р.Б. Липтън, невролог от звеното по главоболие на Медицинския център "Монтефиори" в Ню Йорк, изследвал влиянието на аспартама при 117 пациенти.

Друго изследване, проведено от Шърли М. Коелър от Университета на Флорида, показва, че този подсладител е повишил честотата на мигрената при повече от половината от група изследвани хора. Всъщност общият брой на мигрените е нараснал повече от два пъти (от средно 1,55 до 3,55) след като пациентите вземали по четири дози от 300 милиграма аспартам дневно в продължение на четири седмици, сравнен с броя на мигрените през период със същата продължителност, през който са вземали плацебо. Освен това главоболието им продължило по-дълго, а някои от изследваните почувствали увеличаване на "необичайни симптоми" по време на главоболието като виене на свят, треперене и влошаване на зрението." 6*

В заключение можем да кажем, че аспартамът е "сладкият убиец" на модерното време от края на 20 и началото на 21 век. Неговото пандемично разпространение е наложено от мощни икономически интереси и е израз на тенденцията на търговската система да обсебва потребителя чрез продукти, предизвикващи зависимост.
1 - Рецепти за лечение с храни и хранителни добавки, Филис Балч, д-р Джеймс Балч, ИК "Кибеа", 2002

2 - Управление по храните и лекарствата (в САЩ) - Food and drug administration(FDA)

3 - Световната конспирация срещу здравето, д-р Атанас Гълъбов, София, 2001

4 - emailcofspermmsn@permonline.ru

5 - Рецепти за лечение с храни и хранителни добавки, Филис Балч, д-р Джеймс Балч, ИК"Кибеа", 2002, стр. 413

6 - Храната-чудодейно лекарство, Джийн Карпър, ИК "Кибеа, 1998, стр. 493
Link to comment
Сподели в други сайтове

  • Отговори 86
  • Създадена
  • Последен отговор

Топ коментиращи в тази тема

Топ коментиращи в тази тема

За съжаление повечето храни съдържат канцерогенни добавки,но не сме свикнали да четем етикетите и не знаем кое какво е.Хубаво е да се избягват храните с Е.Ето и една статия за останалите добавки:

http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-03-15_01.html

Link to comment
Сподели в други сайтове

За съжаление повечето храни съдържат канцерогенни добавки,но не сме свикнали да четем етикетите и не знаем кое какво е.Хубаво е да се избягват храните с Е.Ето и една статия за останалите добавки:

http://www.epochtimes-bg.com/2007-01/2007-03-15_01.html

 

Чета и то наред - пазарувам по два часа... :1000 (29):

Ядем лайна и не ни пука - това е истината! :1000 (19):

Link to comment
Сподели в други сайтове

Аз вече пия само вода (изключвам алкохола). Някъде преди 4 години спрях газираното,но стигнах до извода,че и соковете не са кой знае колко по-различни, затова вече пия само вода. Много обичам и Спрайт и Фанта,но се свиква и без тях,не са от първа необходимост на никой.

Дъвки също не си купувам вече,защото всичките станаха "без захар".

 

Наскоро си купих някакво пчелно млечице, което се предполага,че трябва да е полезно, да подсилва имунитета и т.н.,а в последствие видях,че в съръджанието му има аспартам и директно отиде в коша. Даже си го пишеше аспартам,не беше Е951 или нещо подобно.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Даже си го пишеше аспартам,не беше Е951 или нещо подобно.

Аз забелязах, че вече си ги пишат с имената, а не с кодовете, защото хората се плашат кат видят много E-та.

Link to comment
Сподели в други сайтове

За съжаление, почти всичко, което има сладък вкус е вредно :confused: - с изключение на плодовете и меда, но не и в неограничени количества. Лошото е, че вредните храни са пристрастяващи - много е трудно да се спрат, но гарантирам, че веднъж щом престанете да консумирате боклуци ежедневно, след време ако ви се наложи да хапнете, ще се чудите как може това някога да ви е харесвало. :dizzy: Поздравления за темата. :)

Link to comment
Сподели в други сайтове

Наистина с доста боклуци се тъпчем...почти нищо,купено от магазина не е здравословно(в повечето случай дори е вредно),само на домашното(зеленчуци,плодове,сокове и т.н)може да се разчита! :mf_surrender:

Иначе безалкохолното,както и коли,фанти и др. са яко вредни! :helpsmilie: Тях отдавна съм ги спряла.

