Jump to content


Образование, пътувания и работа извън България...


Препоръчани коментари

Мисля си, че темата ще бъде полезна. Поне мислех, че ще бъде, защото ако има хора които искат да работят извън България или да учат в чужбина, ще се опитам да споделя информация, както и се надявам всички които сме извън България да споделим опит.

 

С времето се научих, че да си помагаме е по - ценно от това да успее индивидуална човек на всяка цена. Освен това успеха е нещо много трудно измеримо и само въпросният индивид знае как се чувства.

 

За следването в чужбина, аз мога да споделя само за последната си година от бакалавъра, който като цяло беше в България, но на финала отидох в Лондон. Тогава се изискваше, както и сега TOEFL или IELTS. Преди да тръгнете да давате пари за уроци, каквито сигурно ще са ви нужни, на мен ми бяха, може да погледнете следните курсове:

 

https://courses.edx.org/courses/course-v1:E...FLx+3T2016/info

https://courses.edx.org/courses/course-v1:U...TSx+3T2015/info

 

За университета в който дозавърших бакалавър не ми искаха супер висок резултат 80/120 и аз толкова и изкарах към 90. За магистратурата нещата стояха по различен начин и там дори искаха успех от рода на 5.5+.

 

За тези от вас, които са решили да следват магистратура в щатите, там държах няколко теста GRE. Като цяло изисква уникално голяма инвестиция на време и пари, а все още не съм сигурен дали се отплаща достатъчно. За бакалавър, Анастас може да сподели повече по темата, тъй като той завърши там :)

 

Относно работата, нещата не са толкова страшни колкото изглеждат. Работа се намира, просто трябва да имате желание и необходимите умения. Всичко друго е въпрос на малко късмет и много упорит труд.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Много хубава тема!

 

Аз мога да ви съветвам да разгледате доброволските програми на ЕС и на Франция.

 

EVS - European Volunteering Service за ЕС

Service Civique за Франция. Която пък също изпраща хора и извън Франция. Силно препоръчително е да имате някакво понятие по френски.

 

За ЕС програмата, до колкото съм запознат, плащат разходите за транспорт до и от мястото на работа докато се върнете в къщи, подсигуряват храна, транспорт и място за спане докато изпълнявате задачата си. Много организации дават и малка сума джобни пари, но не всички.

 

За френската програма, имате 570 евро на месец за да си покривате разходите. Всичко останало зависи от това да ви приеме някоя организация да работите с тях и дали ще ви помогнат да си намерите място за престой.

 

Не подценявайте важността на такива програми, точно те ще ви дадат нужния професионален опит за после да си намерите добре заплатена работа. Пък и по този начин опознавате нова държава докато сте доброволец в нея.

Link to comment
Сподели в други сайтове

И аз с уводолствие бих помогнал с каквото мога на тези с интерес да учат в чужбина!

 

Аз завърших в езикова гимназия в Пловдив, като междувременно се подготвях за кандидатстване в Щатите около 2 години. Най-важното за там е да си изградиш цялостен профил - не просто да имаш добри оценки или да изкараш висок SAT, а цялостната ти кандидатура да е силна и да се отличава. Аз например исках да уча (и учих) Екология и всичко в кандидатурата ми подкрепяше това - есето ми беше свързано със засаждане на дървета, извънкласните ми дейности включваха доброволческа програма за обучение на деца от начално училище по разделно събиране на отпадъци, и т.н.

 

Ако някой се интересува по-конкретно от SAT и TOEFL, аз изкарах доста високи резултати и на двата и мога да дам съвети. Същото се отнася за есета (мотивационни писма), формуляри и т.н.

 

Що се отнася до самото образование в САЩ - имам само добри впечателния. Бакалавърската степен създава широко образовани кадри и ти дава шанс да откриеш в какво си добър и с какво искаш да се занимаваш. Това също значи и че бакалаврите тук излизат с доста по-малко практически умения от тези в Европа, но според мен това широко образование е много ценно и си заслужава.

 

А ако някой има опит с кандидатстване за работа в чужбина с мотивационни писма (cover letter), с удоволствие ще приема съвети, защото ми е много трудно.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Супер си Анастас. Като цяло и защото те познавам, ти имаш много богат опит в пътуванията. Човек може само да те уважава за тази ти страна.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...