Jump to content



Кафе или чай?


Препоръчани коментари

Здравейте,

 

Тъй като обожавам да пия чай,а и доста пъти съм се ровил в различни сайтове,книги и вестници,търсейки интересни факти свързани с историята на чая,ползите и различните традиции,реших да споделя малко информация,събрана из нета и тук.

Никога не съм обичал кафе,а днес за първи път пих и реших да се разровя и за кафето,та ето какви неща открих

 

А вие обичате ли да пиете кафе/чай? Всеки ден ли го правите ? Мислите ли,че можете да се пристрастите?

 

Ч А Й

 

"Историята на чая е изпълнена с интрига и приключение. Много процеси оказват влияние върху пътя на чая – късмет, противоречиво приемане, данъци и такси, контрабанда, революции, изкуство, религия, социална промяна. Откритието чай е тайнствено, вълнуващо и впечатляващо.

Днес милиони хора по света пият чай всеки ден. Някои от тях знаят всичко за древната напитка, други – почти нищо. Но всички те са подвластни на чаената магия и украсяват деня си с гореща чаша чай.

Пием чай, защото е полезен, защото е знак за класа и положение, защото е интересно хоби, или просто, защото ни харесва.

 

Събрахме няколко интересни факти за чая, които са истинско знание и забавление.

 

- Факт # 1 „Чаят има само две наименования в цял свят”

Английската дума за чай “tea”, както и нейните вариации tay, tey, the, произлиза от китайски диалект (Amoy). Другото наименование, чиято разновидност използваме и в България, идва отново от китайския език (Mandarin) – “cha”. В различните страни наричат чаят по един от двата начина. Някои използват и двете наименования. Ако в Англия си поръчате “hot cup of cha”, с удоволствие и без съмнение, ще Ви сервират гореща чаша чай.

 

Гайд за някои страни:

Te: Дания, Норвегия, Испания, Швеция, Латвия, Италия

Tea: Англия, Унгария

Тее: Германия, Финландия, Корея

Thee: Холандия

Cha: Гърция, Япония, Португалия

Chai, Chay: Русия, България, Сърбия, Турция, Чехия

 

- Факт # 2 „На колко години е чаят?”

Може би именно чаят е най-старата напитка в света. Първите сведения за чая датират от преди 4,700 години. Най-ранните документирани записки за чая са от 4 в. в Китай. Смята се, че хората населявали Източна Азия са пили чай стотици години преди това. В древността, чаят е бил използван широко за медицински нужди – лечение на рани и различни заболявания.

Чаените листа са били изсушавани и стривани, преди да се залеят с гореща вода. Варенето на чай в чайник се въвежда много по-късно от династията Минг (1368-1644), от което излиза, че съвременния начин за приготвяне на чай е на около 700 години!

 

- Факт # 3 „Зеленият и черния чай – два различни чая?”

Дали в действителност зеленият и черният чай произлизат от едно и също растение? През 17, 18 в. никой не е бил сигурен в това, защото чаените търговци не са били допускани в Китай и информацията за производството на чай е била оскъдна. По-късно, през 19 в. , англичани откриват диво растящи чаени храсти в Индия. През 1905г. чаят получава и официалното си латинско наименование – Camellia silensis. Именно това растение, само по себе си, е суровината за производство и на зеления, и на черния чай. Разликата е в периода на ферментация.

 

- Факт # 4 „Чаят е невероятно полезен”

Една чаша бял чай съдържа същото количество антиоксиданти, колкото десет чаши ябълков сок! Независимо, че повече внимание се обръща на здравословните ефекти на зеления и белия чай, черният чай и оолонгът притежават също много полезни съставки. Чаят регулира холестерола, подпомага имунната система, влияе благотворно на сърцето, оказва положително въздействие върху зъбите и венците. Смята се, че консумацията на чай е превенция срещу ракови заболявания.

 

- Факт # 5 „По-малко кофеин от кафето?”

Чаят съдържа 50% по-малко кофеин в сравнение с кафето, което го прави чудесна алтернатива за тези, които са чувствителни към кофеина. Една чаша черен чай съдържа наполовина по-малко кофеин от чаша кафе. Нещо повече, по-голямото количество кофеин в чая се отделя в първите 30 секунди от запарването. Т.е., ако натопим чая в горещата вода за половин минута, и след това сменим първата вода, ще намалим съдържанието на кофеин до минимум.

 

- Факт # 6 „Чаят – най-популярната напитка в света след водата?”

