Jump to content

Съгласни ли сте България да приеме единната европейска валута „евро” през 2026 г.?”.

Съгласни ли сте България да приеме единната европейска валута „евро” през 2026 г.?”.  

53 потребители гласуваха

Нямате права да гласувате или да виждате резултатите от тази анкета. Ако искате да дадете своя глас, абонирайте се за клуба или темата. Моля, впишете се в сайта или се регистрирайте, за да гласувате в анкетата.

Препоръчани коментари

От 12.05.2025 г. от 13:17, FikLena каза:

Тук притеснението на хората е че закръглянето всъщност ще изглежда различно – особено при по-евтините стоки – например кофичката кисело мляко ще стане просто 1 евро.

1746257182.png

Това кисело мляко ще стане 2 лв до края на годината и без еврото.

• Like 1
Сподели в други сайтове

само ако ес се откаже ритуално от еврото, изгори всички еврови банкноти и приеме лева за официална валута!🥰

• Haha 2
Сподели в други сайтове

Първо разберете, че това някой да е против не означава, че е против едва ли не завинаги. Повечето хора смятат, че не сме готови това да се случи от 1-ви януари 2026-та. Радев искаше да каже същото, а не се е обявил, че изцяло е против. 

Забравяте, че според така наречените норми на ЕС инфлацията в България за 2024-та беше над 5%, което е доста над допустимите според тях 3. Вижда се, че тази година ситуацията няма да е по-добра и понеже говорите за ЕЦБ, не може да не сте разбрали, че според тях ни липсва фискална стабилност, защото дефицита в бюджета отново е по-висок от допустимия минимален. 

На който му е интересно може да прочете какво казва за приемането на еврото Стив Ханке. Ако не знаете, той е създател на валутния борд. Предупрежденията му хвърлят доста светлина по темата и освен това са поднесени с примери и факти.

Да говорим за такава крачка, точно когато ситуацията в ЕС е супер нестабилна е риск. В момента всичко е нестабилност, напрежение в политиката и какво ли още не. Да не споменавам, че има голяма икономическа нестабилност в ЕС. Тези проблеми не са някаква тайна и всеки може да се поинтересува да разбере повече. 

Защо мислите, че в Полша също има съпротива на населението срещу това? Швеция са решили да се допитат до народа си с референдум догодина, а ние се правим на много умни и го не искаме... Ми как да го искат в Парламента, като знаят, че ще им обърка плановете... Чехите пък даже нямат и планове за приемане. Вижте какво се случва в Хърватия след приематето и как реват и се оплакват. Примери колкото искате.

• Like 2
Сподели в други сайтове

Интересен резултат от хората във форума. Очаквах всички да са ЗА :D

На мен евро освен, ако ще излизам от БГ не ми трябва. Повече ще върши работа на бизнеса отколкото лично персонално.

Иначе от както ПъПъДъБъ бяха на власт и от Короната всичко скочи двойно и нагоре така или иначе. Преди хляба беше лев и нещо сега е почти двойно. Напитки, хранителни продукти - двойно. Преди натурален сок 1л. 50 процента - около 2.50 сега 4.50 и нагоре. И още подобни примери.

Тук стана по-скъпо навсякъде не само в София. А качеството все така гадно даже и по-зле. Отколкото в съседките ни.

Злите близначки на пап-фолка!

image.png.0f50dabc55837d05a0e67983d3e8a18d.png

Сподели в други сайтове

От 16.05.2025 г. от 2:48, Stela каза:

Първо разберете, че това някой да е против не означава, че е против едва ли не завинаги. Повечето хора смятат, че не сме готови това да се случи от 1-ви януари 2026-та. Радев искаше да каже същото, а не се е обявил, че изцяло е против. 

Забравяте, че според така наречените норми на ЕС инфлацията в България за 2024-та беше над 5%, което е доста над допустимите според тях 3. Вижда се, че тази година ситуацията няма да е по-добра и понеже говорите за ЕЦБ, не може да не сте разбрали, че според тях ни липсва фискална стабилност, защото дефицита в бюджета отново е по-висок от допустимия минимален. 

