черна котка Публикувано на Ноември 19 Report Share Публикувано на Ноември 19 История на джина Историята на джина ни връща с 500 години назад във времето, когато в Северна Европа се поставя началото на дeстилацията. След като започнали да произвеждат спирт от ферментирали плодове или зърно, хората осъзнали, че могат да подобрят напитката като разделят алкохола от водата и това става в случаите, когато я подложат на топлинна обработка при грижливо контролирана температура. Така спиртове ферментират по един особен начин, наречен дестилация, а произведените дестилати получават названието алкохолни напитки. В зависимост от оригиналните суровини, използвани при ферментацията, алкохолните напитки били развити до разновидностите, които познаваме днес: уиски в Шотландия и Ирландия, произвеждано от зърно; коняк и бренди от районите, в които расте грозде; водка от Изтока - Русия и/или Полша. Подобен процес на дестилация се извършвал и в Холандия, където основната суровина за ферментация била ръжта. Всички тези напитки били с много лошо качество в ранните дни на дистилацията преди хората да започнат да отстраняват някои от неароматните спиртове и да оставят напитките да зреят за да омекнат на вкус. Холандците решили да добавят към произвежданата от тях напитка и специален аромат, с който да прикрият наличието на остатъчни алкохолни примеси. Този аромат дошъл от ХВОЙНАТА. По това време, хвойната вече била известна със своите медицински качества - тя облекчавала болките в гърба и бъбречните заболявания. Прибавянето й към ферментиралия спирт донесъл на напитката две предимства - от една страна, хвойната подобрила вкуса на питието, а от друга, напитката придобила и лечително действие. Затова така приготвената напитка се консумирала по скоро като лекарство за различни дребни болежки, отколкото за удоволствие. Нейните възстановителни свойства вдигнали на крак много холандски войници в тогавашните завоевателни войни. Така напитката получила названието "Холандски Кураж". По-късно името се променило - холандската дума за хвойна "genever" била съкратена от англичаните на "GIN" (джин). Джинът бързо си пробил път до Англия, където скоро станал много популярна напитка. Само до началото на 1750г населението на Лондон консумирало 11 милиона галона джин на година. Това накарало правителството да въведе лицензна такса за дистилационните манифактури и така се създала търговска конкуренция между различните фамилии, които произвеждали джин - Gordons, Gilbey, Tanquerays и разбира се семейство Burrough. Качеството на джина бързо се повишило. Джинът станал една предпочитана напитка през Викторианската епоха, но едва през двадесетте и тридесетте години на ХХ-ти век, когато навлязла модата на коктейлите, той се превърнал в световно-известно първокласно питие. James Burrough & Beefeater (Джеймс Бъроу и Бифийтър) Джеймс Бъроу, създателят на джин Beefeater, започнал своя бизнес през 1820г. Като бивш аптекар, той прекрасно знаел как да смесва алкохол и различни аромати. Бъроу основал първата дистилерия за джин на бреговете на река Темза в Челси. Името на напитката, която започнал да произвежда, той буквално избрал с поглед - гледайки Йеоманските Гардове на Лондонската Кула. Лондонската кула била охранявана от едри, силни мъже в колоритна униформа, които всеки ден получавали като храна големи порции телешко месо. Те могат и до днес да се видят на етикетите на джин Beefeater. Така от английската фраза "beef eater" дошло наименованието на произвежданата напитка. През 1908, вече под ръководството на Фредерик и Ърнест - синове на Джеймс Бъроу, производството на джин Beefeater надраснало капацитета на дистилерията в Челси и било преместено в една нова, по-голяма сграда в сърцето на Ламбет. По-късно през 1958г. дистилирането отново било преместено още веднъж в Кенингтън, където джин Beefeater се произвежда и днес. Днес Beefeater се продава в над 111 страни по света. Най-големите пазари на джин Beefeater са Испания и САЩ. През1988 в Испания, продажбите на Beefeater се разрастват неимоверно и го превръщат в джин №1 с около 20% дял от целия пазар на джин. В САЩ Beefeater се нарежда на ІІ-ро място по продажби в категорията джин. Продуктът Beefeater От своето създаване през ХІХ век, Beefeater се очертава като една от най-продаваните марки луксозен джин. Тайната на успеха се крие в "оригиналната рецепта", придаваща на Beefeater възхитителна прелест и автентичност. В Beefeater прекрасно са съчетани ароматите на диворастяща хвойна и пикантен кориандър, към които се добавя приятно сладката билка анджелика и мирис на портокали от Севиля. Така се получава съвършената вкусова комбинация на джин Beefeater с нейното изискано равновесие и цялост. Тайната на рецептата, по която се прави Beefeater, грижливо се пази в Лондонската Кула от Йеоманските гардове, по-известни като Бифитърите на кулата от почти 1000г. Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
OstapBender Публикувано Ноември 20 Report Share Публикувано Ноември 20 (редактирано) Обожавам. И джин със спрайт е доста по-добре от класическото с тоник. Редактирано Ноември 20 от OstapBender Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
NazzkO Публикувано Ноември 20 Report Share Публикувано Ноември 20 Много обичам да пия джин.Предпочитам чист,но понякога си добавям спрайт или сок. :1000 (30): Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Nedis Публикувано Март 27 Report Share Публикувано Март 27 Аз до миналото лято не пиех джин, ама седнахме една вечер и а едно, а две, а три, накрая бутилката половината аз съм я изпила и от тогава пия джин, но преди това пари да ми се даваха не можех да го помириша та камоли да пия. Явно щото ми го дадоха миксиран с тоник и за това. Преди това ми го бяха дали чист и явно за това ми беше гадно. Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
H'ELLBOY Публикувано Август 7 Report Share Публикувано Август 7 Мразя джин.Как го пиете отврат е. Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
divcrypel Публикувано Октомври 6 Report Share Публикувано Октомври 6 пием го с отвращение Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Пепинко Публикувано Март 11 Report Share Публикувано Март 11 пием го с отвращение Поздравления за темата! Може да сложим някоя рецепта за коктейлчета с джин. Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
dani_dj Публикувано Март 11 Report Share Публикувано Март 11 благодаря 10x 10x 10х 10х Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Saki4a Публикувано Март 12 Report Share Публикувано Март 12 Хааха аз тва го пия за изтрезняване, та да почвам на друго! Всеки алкохол си е хубав сам по себе си, тва че на някой му е тежък и се напива от него, или вкуса му не му харесва, не означава, че не е добър. Само онова китайското не съм пил... и първак на няколко дена съм пил, нема грешка, държи със дни хаха иначе последното ми е "Спирт+вода" умирачка! хахаха и смея да кажа, че уискито си е на първо място! Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
vortigen Публикувано Март 23 Report Share Публикувано Март 23 Ами не е кой знае какво пиене, но все пак е добре. Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Evergreen Публикувано Юли 12 Report Share Публикувано Юли 12 джин с фанта лимон е най добре Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
DevilWish Публикувано Юли 26 Report Share Публикувано Юли 26 Обожавам. И джин със спрайт е доста по-добре от класическото с тоник. На същото мнение съм Цитирай Report Пожелай му "Да гори в любов"! Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Препоръчани коментари
Включи се в дискусията
Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.