Jump to content


Паметта не отслабва с възрастта


Препоръчани коментари

32337234.jpg

 

 

Отдавна доказана истина е, че с течение на годините в човешкия мозък умират стотици хиляди неврони. Досега с това се обясняваха много факти от живота.

Днес обаче съвременните технологии дадоха възможност да бъдат преброени невроните и бе доказано, че те не умират.

Затова и не е нужно да ги възстановяваме, а да възобновяваме способността им да работят. Причина за това е способността на някои неврони да “заспиват”, тъй като не са били натоварвани дълго време. При това те запазват способностите си, но колкото по-дълго са стояли неизползвани, толкова по-трудно е да бъдат “събудени”.

 

Много специалисти сравняват мозъка с компютър, в който е възможно да има някои недостатъци, а знанията ни – със софтуер, който винаги работи, но може да бъде усъвършенстван.

Компютърът може да остарее, да се препълни с информация и като резултат - да започне да работи по-бавно.

По същия начин “срив” може да има и при хората – по-рядко при 20-годишните и по-често – при 60-годишните, когато наптрупаният опит и знания несъмнено са повече.

Затова все повече учени смятат, че проблемът е не в паметта, а в способността на мозъка да използва “заложения софтуер”.

Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;

Руски форум: питаш нещо и теб те питат;

Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

Link to comment
Сподели в други сайтове

И това е само първият етап от разпадането на съзнанието – започват проблеми с абстрактното мислене, основаващо се на аналогиите.

След това се появява проблем да започнем отново една работа, която сме отложили преди време.

 

В същото време е доказано, че паметта, свързана например с умението да караме колело, не се влияе от възрастта. Т.нар. процедурна памет не зависи от преживените години.

 

Американски биолози са провели интересен опит – те са затворили стари мишки сред нови играчки. Резултатът е изненадващ за мнозина – мишките се “оживили” – между невроните им започнали да работят нови връзки, при което разбира се се увеличил притокът на кръв към мозъка им.

Този ефект се прекъсва в момента, в който мишките са поставяни в старата им среда.

Изводът:лошата работа на мозъка при много възрастни хора се дължи на това, че в техният живот не се случва нищо ново.

Друга причина за това е и че с напредване на възрастта много хора не успяват да намират нищо ново и интересно във външния свят, а не всички успяват да заместят новото навън с ново в самите себе си.

Отдавна е известно например че хората-творци, които имат активен, изпълнен със събития живот до късна възраст, запазват ума си в прекрасна форма.

 

Мозъкът е изключително чувствителен към положителните емоции и “обича” новите впечатления. При благоприятни условия той се “отплаща” с прекрасна работа и добро здраве.

Американски форум: питаш нещо и ти отговарят;

Руски форум: питаш нещо и теб те питат;

Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Наиситина интересно, но и логично когато целият ти живот е еднакъв нормално да не предизвикваш напрежение в мозъка ти и той да стои в покой, дано тези изследвания да помогнат за лекуването на някой болести.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Това за творците е видимо..достатъчно е да отбележим Стоянка Мутафова, Татяна Лолова и още куп страхотни български актьори и актриси, които може да са на по 80 години, но още помнят цели пиеси наизуст.

 

И все пак, нека не забравяме, че има твърде много и твърде често срещани болести на мозъка, които неминуемо водят до оглупяване и загуба на памет.

 

image.jpgimage.jpgimage.jpg
Link to comment
Сподели в други сайтове

Естествено, че тука наще бургаските като се качват на 12ката и на 1ния курс отидат да вземат мляко, на 2рия хляб и на 3тия домати и краставици ше забравят.По цял ден се чудят в кой рейс да се качат и правят едно и също постоянно.
Link to comment
Сподели в други сайтове

Еми,да...това е доказателството,че не е нужно да знаем всичко,за да бъдем интелигентни и образовани,а само това,което ни е интересно и смятаме,че ще ни е от полза в живота:)

Link to comment
Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...