Link to comment
Сподели в други сайтове

В кока колата не мисля, че има аспартам. Снощи си купих една бутилка Швепс мандарина, че ми се допи и сега отново инспектирах етикета - аспартам няма. Е, няма и захар, ама все пак. Пък и това е единствената напитка, която пия, а и газирано рядко ще ме види някой да пия :)

 

Лошото е, че захарта са я заменили с глюкозо-фруктозен сироп (да речем, че така се пише 1000%20(29).gif), извличан от генномодифицирана американска царевица. Успокоението ми, че е по-малкото зло от двете :)

 

От миналото лято откакто пуснаха Нестий разтворим много се зарибих. По 2 пакетчета на ден изцуцвах. Сигурен бях, че съм им изчел етикета, но миналия месец когато си купих последно реших да инспектирам пак. Чета аз "захар" и си викам добре, добре, ама после накрая имаше и Аспартам. Познайте дали си купувам още нестий 1000%20(29).gif

 

Единственото ми обяснение за буквалното тъпчене на всичко сладко е, че аспартамът е по-евтин от захарта. Не знам дали е така, но друго логично обяснение не виждам.

 

 

 

 

А и едно време Дерби още като беше излязло с майка ми се наливахме и беше много вкусно. Ама откакто замениха и те захарта го спрях.

Link to comment
Сподели в други сайтове

От години не пия никакви газирани напитки, старая се да не пия всякакви сокове и винаги чета етикетите.Особено по-второстепенните марки са яко бъкани с подобни лайна, а то не че големите производители нямат, но все пак при малките е двойно и тройно.От миналата година проверявам всичко, което купувам именно за аспартам, че ми беше попаднала някаква статия подобна на тази.Определено трябва да се обръща внимание на храната и напитките, които се консумират, но в крайна сметка и въздуха е толкова замърсен, и самата почва, и въобще всичко.
Link to comment
Сподели в други сайтове

Лошото е, че захарта са я заменили с глюкозо-фруктозен сироп (да речем, че така се пише 1000%20(29).gif), извличан от генномодифицирана американска царевица. Успокоението ми, че е по-малкото зло от двете :)

НЕ, НЕ И НЕ!!!!! Това е НАЙ-голямото зло от всичко! Прочети повече, това е буквално отрова! Бягайте като дявол от тамян от храни с глюкозо-фруктозен сироп (което пак си е вид захар, както и почти всичко, което завършва на -оза - глюкоза, фруктоза, лактоза, ако не се лъжа и сукралоза). Също така и от храни с транс мазнини, които в България по-често ги записват като хидрогенирани мазнини/масла.

 

http://lubomirivanov.com/3094/

 

Но принципно сладкото, независимо в какъв вид - захар или неин заместител, плодове или мед, трябва да се консумира в разумни количества и от възможно най-естествени продукти. Всичко друго, за съжаление, не е здравословно... не, че някой ви задължава, просто има толкова разпространени заблуди относно това кое е правилно при храненето и кое - не и хората стават все по-болни с всеки изминал ден. :ac:

Link to comment
Сподели в други сайтове

НЕ, НЕ И НЕ!!!!! Това е НАЙ-голямото зло от всичко! Прочети повече, това е буквално отрова! Бягайте като дявол от тамян от храни с глюкозо-фруктозен сироп (което пак си е вид захар, както и почти всичко, което завършва на -оза - глюкоза, фруктоза, лактоза, ако не се лъжа и сукралоза). Също така и от храни с транс мазнини, които в България по-често ги записват като хидрогенирани мазнини/масла.

