Jump to content


Каква трябва да бъде визията на поп - фолка?


Препоръчани коментари

Всички знаем, че уважението към поп - фолка в момента е най - ниското възможно за последните 15 години. Изолацията е пълна в сравнение с годините 2002 - 2006, когато само от чешмата не потече. Дори лидера по онова време МТЕЛ се възползва от статуса на жанра тогава.

 

Аз самият не мога да разбера защо е това пропадане след като в момента има буквално и продукция на изключително високо ниво. Но не това е темата, ако вие може да моделирате и движите промените, какво бихте препоръчали да се промени :) Как виждате общественото мнение и нагласата да се промени и да се върне дори частично уважението към жанра ?

Link to comment
Сподели в други сайтове

Първото нещо е музиката. Това е основата. Ако я няма, всичко друго е като замък върху плаващи пясъци. На хората им писна от тъпи "купонджийски" песни. Навремето се правеха и забавни, и балади, и на различна тематика песни. Нещо запеваемо, със стойностен текст. Само ебане и чукане въртят вече десетилетие.

 

Клиповете - докато има изпражнения като Яница, жанрът ще върви все по-надолу и по-надолу.

 

И вече е крайно време да се направи нещо с тези диджеи. Къде се е чуло и видяло някакво наркоманче да ми определя кое ще е хит и кое не. Преди като се въртяха клиповете на всички изпълнители наравно по всяка телевизия, наистина публиката определяше нещата.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Проблемът е, че има 5 екипа, които правят текстове и музика.

 

Преди 10 години беше лесно с кавъри от Балканите, имаше разнообразие и това направи жанра успешен.

 

Сега се превърна в машина за еднотипни звуци. Българинът харесва различните ритми.

Докато не се върнат към разнообразие, няма да прокопсат. Има толкова видове саунд по света. Да започнат експерименти.

 

Да, добре са в клубовете, но единственото, което ги спасява е липсата на хитове при попа. Там няма изградена машина и рядко им се получават нещата.

 

Няма нови лица, които да представят някаква различна програма. Ако погледнем в попа - имаме Павел и ВЕнци, Дара, Гери Никол, Атанас Колев, Криско, Жана... все разпознаваеми артисти, със собствен стил на музика и вид. В чалгата - всичко е като Камелия и Преса... или перхидролки или много грим. Даже в скандалите преди малко не можаха да различат Яница от Моника Валериева. За какво говорим? :mf_surrender:

 

 

Link to comment
Сподели в други сайтове

Един направил хит и всички при него или при някой, който да им направи нещо подобно. Адмирации единствено към Цветелина Янева, винаги изпипани и различни неща. Тя е истински лидер и новатор. Много музикантски песни със семпли, но много въздействащи видеоклипове.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Какво очаквате от изпълнителите и авторите, след като 90% от потребителите тук определят Яница като "императрица", а Кристиана като "харизматична"? :mf_surrender: Нивото на консуматорите на тази музика далеч не е по-високо от това на създателите й.

Обществото вече е коренно различно, то не се вълнува от смисъл и качество. На децата им се слуша за "парцали" "кучки" и "боклуци". Няма мелодичност, няма текстове, има някаква бясна агресия, която ни залива от всички страни. Няма нормален изпълнител, който да има стимул да твори в такава среда.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Чак и тема за очевАдни неща:

 

- Мачизъм - "колкото по - без дрешки, толкова по - добре", мотото на чалгата. Изпълнения по трико, щедра плът на показ, са явно показания за певчески данни. Да не говорим за помпане на устни, гърди, екстеншъни и скули. Трябва, задължително е да се радва, привлича и затопля мъжката аудитория щото.

- Покорни робини - удряй ме, блъскай ме, мачкай ме, аз си те обичам! Това ако не е мазохизъм или чисто малтретиране, здраве му кажи.

- Ненормално глупави (простовати) текстове.

- Зурни и други заемки от турски фолклор.

- Еднаквите, като от калъп изпълнителки.

- Еднаквите песни. Текст и музика. Че и аранжимент...

 

Вобще всичко напомня на порното. Само дето порното е изкуство, добре познато и разпознато от всички.

Днешната чалга не се знае какво е: нито е музика, нито е порно.

 

Не съм някаква моралистка или монахиня. Не обичам нормалностите. Само дето превръщате всичко в жанра на "нормално".

Не ме дразни. Плаши ме...

"Понякога ми се привиждат много странни хора! Наричат ги "нормални"...

 

Link to comment
Сподели в други сайтове

Един направил хит и всички при него или при някой, който да им направи нещо подобно. Адмирации единствено към Цветелина Янева, винаги изпипани и различни неща. Тя е истински лидер и новатор. Много музикантски песни със семпли, но много въздействащи видеоклипове.

Тя и Сиана се различават. Но феновете на жанра не обичат различните неща, трябва да си в чувала, от калъп.

"Понякога ми се привиждат много странни хора! Наричат ги "нормални"...

 

Link to comment
Сподели в други сайтове

Аз бих препоръчал първо повече да се експериментира с нови автори, а не да експлоатират само "силните на деня", докато не издъхнат творчески. Липсват ми инструменти в тия песни, мелодия, по- интересни аранжименти, чувство, поетичните текстове. Съвсем не говоря да се пее за любов и колко са "чакали, плакали". Тая ера мина. Има и други теми, други изразни средства. Много рядко се появяват качествени песни напоследък - последно това бяха песните на Глория, "От щастието най боли", "В друг живот" и другата балада на Деса, "Написано с любов" и "Обичай ме". Почти няма песен вече, от която да настръхнеш.