Чаят е безспорно най-консумираната напитка след водата. Чай се пие в различни варианти – традиционни чаени листа, билков и плодов, чай, който се приготвя от корени. Освен това, чаят се счита за относително евтин навсякъде по света. Топъл или студен, чаят е втората най-популярна напитка в света.

 

- Факт # 7 „Традицията – английски следобеден чай”

Счита се, че английският следобеден чай е въведен от една от придворните дами на кралица Виктория – дукесата на Брадфорд, Ана Станхоуп. Тя предлага чай с лека следобедна закуска – малки сандвичи или кексчета, които не засищат, но премахват острото чувство на глад. Кралица Виктория приема предложението с охота и в кралския двор всеки следобед се сервира чай с лека закуска. Това се превръща в традиция за аристокрацията. По това време се въвежда и деленето на следобедният чай на ранен (low tea) и късен (high tea). Късният чай е привилегия на висшето общество и обикновено се пиел между 5 и 6 часа следобед.

 

- Факт # 8 „Кой въвежда пакетчетата чай?”

Първият, който предлага чаени пакетчета е търговеца от Ню Йорк – Томас Съливан. Причината е била високата цена на металните кутийки за чаени мостри. Това се случва в периода 1904-1908г. на миналия век. Въпреки, че това откритие се смята за улеснение в приготвянето на чай, много хора по света го критикуват остро. Мнението на ценителите на чай е категорично – напитката от попарени чаени листа е много по-приятна и впечатляваща."

 

К А Ф Е

 

История

 

За прародина на кафето се приема Етиопия. Там по сведения на арабския лекар и философ Авицена е използван екстракт, получен от зелени зърна на кафето. Изпичането на зърна на кафето започва да се практикува едва по-късно. Оттук през арабските страни и Турция кафето прониква в страните от Европа. Ароматните зърна започват своя победоносен поход из Европа и света след едно поражение.

Това поражение е на турската армия пред Виена, където на 12 септември 1683 година е разбита. Тя напуска полесражението и оттеглянето бързо се превръща в паническо бягство. Твърди се, че победата на съюзническите войски при Виена е била решена с помощта на поляк, достигнал висок чин в турската армия. Фамилията му е Колчитски. В последния момент той изоставил турската армия, промъкнал се през обсадата във Виена и дал изключително ценна информация, която помогнала да се спечели битката. Сред трофеите, които били завладени, са намерили и десетки чували “камилски боб”. Така нарекли съюзниците зърната, които отначало били сметнати за храна на камилите. Опитът да бъде сварена чорба от този “боб” завършил безуспешно. Единствен Колчитски знаел какво точно се съдържа в чувалите. Той поискал за информацията, която предоставил, наградата да бъде “камилския боб”. Искането му било изпълнено с удоволствие и така Колчитски се сдобил със солиден запас кафе. Той отворил във Виена първото кафене в Европа и спечелил цяло състояние. Така кафето тръгнало с шеметна бързина по Европа.

Ползи

За ползата и вредата от кафето върху здравето на човека се спори от столетия и са изписани тонове хартия за и против чудотворната напитка.

Главната действаща съставка в кафето е алкалоидът кофеин,който се съдържа в кафето от 0,6 до 2,5%. Кафето влияе върху централната нервна система и на първо място върху кората на главния мозък и мозъчните центрове на висшата нервна дейност. Благодарение на него намалява чувството на умора, мислите стават по-ясни, умствената работа се облекчава, възприемането на външни впечатления се подобрява, слухът и зрението се изострят. Това благотворно влияние на кафето продължава около 5 часа след приемането му. Кафето в полезни дози усилва и с това тренира процеса на възбуждането.

 

Дозировка

 

Действието на кафето върху висшата нервна система зависи от дозите на приема му и от типа нервна система. Кафето премахва както физическата, така и душевната умора, то повишава работоспособността и подобрява самочувствието. Това благотворно влияние на кафето върху организма не зависи само от кофеина, но също така и от етеричните масла, които се съдържат в него и рефлекторно възбуждат нервната система.

Големите дози от кафе предизвикват явления на превъзбуждане на нервната система, изразяващи се в треперене, неувереност в движенията и неустойчивост в ходенето.

Едва ли е необходимо да даваме някаква препоръка и рецепта какво кафе да пием и в какви дози, след като зависи преди всичко от типа нервна система. Действието му върху центровете на продълговатия мозък се изразява във възбуждане на дихателния център, като се учестява дишането, става по-дълбоко, с последващо подобряване на вентилацията на белите дробове. Предизвиква забавяне на пулса и едновременно има и възбуждащо действие върху ритъма на сърцето, който обикновено се ускорява. В малки дози подобрява функцията на миокарда и неговата проводимост, но в големи дози я влошава.