 

http://lubomirivanov.com/3094/

 

Но принципно сладкото, независимо в какъв вид - захар или неин заместител, плодове или мед, трябва да се консумира в разумни количества и от възможно най-естествени продукти. Всичко друго, за съжаление, не е здравословно... не, че някой ви задължава, просто има толкова разпространени заблуди относно това кое е правилно при храненето и кое - не и хората стават все по-болни с всеки изминал ден. :ac:

 

Еми хубаво. Отивам на село и ще пия вода от селската чешмичка и ще събирам слънце от покрива за фотосинтеза 1000%20(29).gif

 

 

Няма как човек, все нещо трябва да се избере. :/

Link to comment
Сподели в други сайтове

Еми хубаво. Отивам на село и ще пия вода от селската чешмичка и ще събирам слънце от покрива за фотосинтеза 1000%20(29).gif

 

И тва защо трябва да е нещо лошо та го казваш така иронично???

 

Винаги може да НЕ консумираш лайната които ти предлагат. Въпроса е да имаш воля и желание ;)

Link to comment
Сподели в други сайтове

Ужас,като си представя че като малък бях пристрастен към Степчетата,дори ги ближех направо от пакетчетата,неразтворени... OH GOD WHY :1000 (29): сигурно съм увреден доживот.

podpis.jpg

Як за тебе, аз съм виждала много по-хубави момчета от него. На работа момчетата ни-готвачи, които са на 27-28 години са много по-готини. Тук има и готини, но Ивалът не е от тях.
Link to comment
Сподели в други сайтове

Няма как човек да избегне абсолютно всички вредни съставки. Колбасите се правят от зъби, черва и други боклуци, соковете не са истински, захарните изделия са ГМО... Ако трябва да живеем наистина природосъобразно трябва да започнем да си правим всичко сами. Факт. За тази цел обаче трябва да спрем да правим всичко друго.

От години не пия газирано, позволявам си само спрайт лятото с ментата. :1000 (29): Но се радвам, че зарязах колата и т.н. Дъвките няма как да ги откажа, най-малкото работата ми изисква да имам приятен дъх. :1000 (29):

Link to comment
Сподели в други сайтове

Няма как човек да избегне абсолютно всички вредни съставки. Колбасите се правят от зъби, черва и други боклуци, соковете не са истински, захарните изделия са ГМО... Ако трябва да живеем наистина природосъобразно трябва да започнем да си правим всичко сами. Факт. За тази цел обаче трябва да спрем да правим всичко друго.

От години не пия газирано, позволявам си само спрайт лятото с ментата. :1000 (29): Но се радвам, че зарязах колата и т.н. Дъвките няма как да ги откажа, най-малкото работата ми изисква да имам приятен дъх. :1000 (29):

 

Има дъвки без аспартам ;)

Link to comment
Сподели в други сайтове

Кои?

 

Не знам как се казват, но ще попитам ако наистина те интересува. Една бивша колежка само тях дъвче именно защото са без аспартам, а тя си е патила здравословно от тия лайна.

Link to comment
Сподели в други сайтове

За съжаление отново достигаме до извода, че едва ли не всичко трябва да си правим сами, за да бъде максимално свободно от вредни вещества.

Иначе слагат дори и в пасти за зъби...

Link to comment
Сподели в други сайтове

Не знам как се казват, но ще попитам ако наистина те интересува. Една бивша колежка само тях дъвче именно защото са без аспартам, а тя си е патила здравословно от тия лайна.

 

Ами интересува ме, въпросът е дали и къде се продават.

Link to comment
Сподели в други сайтове

И тва защо трябва да е нещо лошо та го казваш така иронично???

 

Винаги може да НЕ консумираш лайната които ти предлагат. Въпроса е да имаш воля и желание ;)

 

Съжалявам, че така е прозвучало. Целта на иронията беше да е към фотосинтезата, не селото. Какво ли бих дал да си върнем къщата на село на Балкана. Само аз си знам какво ми е.

