Jump to content


Тревожност и паник атаки - 4 начина да се справим с тях


Имали ли сте паник атака?  

7 потребители гласуваха

Нямате права да гласувате или да виждате резултатите от тази анкета. Ако искате да дадете своя глас, абонирайте се за клуба или темата. Моля, впишете се в сайта или се регистрирайте, за да гласувате в анкетата.

Препоръчани коментари

1. Мисли за тях като за настинка - ако има дни, в които просто не можеш да прогониш натрапчивите и тревожни мисли, просто мисли за тях като за физическо заболяване. Представи си, че вместо паник атака си настинала или си хванала вирус. Хората често неглижират психическото здраве и смятат, че фразата "Стегни се" или "Спри да се притесняваш" ще помогне. Това поражда чувство за вина в човека, който е тревожен, без значение, че това, което изпитва са симптоми на реално заболяване, макар и психическо. Това не го прави измислено. Ето защо трябва да си представяш, че тревожността и паник атаките са настинка, например. Ако кихаше постоянно и те болеше гърлото нямаше да се самообвнияваш и да се чудиш защо се чувстваш така. Не. Щеше да си останеш вкъщи, да пиеш чайове и да се поглезиш, нали така? Постъпвай с такава агрижа към себе си и когато се чувстваш тревожна.

2.Разсейване, разсейване, разсейване - понякога най-добрата защита срещу тревожност и паник атаки е добрият стар трик с отвличането на внимание. Колкото и изкушаващо да е просто да потънеш в мислите си и ужасите, които се въртят в главата ти, е много по-добре да намериш начин да се разсееш и да се отпуснеш. Е, ясно е, че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, но само ти знаеш най-добре кое работи за теб - епизод от любим сериал, няколко страници от увлекателна книга, да изчистиш кухнята или пък да скролваш из Инстаграм. Няма значение какво е самото занимание - важното е да отвлече вниманието ти от неприятните чувства.
3.Поговори с някого - не е лесно да се осмелиш да говориш за психическото си здраве и този тип проблеми, но със сигурност и не е нещо срамно, което трябва да се крие. Ще се изненадаш колко много хора всъщност имат подобни проблеми. Обади се на приятел, говори с най-близките си. Сподели им, че днес не ти е ден, кажи какво ти тежи или притеснява. Това моментално ще вдигне поне един тон товар от плещите ти. Гарантирано. Изговарянето на този тип проблеми има силата да ги направи далеч по-малки и незначителни, отколкото са в твоята глава.
 

4.Дай си позволение да го караш по-лежерно - да, този съвет е много прост, но всъщност е и много важен. Когато се чувстваш тревожна, е важно да можеш да отпускаш напрежението и да не се товариш с допълнителни очаквания за това колко трябва да си продуктивна точно в момента, какво пропускаш и какво още трябва да свършиш. Няма нищо лошо в това да го караш по-лежерно. Старай се да си улесняваш живота. Грижи се за себе си така, както би се грижила за близък човек, който има нужда от помощ. Заслужаваш го!

Много хора се борят с паник атаките и тревожността отдавна, но има мнозина, които се сблъскаха с този проблем за първи път сега, по време на изолацията. Първата проява на паник атака може да бъде ужасно плашеща и допълнително да задълбочи проблемното емоционално състояние на човек. Тъй като често проявленията на паник атаката са неприятни физически симптоми като задух, сърцебиене, учестен пулс, замайване, гадене, преживяването се превръща в изключително травмиращо. Особено ако до момента е било непознато.

Умирам ли? Болен ли съм? Какво ми има? Полудявам ли? Защо просто не мога да се стегна? Защо не мога да се успокоя? - тези и още подобни въпроси си е задавал поне веднъж всеки, който страда от тревожност и паник атаки.

Важното е да разберем, че нещата, които изпитваме са нормални. Ние сме добре. На 100%. Няма да умрем от тревожност или паник атака. Да, неприятни са, но това не значи, че трябва да страдаме тихо или панически да търсим начин да избягаме. Ако цял ден ви се иска просто да лежите на дивана и да гледате сериал - направете го. Ако искате да потичате навън - направете го. Ако искате да си хапнете парче торта, а след това да се отдадете на дълъг и напоителен рев - направете и това.

Тревожността и паник атаките не са присъда. Те могат да се контролират, с тях можем да се справим. И то с помощта на няколко лесни трика!

 

 

image.jpg.62e5dcb4645c5400d838b8c6f96e9856.jpg

 

Пожелай му "Да гори в любов"! :wub_anim:

Link to comment
Сподели в други сайтове

Прецених, че темата ще бъде интересна и полезна, ако някой преминава през това. Има опция да гласувате и да коментирате какъв е вашият начин да се справите с паник атаките? Всеизвестно е, че по-добре от теб самият, никой друг не може да ти помогне, важно е и подкрепа на хората около теб. Понякога не всеки може да разбере какво ти се случва. За това най-добрият начин е да споделиш с любимите си хора. Едни от начините, които ще са ви полезни в случая са тези, които са описани в статията. Ако сте преживяли или още преживявате нещо такова, може да споделите в темата. Мисля, че трябва да се говори за това и всеки който иска да даде мнението си. 

image.jpg.62e5dcb4645c5400d838b8c6f96e9856.jpg

 

Пожелай му "Да гори в любов"! :wub_anim:

Link to comment
Сподели в други сайтове

Паник атаки не съм имал, но съм страшно притеснителен. Компенсирам като пия разни витамини и хранителни добавки, похапвам рибни неща редовно, напомням си да вдишвам и издишвам дълбоко за 2-3 мин. поне веднъж седмично, за да си "рестартирам" мозъка. Мисля че тези неща помагат и при паник атаки, но не мога да кажа на 100%.

Link to comment
Сподели в други сайтове

преди 55 минути, Fast каза:

Паник атаки не съм имал, но съм страшно притеснителен. Компенсирам като пия разни витамини и хранителни добавки, похапвам рибни неща редовно, напомням си да вдишвам и издишвам дълбоко за 2-3 мин. поне веднъж седмично, за да си "рестартирам" мозъка. Мисля че тези неща помагат и при паник атаки, но не мога да кажа на 100%.

До някъде бих казал, но не напълно. Не е лошо да се пият разни витамини и добавки, когато тялото ти показва, че трябва или пък интуицията ти подсказва. Поне при мен на дневен ред е било последното. Опитвал съм и пчелен пращец преди почти 3 години, което също помага. Аз понеже и като съм болен - лекарства не пия, единствено ако имам настинка проспан, но това е друга тема на разговор. Рибеното масло също помага, много. Зависи какво е и качеството му. Чувал съм и за медитацията. Най-важното при паник атаките или това, което ти изпитваш е да си дадеш време. Време за самия себе си и точно толкова колкото ти е нужно, да не се претоварваш. Ти си притеснителен, но това нещо е свързано и с тревожност. По време на пандемията все по-често срещани са паник-атаките или могат да се отключат след стрес, за това човек трябва да се опита да остане спокоен, а също и след тревожност, никой не е застрахован. Най-важното е да разбереш в такъв момент, че това нещо което ти се е случило е част от теб. 

image.jpg.62e5dcb4645c5400d838b8c6f96e9856.jpg

 

Пожелай му "Да гори в любов"! :wub_anim:

Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...