 

Кафето разпалва желание за секс

 

Кафето гарантира по-добър секс! Популярната напитка усилва еротичните желания предимно у дамите, твърдят учени от университета в Калифорния. Само една чаша била достатъчна, за да се превърне изстиналата съпруга в страстна любовница, според сензационното изследване, публикувано в сп. “Жива наука”. Първите опити били направени с женски мишки. След редовно поене с малки дози кафе учените установили, че самките се възстановяват изключително бързо след секс и проявяват силно желание за нова близост. Американските лекари потвърдили резултатите от изследването с дамиф доброволки, които трябвало да пият по чаша-две кафе на ден. Преди експеримента някои от тях откровено признали, че имат проблеми в леглото. Накрая 80% от участничките потвърдили, че интимният им живот е живнал.

Не си мислете обаче, че ако гаврътнете кана кафе, ще станете тигрица, казват учените. Достатъчни са 1-2 чашки на ден. Те ще подобрят настроението ви и ще увеличат либидото.

Link to comment
Сподели в други сайтове

  • Отговори 58
  • Създадена
  • Последен отговор

Топ коментиращи в тази тема

И аз съм търсил много информация. В България на чай се казва общо взето на всички запарки, което не е правилно, защото чай е само чаеното дърво и съответно в различните му етапи - бял, зелен и черен. Всичко друго са билки и плодове които са сушени и се запарват на вряла вода но те не са чай.

 

Обичам да пия и кафе и чай. Но кафе повече. Чай обичам и студен и топъл. Топлия с мляко много го обичам. На баща ми един индиец му подари към 10 кг. черен чай от Индия преди години и до ден днеше още има в нас :1000 (29): Но той е доста силен и е за против разстройство :whistling:

 

Кафе много обичам да пия, и на ден преди съм пиел по 3-4 най-малко. Но кафето е наркотик и се пристрастяваш към него. От кофеина. На мен спря да ми действа вече. Но всяка сутрин много обичам да стана, да се измия и да си пусна едно кафе и аромата да ме връхлети. Ммммм :1000 (6): Наща машина е еспресо и прави много як каймак и пяна. Но честно казано ми писна такова кафе, и сега пускам функцията за пара и си го права чисто черно катран :D

 

Иначе от другите "чайове" обичам горските плодове като че ли най-много. И естествено с лимон вътре :1000 (19):

 

Хах тука миналата година си бях снимал 4-тото кафе. Нз някой искаше да го види и ся видях снимката че съм я качил. Това е кафе с мляко обаче, че след третото гледам да са по-слабички :1000 (29): :1000 (29): :1000 (29):

 

post-11-1266679006.jpg

Link to comment
Сподели в други сайтове

Аз сега си правя експеримент,от няколко дни пия кафе.Хич не ми харесва,но след това ми е супер свежо такова :D Убива ми мързела,хахах :D

Иначе през лятото повече студен чай и вода,че течностите са важни.

Харесва ми San Benedetto зелен,а трябва и този Lipton да пробвам,че още не съм :D

Link to comment
Сподели в други сайтове

Пия много чай от години! Зеленият действа супертонизиращо, а кафето ме приспива, но също го обичам. Отскоро и бял пия, а в момента и черен - за разнообразие. Понякога взимам някакви плодови, по-изчанчени. Но зеленият си е най :) Счупих си каната за запарване и все не си купувам нова, та карам на пакетчета :P

Сутрин задължително два големи чая, по обед кафе - ако съм вкъщи, турско, късо и много силон - по-късно пак два чая и на вечеря пак :D Постоянно се наливам :D:D

Гърмеж!

image.jpeg.f4e0b042037ac6e3cf69046d2bdfaa66.jpeg

 

 

Link to comment
Сподели в други сайтове

Най-хубавия студен чай става като си сварите чай, сложите му захар или мед докато е топъл и го оставите да изстине. После го нахаквате яко с лед и лимон и имате 100% натурален студен чай, а не вода с оцветители наблъскана с всевъзможни емулгатори, подсладители и лайна :1000 (19):

Link to comment
Сподели в други сайтове

Най-хубавия студен чай става като си сварите чай, сложите му захар или мед докато е топъл и го оставите да изстине. После го нахаквате яко с лед и лимон и имате 100% натурален студен чай, а не вода с оцветители наблъскана с всевъзможни емулгатори, подсладители и лайна :1000 (19):

