Jump to content


А защо не черна котка ?


Препоръчани коментари

Провокирана от темата за петък 13-ти... реших да пусна една тема за черните котки :derisive:

 

А защо не черна котка...

black-cat.jpg

Боготворена в античността, особено в Египет, котката заплаща по-късно скъпо обожествяването си от древните народи. Много хилядолетия преди нас, египтяните боготворели котката и то до такава степен, че те приемат, че в нея се е вселил Бастет, едно от техните предпочитани божества. Легенда разказва, как очите на бирманската котка станали тъмносини на цвят, също като тези на богинята, която я погалила.И до днес обаче, образът на котката остава все още тясно свързан с тази богата цивилизация.

Боготворената в древен Египет котка се превръща в титулуван и злосторен пръв приятел на магьосниците в средновековна Европа. Векове наред, считана като опасна за тялото и разума, котката е подлагана на нечовешки мъчения и ужаси, извършвани с одобрението на Църквата, особено ако имала нещастието да бъде черна на цвят.

Из цяла Европа, горките животни са преследвани и жестоко измъчвани. Режат им опашките за да не се превърнат в магьосници.

Котките са подлагани на мъчения, изгаряни на клада, осакатявани под радостния или безразличен поглед на тълпата. Поради страх от демона, човекът винаги е смятал, че котката предизвиква терор, поражда омраза. В неговите мисли, котката е била синоним на магьосник, на нечисти сили.

Свързвана с демона в народните поверия, черната котка е била предпочитания любимец на магьосниците, което в никакъв случай не променя нейната отрицателна репутация. Смятало се е, че магьосниците имали вълшебната сила да се превръщат в черни котки и всяка година, по време на карнавала, хората се страхували от отмъщението на котките, решението за което се взимало на Саббат-а, великата асамблея на лошите сили, председателствана лично от дявола.

Обвиняват също така котката, че поддържала връзки със света на невидимото и че с черната си козина попивала злото за да го предаде на тези, които срещала по пътя си. Вероятно поради тази причина, векове по-късно, черната котка все още се възприема като носител и предвестник на злото и на неприятности.

275px-Blackcat-Lilith.jpg

И в наши дни, срещата с черна котка, която идва откъм лявата ви страна, е все още толкова силно поверие, както ако разсипете сол на масата или минете под стълба.

Но тъй като болшинството от суеверията са противоречиви, черната котка се счита и за влияещо благотворно животно, което в някои райони по света се възприема като животно, което носи щастието в дома. А и някои не се колебаят да твърдят, че черната котката убива много повече мишки, отколкото своите събратя. Е, и това ако не е доказателство !

И въпреки това, дали поради своя не толкова добре познат произход, обгърнат в толкова тайнственост ? Никой домашен любимец не е породил толкова много суеверия както котката. Много от тях вече не съществуват в наши дни, но някои, както например страхът от черна котка, продължават да всяват несигурност у хората.

Активността на котката през нощта, защото тя вижда отлично в мрака, засилва съмненията.

С малките изключения в някои региони, където се смята, че черната котка носи щастие. Въпреки това, сърцето на хората натежавало от съмнения и опасения когато срещали нощем черна котка.

Независимо от всичко казано до тук, трябва да признаем, че черната котката може да носи и щастие (попитайте швейцарците за това).

Котката предсказва времето: когато котката настойчиво си мие с лапа муцунката, това означава, че скоро вятърът ще задуха, когато лапичката мие ушите - дъждът е наблизо. Но въпреки важната роля на малката животинка в народния бит и традиции, само дяволският й аспект е останал затвърден.

Котката, домашен любимец, с ежедневното си присъствие, остава за много от нас напълно непозната. Нейното странно поведение ни омагьосва, но на повече от това изглежда нямаме право, котката запазва своята тайна: нито опитомена, нито дива, тя е едновременно и двете..

 

200440domesticblueeyesblackcat.jpg

 

--------------------

Link to comment
Сподели в други сайтове

Това са ми любимите животни. Въобще не вярвам на подобни суеверия. :)

1000%20(30).gif

Редактирано от My heart will go on
Link to comment
Сподели в други сайтове

Не е вярно,че котките виждат идеално в тъмното ... В пълен мрак те виждат ,както нас в нощ с пълна луна ...

 

п.п. Идеално го разбирам като да си виждаш все едно е следобяд :D

 

Иначе котка имам от ... откакто се помня май :) Сиамска е ... и сега не мога да си представя да се прибера и да не я видя вкъщи.Много съм привързан към нея :P

 

А на тия суеверия никога не съм вярвал :)

Link to comment
Сподели в други сайтове

мм Много обичам черните котки.До сега у нас съм гледала 2 котки,които бяха черни и много щастие ми носеха :)А сега тате не два да си гледам :( Но пък при баба тамън има 3 черни котки :D

Link to comment
Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...