 

 

Да, можеш разбира се. Аз колко много продукти отказах заради подобни съставки. Но не можеш напълно да ги избегнеш. Трябва както колегата каза да започнеш всичко да си произвеждаш сам, но да зарежеш всичко останало.

 

Потребителите може да влияем върху корпорациите, но трябва да сме много. Не познавам честно казано хора, които четат етикетите. Дори и да се направи такава промяна, тя ще увеличи цената на продуктите, а в България твърде много хора едва свързват двата края и съвсем оправдано биха предпочели цена пред качество :/

 

 

 

 

Абе темата е много широка и трудно може да се обхване. Единственото решение е да избягваме това, което можем. Докато можем. Защото все повече компании заместват естествените подсладители с аспартам и ГМО царевица.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Съжалявам, че така е прозвучало. Целта на иронията беше да е към фотосинтезата, не селото. Какво ли бих дал да си върнем къщата на село на Балкана. Само аз си знам какво ми е.

 

 

Да, можеш разбира се. Аз колко много продукти отказах заради подобни съставки. Но не можеш напълно да ги избегнеш. Трябва както колегата каза да започнеш всичко да си произвеждаш сам, но да зарежеш всичко останало.

 

Потребителите може да влияем върху корпорациите, но трябва да сме много. Не познавам честно казано хора, които четат етикетите. Дори и да се направи такава промяна, тя ще увеличи цената на продуктите, а в България твърде много хора едва свързват двата края и съвсем оправдано биха предпочели цена пред качество :/

 

 

 

 

Абе темата е много широка и трудно може да се обхване. Единственото решение е да избягваме това, което можем. Докато можем. Защото все повече компании заместват естествените подсладители с аспартам и ГМО царевица.

 

Тва увеличение на цените уж за по-качествени стоко е абсолютна лъжа и пропаганда на корпорациите. Видиш ли полезните неща били по-скъпи щото имало качествени съставки. Не е вярно. Истината е, че не ние, не пазара, а самите фирми диктуват цените на стоките. Пазарната икономика е олицетворение на злото, както е казал и самият Айнщайн, който цитирам дословно.

 

Как е можело преди 23 години, когато социалистическа България е била с планова икономика цените да са били свръх ниски и хората да си позволяват да си купуват абсолютно всичко необходимо и то качествено? Защото тогава държавата е производител, държавата е регулатор на качеството и държавата определя цените на стоките. Лъжат ни, че пазара определя цените, но не е така. Събират се корпорациите и правят картели и те си определят кое колко да струва и винаги правят така, че масово хората да не могат да си го позволят и да купуват евтините боклуци, които им съсипват здравето.

 

Едно време на абсолютно всеки продукт произвеждан тук е имало Държавен стандарт за качество - от разклонители, ютии и помпи за вода до лютеница, кисело мляко и сирене.

 

Произвеждали са се продукти със високо качество на ниски цени. А сега се произвеждат продукти с ужасно качество на ниски цени.

 

Аз смятам, че цялата ни система на управление е сбъркана и тая система позволява именно корупция, монопол, и безсилие на държавата да е регулатор.

 

Винаги има фирми и кора, които имат лоби в правителствата във всички държави по света, които обслужват техните интереси, а не тези на народа.

 

Когато държавата е собственик и производител няма как тези фирми въобще да виреят в такава система и не са на този пазар въобще.

 

Трябва да сменим системата. То се е видяло 23 години, че с тази няма да стане, колкото и някои хора да се опитват да изкарат комунизма олицетворение на злото се видя че не е така.

 

Самият комунистически строй се грижи именно за интересите на народа, а не на една шепа хора. Тва което е било в СССР и другите социалистически държави миналия век не е чистият комунизъм, така както управлението на Хитлер не е било истинския националсоциализъм, така както в момента това не е истинския капитализъм.

 

Както казва един много умен човек - Да обвиняваш комунизма за СССР е същото както да обвиняваш Христос за инквизицията...

 

Но се отклоних от темата, въпреки, че за мен всички тези неща са навързани и едното произлиза от другото, а всичко е взаимосвързано.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...