Пробвах го,баба ми беше правила преди гоидни и стана страхотно яко :1000 (19):

Link to comment
Сподели в други сайтове

Пробвах го,баба ми беше правила преди гоидни и стана страхотно яко :1000 (19):

 

Ше се сетиииш :1000 (19): Ето моя. Тва върви най-много през деня в тия жеги. Студено чайче през деня и бирички вечерта :1000 (30):

 

post-11-1310302511.jpg

Link to comment
Сподели в други сайтове

Много обичам кафе. Всеки ден изпивам по едно от Старбъкс сутрин, но и през деня ако някой предложи не отказвам. Пия го, защото ми е вкусно, а не защото ме ободрява. Мога и след кана кафе да заспя като къпан :1000 (29):

 

Чай ми се пие само зимата, когато даже прекалявам. И чая и кафето ги пия без захар и други подсладители.

image.jpgimage.jpgimage.jpg
Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Кафето е супер голямото пристрастяване.. Когато съм София незнам какво ми става, не мога да се спра под 5 кафета на ден.. всякакъв вид. Но пиеш ли по много, действието му от енергизиращо се превръща в заспиващо :д Нямам идея защо е така, наскоро четох и статия по този въпрос, която потвърждаваше наблюденията ми върху мен самия.. И сега съм ограничил до 2 кафета на ден, дано пак ме енергизира :)

А чай обичам, но рядко си правя вкъщи, предпочитам си "Хималайски чай" от апартамента, който си е направо елексир, никакъв чай..


Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
  • 1 year later...

Аз не харесвам нито едното от две,но предпочитам чай когато е по хладно..

Кафе съм пил само веднъж в живота си и не мисля да повторя...Просто ми е толкова гадно като пия,че ми става лошо :D пък и много хора казват,че не е полезно...

Link to comment
Сподели в други сайтове

Установих за себе си,че студеното кафе ме ободрява повече от топлото,за това от няколко месеца го пия само под формата на фрапе. По-свежо ми е,топлото е някак уютно и ми се ще да се разплуя на дивана и да го пия с часове,вместо да се юрна по задачи. :1000 (29): Чая също го предпочитам студен,дори през зимата,топлия ми напомня за настинки...но пък умирам за горещ чай от Каркаде! Ябълка с канела също е нещо невероятно.

podpis.jpg

Як за тебе, аз съм виждала много по-хубави момчета от него. На работа момчетата ни-готвачи, които са на 27-28 години са много по-готини. Тук има и готини, но Ивалът не е от тях.
Link to comment
Сподели в други сайтове

Установих за себе си,че студеното кафе ме ободрява повече от топлото,за това от няколко месеца го пия само под формата на фрапе. По-свежо ми е,топлото е някак уютно и ми се ще да се разплуя на дивана и да го пия с часове,вместо да се юрна по задачи. :1000 (29): Чая също го предпочитам студен,дори през зимата,топлия ми напомня за настинки...но пък умирам за горещ чай от Каркаде! Ябълка с канела също е нещо невероятно.

 

Не знам как по-точно те ободрява студено кафе, като е доказано, че кафето действа единствено когато се пие горещо. Ако пиеш студено кафе единственото му действие е да те кара да пикаеш, защото е дехидратик. 1000%20(29).gif

Link to comment
Сподели в други сайтове

Установих за себе си,че студеното кафе ме ободрява повече от топлото,за това от няколко месеца го пия само под формата на фрапе. По-свежо ми е,топлото е някак уютно и ми се ще да се разплуя на дивана и да го пия с часове,вместо да се юрна по задачи. :1000 (29): Чая също го предпочитам студен,дори през зимата,топлия ми напомня за настинки...но пък умирам за горещ чай от Каркаде! Ябълка с канела също е нещо невероятно.

И аз така. Като цяло не съм фен на нищо горещо. Нито е полезно за зъбите, нито за самите рецептори. Затова си правя кафе и започвам да го пия след 20-30 минути. :1000 (29): Пия го сладко, а когато изстине е още по-сладко.

Чай обичам също. Билков и липов уважавам най-много. Преди време ми се наложи да пия лайка, той също ми харесва. Зеленият и черният чай са ми отвратителни.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Нито чай в смисъл като черен, зелен, още по-малко кафе. Като вкус грам не ми харесват. Обичам чай като отвара от билки, най-вече липа, мента, шипка и лайка.

Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...