 

Второ, в Пайнер трябва да освежават кадровата политика. Стара муцуни, оглавили възлови позиции и ояли се, са ретроградни. На тях им е все тая. Трябват млади хора, визионери. Това през 2016 все още да разсъждаваш на ниво пазара в Димитровград е пагубно. Необходим е ретро канал по тв, който да е добре разработен. В нета също. А отделно да направят и студия, предавания - както е в Сърбия и Гърция. Отиваш на интервю в студио, там има и бенд да изпееш нещо на живо. Те вече нямат общи мероприятия - а ако имат някакви, ги опорочават, вместо да си правят джем сешъни примерно. За концертите е ясно. Липсва ми разнообразието - тематично и звуково. Аз не чувам нито нещо балканско, нито поп, нито естрадно, нито на фолк или етнофолк основа. Просто нищо не е това. Гол бийт и семпли от Камбоджа с наслагвани вокали и текст тип "сдъвкана и изплюта". Трябва да се поработи и върху клиповете.

 

Нещо

кога ще видим тук? Нискобюджетно, ама въздействащо. Изпълнителите трябва да си върнат индивидуалността също така. Излишно влагат в клипове, в България сме. Виждаме и в световен план - например последните видеа на Ed Sheeran. Видяхме и тези на Цеца към последния албум. Важната е песента. За наградите също сме говорили. По-добре да няма такива. Аз ако съм на Димитров, ще ги стегна яко. В бъдеще предвиждам сливане на фирми, изпълнители и пак всеки ще се спасява поединично, докато не се отскубнат от тая вълна сега - прекалено са зависими от нея и така олекват.
Link to comment
Сподели в други сайтове

Няколко пъти съм правил доста дълги анализи по тази тема в Сигнал, писал съм дълго и широко.

 

Проблема е не, че се пее за "кучки, парцали и т.н." , а , че само това се пее. И не е проблем, че има порно във клиповете, а , че само порно им остана.

 

Преди като се изпееше нещо по-хапливо беше скандално, Азис беше скандал. Ако се беше появил сега надали някой щеше да го забележи - просто тогава дори не бяхме в ЕС, не лъхаше толкова на МTV, такива текстове и визии бяха скандални.

 

Сега обаче времената са други, народа се е наситил на цици, плеймейтки, плейбек и софт порно по клиповете, то вече не е скандално, скандално ще е ако са облечени. Вижте коментарите под клипа на песента на Нелина, например ("Лято,слънце,море"), някакви деца коментират, че визията и била различна. За какво говорим, щом да си облечен е "различност". Ако се беше разкрачила с лампион в средата щеше да си е нормално...

 

Промениха се нормите , промени се модата - от няколко години лъха на евтин алкохол, малоетни к*рви, правещи магии в тоалетната на дискотеката за едно малко, всички са "кифли, оная никакаквата" ), хванали си iPhone-a на изплащане под ръка и си качват поредното селфи от "Лейдис Найт"-а, което завършва , разбира се под фомрта на "Лейдис Свиркос във Кенефос".

Момчетата "нацепени" с "Голф 10-та употреба" и 10 лв. в джоба , дето тате им дал, нищо , че са на по 23-24 год. също не падат по-долу. Те са отишли именно за да отделят 3-4 лв. да черпят някоя евтина трътла , дето "не е такава", ама за две малки "може и да си помисли".

 

Тук-там някой нормален, който не е решил да се друса или е*е, а да потанцува и да си изкара приятно е отишъл, и от отчаяние от видяното се е прибрал по-рано. Е на останалите, насмъркани и пияни, какво да им се пее, има ли изобщо смисъл да им се пее нещо съдържателно, като те няма да го разберат, има ли смисъл да е на живо, като след 3 ч. помещението е "режим неприлична"?

 

Прави са някои от форума, че слушателите на фолка в момента не са по-долу от тия, дето го правят. Няма ги майките с количките, няма ги големите хора, останаха само 16-22 г. по дискотеките, по-големите слушат имена като Ивана, Глория, Дачева и т.н. и дори не са чували за Яница, Александрова и т.н.

 

Като се промени слушателя, ще се промени и музиката.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Със сигурност мога да кажа, че визията на фолка НЕ трябва да бъде само клубна, каквато е в момента. Както виждаме през последните 10 години, от клубната визия на жанра, губят всички.

Link to comment
Сподели в други сайтове

На първо място бих забранил какафонните в стил "Оцко", които буквално съсипаха жанра.

 

Между музика и думкане в ориенталски ритъм с неясна мелодия и хармония има голяма разлика.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Чак и тема за очевАдни неща:

 

- Мачизъм - "колкото по - без дрешки, толкова по - добре", мотото на чалгата. Изпълнения по трико, щедра плът на показ, са явно показания за певчески данни. Да не говорим за помпане на устни, гърди, екстеншъни и скули. Трябва, задължително е да се радва, привлича и затопля мъжката аудитория щото.

- Покорни робини - удряй ме, блъскай ме, мачкай ме, аз си те обичам! Това ако не е мазохизъм или чисто малтретиране, здраве му кажи.

- Ненормално глупави (простовати) текстове.

- Зурни и други заемки от турски фолклор.

- Еднаквите, като от калъп изпълнителки.

- Еднаквите песни. Текст и музика. Че и аранжимент...

 

Вобще всичко напомня на порното. Само дето порното е изкуство, добре познато и разпознато от всички.

Днешната чалга не се знае какво е: нито е музика, нито е порно.

 

Не съм някаква моралистка или монахиня. Не обичам нормалностите. Само дето превръщате всичко в жанра на "нормално".

Не ме дразни. Плаши ме...

Eвала!

Link to comment
Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...