черна котка Публикувано на Октомври 9 Report Share Публикувано на Октомври 9 Провокирана от темата за петък 13-ти... реших да пусна една тема за черните котки А защо не черна котка... Боготворена в античността, особено в Египет, котката заплаща по-късно скъпо обожествяването си от древните народи. Много хилядолетия преди нас, египтяните боготворели котката и то до такава степен, че те приемат, че в нея се е вселил Бастет, едно от техните предпочитани божества. Легенда разказва, как очите на бирманската котка станали тъмносини на цвят, също като тези на богинята, която я погалила.И до днес обаче, образът на котката остава все още тясно свързан с тази богата цивилизация. Боготворената в древен Египет котка се превръща в титулуван и злосторен пръв приятел на магьосниците в средновековна Европа. Векове наред, считана като опасна за тялото и разума, котката е подлагана на нечовешки мъчения и ужаси, извършвани с одобрението на Църквата, особено ако имала нещастието да бъде черна на цвят. Из цяла Европа, горките животни са преследвани и жестоко измъчвани. Режат им опашките за да не се превърнат в магьосници. Котките са подлагани на мъчения, изгаряни на клада, осакатявани под радостния или безразличен поглед на тълпата. Поради страх от демона, човекът винаги е смятал, че котката предизвиква терор, поражда омраза. В неговите мисли, котката е била синоним на магьосник, на нечисти сили. Свързвана с демона в народните поверия, черната котка е била предпочитания любимец на магьосниците, което в никакъв случай не променя нейната отрицателна репутация. Смятало се е, че магьосниците имали вълшебната сила да се превръщат в черни котки и всяка година, по време на карнавала, хората се страхували от отмъщението на котките, решението за което се взимало на Саббат-а, великата асамблея на лошите сили, председателствана лично от дявола. Обвиняват също така котката, че поддържала връзки със света на невидимото и че с черната си козина попивала злото за да го предаде на тези, които срещала по пътя си. Вероятно поради тази причина, векове по-късно, черната котка все още се възприема като носител и предвестник на злото и на неприятности. И в наши дни, срещата с черна котка, която идва откъм лявата ви страна, е все още толкова силно поверие, както ако разсипете сол на масата или минете под стълба. Но тъй като болшинството от суеверията са противоречиви, черната котка се счита и за влияещо благотворно животно, което в някои райони по света се възприема като животно, което носи щастието в дома. А и някои не се колебаят да твърдят, че черната котката убива много повече мишки, отколкото своите събратя. Е, и това ако не е доказателство ! И въпреки това, дали поради своя не толкова добре познат произход, обгърнат в толкова тайнственост ? Никой домашен любимец не е породил толкова много суеверия както котката. Много от тях вече не съществуват в наши дни, но някои, както например страхът от черна котка, продължават да всяват несигурност у хората. Активността на котката през нощта, защото тя вижда отлично в мрака, засилва съмненията. С малките изключения в някои региони, където се смята, че черната котка носи щастие. Въпреки това, сърцето на хората натежавало от съмнения и опасения когато срещали нощем черна котка. Независимо от всичко казано до тук, трябва да признаем, че черната котката може да носи и щастие (попитайте швейцарците за това). Котката предсказва времето: когато котката настойчиво си мие с лапа муцунката, това означава, че скоро вятърът ще задуха, когато лапичката мие ушите - дъждът е наблизо. Но въпреки важната роля на малката животинка в народния бит и традиции, само дяволският й аспект е останал затвърден. Котката, домашен любимец, с ежедневното си присъствие, остава за много от нас напълно непозната. Нейното странно поведение ни омагьосва, но на повече от това изглежда нямаме право, котката запазва своята тайна: нито опитомена, нито дива, тя е едновременно и двете.. -------------------- Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
The Dragonkiller Публикувано Октомври 10 Report Share Публикувано Октомври 10 Аз имам чисто черна котка Казва се Кери и е на година и половина. Иначе такива поверия и суеверия не ма вълнуват щото не вярвам в тях Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Боби Публикувано Октомври 10 Report Share Публикувано Октомври 10 Имам 2 котки и това са ми любимите животни. Въобще не вярвам на подобни суеверия. Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
My heart will go on Публикувано Октомври 10 Report Share Публикувано Октомври 10 (редактирано) Това са ми любимите животни. Въобще не вярвам на подобни суеверия. Редактирано Октомври 10 от My heart will go on Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
BaLiStIC_007 Публикувано Октомври 10 Report Share Публикувано Октомври 10 Не е вярно,че котките виждат идеално в тъмното ... В пълен мрак те виждат ,както нас в нощ с пълна луна ... п.п. Идеално го разбирам като да си виждаш все едно е следобяд Иначе котка имам от ... откакто се помня май Сиамска е ... и сега не мога да си представя да се прибера и да не я видя вкъщи.Много съм привързан към нея А на тия суеверия никога не съм вярвал Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
vladeto Публикувано Октомври 11 Report Share Публикувано Октомври 11 мм Много обичам черните котки.До сега у нас съм гледала 2 котки,които бяха черни и много щастие ми носеха А сега тате не два да си гледам Но пък при баба тамън има 3 черни котки Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Препоръчани коментари
Включи се в дискусията
Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.