На който му е интересно може да прочете какво казва за приемането на еврото Стив Ханке. Ако не знаете, той е създател на валутния борд. Предупрежденията му хвърлят доста светлина по темата и освен това са поднесени с примери и факти.

Да говорим за такава крачка, точно когато ситуацията в ЕС е супер нестабилна е риск. В момента всичко е нестабилност, напрежение в политиката и какво ли още не. Да не споменавам, че има голяма икономическа нестабилност в ЕС. Тези проблеми не са някаква тайна и всеки може да се поинтересува да разбере повече. 

Защо мислите, че в Полша също има съпротива на населението срещу това? Швеция са решили да се допитат до народа си с референдум догодина, а ние се правим на много умни и го не искаме... Ми как да го искат в Парламента, като знаят, че ще им обърка плановете... Чехите пък даже нямат и планове за приемане. Вижте какво се случва в Хърватия след приематето и как реват и се оплакват. Примери колкото искате.

Е какво да каже "бащата" на Валутния борд? Напуснете! Откъснете се от нас!

Не можеш да сравняваш България с далеч по-развити страни от нас като Швеция, Полша, че и Чехия. В Хърватия не мисля, че драмата е съществена. Ние тук никак не се жалваме от високите цени и оскъпяването на стоки. Поне да имахме евро да си посочим виновен. 

Сподели в други сайтове

От 15.05.2025 г. от 19:48, Stela каза:

Толкова глупости си изписала, че не знам от какво да започна.

1. Дали сме готови или не ще определи конвергентния доклад. То това му е целта. Никой в еврозоната не иска неподготвена страна. Досега не сме влезли, защото не сме били готови. Гледат се маастрихските критерии, които трябва да бъдат покрити. Едното от тях е за дефицит. Всичките неща сега са покрити и това ще бъде написано в доклада.

2. Стив Ханке - единственото постижение на този човек в живота мъ е въвеждането на борд у нас. От години лае против приемането на еврото, защото това означава край на славата му.

3. Нищо им няма в Хърватия. Прочети данните им за инфлация след еврото - 0.2%-0.3%, което се стабилизира след няколко месеца.

Другите държави, които си изброила, не приемат еврото, защото не могат. Самата ти говориш за дефицити - знаеш ли техните? А дълговете им?

Специално за България няма нито един логичен довод против еврото.

• Like 1
Сподели в други сайтове

преди 1 час , FolkEmpire каза:

Интересен резултат от хората във форума. Очаквах всички да са ЗА :D

На мен евро освен, ако ще излизам от БГ не ми трябва. Повече ще върши работа на бизнеса отколкото лично персонално.

Иначе от както ПъПъДъБъ бяха на власт и от Короната всичко скочи двойно и нагоре така или иначе. Преди хляба беше лев и нещо сега е почти двойно. Напитки, хранителни продукти - двойно. Преди натурален сок 1л. 50 процента - около 2.50 сега 4.50 и нагоре. И още подобни примери.

Тук стана по-скъпо навсякъде не само в София. А качеството все така гадно даже и по-зле. Отколкото в съседките ни.

Ако върши работа за бизнеса, върши и за теб.

Ха, инфлация имало и с лева! Да не повярваш. Аз мислех, че само с еврото става инфлация.

И все пак това е чалга форум. Резултатите не са толкова неочаквани.

• Like 1
Сподели в други сайтове

преди 25 минути, DarkChild каза:

Ако върши работа за бизнеса, върши и за теб.

Ха, инфлация имало и с лева! Да не повярваш. Аз мислех, че само с еврото става инфлация.

И все пак това е чалга форум. Резултатите не са толкова неочаквани.

Точно защото е чалга форум, очаквах всичко да е за еврото понеже антиевропейците са повече русофили 

Сподели в други сайтове

преди 38 минути, FolkEmpire каза:

Точно защото е чалга форум, очаквах всичко да е за еврото понеже антиевропейците са повече русофили 

Не помниш ли ковид, Галин, Маноля и останалите?

• Like 1
  • Haha 1
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, DarkChild каза:

Искам да кажа какви са им нагласите.

