Jump to content


Почина президентът Желю Желев


Препоръчани коментари

zx450y250_2462831.jpg

 

На 79-годишна възраст днес внезапно почина първият демократично избран президент на България Желю Желев (1990 - 1997 г.).

 

Желев, който е сред видните дисиденти от комунистическата епоха и една от знаковите фигури на промените в България след 1989 г. щеше да навърши 80 години на 3-ти март. Последната му публична изява беше преди два дни, когато участва в Съвета на президентите при държавния глава Росен Плевнелиев.

 

Депутатите почетоха с минута мълчание паметта му в началото на заседанието на Народното събрание.

 

Желю Желев е роден на 3 март 1935 г. в село Веселиново, Шуменско. Завършва философия в Софийския университет "Св. Климент Охридски". През 1960 г. става член на БКП, но пет години по-късно е изключен от партията като антимарксист. Изключването от партията прави невъзможна защитата на докторската му дисертация, която вече е написана и Желев се принуждава да издаде труда си за свои разноски.

 

В края на 60-те години Желю Желев започва да пише произведение със заглавие "Тоталитарната държава". През 1982 г. книгата е публикувана под заглавието "Фашизмът". Независимо че в книгата няма и един ред срещу комунизма, тогавашната тоталитарна власт усеща заплахата и Желев е изгонен от "Института по култура", където работи.

 

Желю Желев се превръща в един от изявените дисиденти в България, като до идването на демокрацията е преследван от властта. През 1988 г. той създава полулегалния Съюз за гласност и преустройство, като след 10 ноември се включва активно в обществено-политическия живот на България. Той е сред основателите на Съюза на демократичните сили (СДС) и пръв председател на неговия Координационен съвет.

 

През 1989 г. става депутат в 7-ото Велико народно събрание, а на 1 август 1990 г. е избран от ВНС за председател-президент на Република България.

 

На изборите през 1992 г. Желю Желев става първият демократично избран държавен глава на България - с 52,85% от гласовете на балотаж. Заема поста до 1997 г., когато негов наследник в президентството става Петър Стоянов. След края на мандата му той основава Фондация "Д-р Желю Желев", чиято цел е възпитание на младежта в демократичен дух.

 

През май 2001 г. основава Балканския политически клуб, в който членуват политици и интелектуалци от балканския регион. Автор е на книгите "Самодейното изкуство в условията на научно-техническата революция", "Модалните категории", "Физическата култура и спорта в урбанизираното общество", "Фашизмът" , "Човекът и неговите личности", "Релационна теория за личността", "Интелигенция и политика, "Митове и легенди за българския преход".

 

Д-р Желю Желев е доктор хонорис кауза на универисети в САЩ" Сеул, Португалия, Азербайджан и Турция. Носител е на наградата "Катерина Медичи", присъдена му от Международната Академия "Медичи", на международната награда с медал "За заслуги към Европа" и на наградата "Преход". Удостоен е и с най-високите държавни отличия на Франция, Испания, Португалия и Венецуела. Почетен член е на Ротъри клуб - Ню Йорк.

 

Изт: Дневник

Link to comment
Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...