Да, малко си противоречат, хем русофили хем си падат по евро ценности - гейски ласки, к-рвенски имидж и още и още :D Не, че и в Роша не се проповядва същото, Но сякаш е по-закрито докато от другата страна е показно.

Сподели в други сайтове

преди 22 часа , Jalena каза:

Е какво да каже "бащата" на Валутния борд? Напуснете! Откъснете се от нас!

Не можеш да сравняваш България с далеч по-развити страни от нас като Швеция, Полша, че и Чехия. В Хърватия не мисля, че драмата е съществена. Ние тук никак не се жалваме от високите цени и оскъпяването на стоки. Поне да имахме евро да си посочим виновен. 

Е те и ЕС няма да ти кажат да не приемаш еврото поради еди какви си причини...

Посочих тези страни именно защото са по-развити от нас, следователно имат доста по-благонадеждно виждане за нещата. Полша щом са против значи са си направили преценка защо не го искат. Те като доста по-развити от нас защо според теб не мислят, че ще ги доведе до нещо по-добро? Швеция също доста по-развита страна е избрала да се допита до населението си, защо ли? А Чехия, другата от по-развитите страни нямат намерение да го въвеждат може би, защото знаят, че това крие своите рискове. Колкото и да е развита една държава, винаги би могло още и никой не би отказал да се развие още повече и да повиши стандартите си. Ако смятаха, че еврото ще им помогне това да се случи дали щяха да не го искат? 

Над 50% от българското население е против. Аз мисля, че първо трябва да разрешим вътрешните си проблеми, да повишим своята стабилност, да се справим поне донякъде с липсата на контрол във всяко едно отношение и тогава да помислим за еврото. На последните места сме по доходи и стандарт на живот в Европа и на първите по корупция и всякакви черни статистики. Трябваше да се погрижим първо за това.

• Like 1
  • Thanks 1
Сподели в други сайтове

А Германия, Франция, Нидерландия - тях защо не ги даваш като пример.

И стига си повтаряла като папагал, че сме били бедни и не знам си какво. Това няма нищо общо с еврото. Наредила си лозунги на червена бабичка, нямащи нищо общо с темата.

Дай довод как като си стоим на сегашното положение, нещата са по-добре. Нямаш и не си изобщо запозната с въпроса, а само отразяваш прочетеното във фейсбук.

Сподели в други сайтове

преди 37 минути, Stela каза:

Посочих тези страни именно защото са по-развити от нас, следователно имат доста по-благонадеждно виждане за нещата. Полша щом са против значи са си направили преценка защо не го искат. Те като доста по-развити от нас защо според теб не мислят, че ще ги доведе до нещо по-добро? Швеция също доста по-развита страна е избрала да се допита до населението си, защо ли? А Чехия, другата от по-развитите страни нямат намерение да го въвеждат може би, защото знаят, че това крие своите рискове. Колкото и да е развита една държава, винаги би могло още и никой не би отказал да се развие още повече и да повиши стандартите си. Ако смятаха, че еврото ще им помогне това да се случи дали щяха да не го искат? 

Над 50% от българското население е против. Аз мисля, че първо трябва да разрешим вътрешните си проблеми, да повишим своята стабилност, да се справим поне донякъде с липсата на контрол във всяко едно отношение и тогава да помислим за еврото. На последните места сме по доходи и стандарт на живот в Европа и на първите по корупция и всякакви черни статистики. Трябваше да се погрижим първо за това.

Защо не дадеш пример със страна, която е във валутен борд и отказва да приеме еврото? Нито Чехия, нито Швеция, нито Полша имат такъв. 

• Like 1
Сподели в други сайтове

19/26 не е толкова лош резултат. Поне тук няма голямо разделение. Имаше инфографика какви са резултатите в различни платформи, но не мога да я намеря. Едва ли ще е изненада за някого, но Фейсбук бие по отговорили "не" .

Сподели в други сайтове

преди 6 часа , Stela каза:

В теб говори страхът и недоверието към институциите. Никога няма да е достатъчно добре, за да се убедиш.  Но както вече обсъдихме, ние сме вързани към еврото, но с ограниченията на валутния борд. 

Сподели в други сайтове

• Create New...