Jump to content


Чернобилската авария


Препоръчани коментари

Радвам се, че успях първи да пусна тема за любимата ми тема на разговор -ЧЕРНОБИЛСКАТА АВАРИЯ! Тук можете да коментирате и да слагате всякакво инфо и снимки за аварията, град Припят (най-близко разположения до централата), изобщо всичко свързано с Чернобил!

 

1) Информацията е от Уикипедия

Чернобилската авария, станала на 26 април 1986 в Чернобилската АЕЦ в Украйна, тогава част от Съветския съюз, е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия. Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места. Близо 60% от радиоктивните отпадъци падат на територията на Беларус.

 

Инцидентът повдига въпроса за безопасността на съветската ядрена енергетика, като за известно време забавя развитието ѝ. Вече разделените държави Русия, Украйна и Беларус понасят значителни разходи за обеззаразяване и здравеопазване, вследствие на Чернобилската авария.

 

Централата в Чернобил

 

Строежът на централата е започнал през 1970 г. При настъпването на инцидента атомната централа разполага с 4 атомни реактора, въведени в експлоатация съответно през 1977, 1978, 1981 и 1983 г. Реакторите на централата са от тип РБМК (реактор с висока мощност канален) и използват графитен забавител. Основната причина за използването на този тип реактори е, че те са били със значително по-висока мощност от еквивалентните реактори с воден забавител строени по това време (през 70те години най мощният ВВЕР реактор произвеждан в СССР е ВВЕР - 440 (440MWe), а най мощните РБМК реактори са били РБМК - 1000 (1000MWe)). В днешно време в Русия все още се строят реактори от тип РБМК - 1000 и РБМК - 1500 (това са най мощните руски реактори в момента, следващото поколение ВВЕР реактори се очаква да надмине РБМК-1500).

 

Реакторите от тип РБМК са разработени след първите реактори от тип ВВЕР и до инцидента в Чернобил са смятани за един от най-надеждните типове реактори строени на територията на СССР. Конструктивно предимство на тези реактори е, че те позволяват презареждане на реактора по време на работа (т.е. без спиране на производството за презареждане). За съжаление се оказва че в конструкцията на първото поколение реактори от тип РБМК има допуснати редица грешки една от които се оказва достатъчно сериозна за да предизвика най-сериозната авария в историята на атомната енергетика.

 

Интересен факт е, че 3 години преди аварията в Чернобил става авария с реактор от подобен тип (1-во поколение РБМК-1500) в Игналинската АЕЦ (Литва). Аварията в Игналина възниква при условия, които са до известна степен подобни с чернобилската авария - при работа на реактора на висока мощност сработва аварийната защита (с цел бързо понижаване на мощността на реактора), която поради същият конструктивен дефект вместо да понижи мощността на реактора временно я повишава многократно, като довежда до изключително сериозна повреда в активната зона на реактора, но въпреки това Игналинският РБМК оцелява. Инцидентът в Игналина е бил известен на конструкторите на Чернобилските реактори (тъй като се случва именно по време на строежа на 4-ти блок в Чернобил), въпреки това не са взети мерки за промяна на конструкцията на контролните пръти на реакторите от тип РБМК тъй като се е считало че причината за аварията в Игналина е била грешка на оператора.

 

На 02.02.1984 Официално започва работа по установяване и предотвратяване на условията при които възниква положителенен коефициент на реакцията в реакторите от тип РБМК, за съжаление този проект се развива изключително бавно и неефикасно. Едва след Чернобилската авария (26.04.1986) се правят достатъчно сериозни анализи които показват че единственият начин да се достигне до аварийна ситуация от такъв мащаб е комбинация от неправилни действия на персонала (в случая на Чернобил) и конструктивен дефект във водещата част на контролните пръти.

 

След инцидента в Чернобил в конструкцията на реакторите от тип РБМК се внасят редица промени, които довеждат до така нареченото второ поколение РБМК реактори. При тези реактори е невъзможно да се достигне положителен коефициент на реакцията, което означава че при тези реактори е невъзможно да се повторят процесите довели до Аварията в Чернобил.

 

 

 

 

Кратка история на централата

1970 г. - Начало на строителството26.09.1977 г. - Пускане на 1-ви енергоблок21.12.1978 г.- Пускане на 2-ри енергоблок03.12.1981 г.- Пускане на 3-ти енергоблок09.09.1982 г.- Авария на 1-ви енергоблок, която довежда до временното му извеждане от експлоатация21.12.1983 г. - Пускане на 4-ти енергоблок26.04.1986 г. 01ч 23мин 40с - Активиране на аварийната защита на 4-ти блок (защитата е активирана от началник смяна в контролната зала)26.04.1986 г. 01ч 23мин 43с - Активиране на алармените сигнали за повишение на мощността на реактора на 4-ти блок.26.04.1986 г. 01ч 23мин 49с - Разрушава се активната зона на реактора. Контролните пръти спират да се движат преди да достигнат долно положение. Пълна загуба на всички средства за контрол на реактора на 4-ти блок.26.04.1986 г. ~01ч 24мин - Разрушава се корпусът на реактора на 4-ти блок, в атмосферата се изхвърлят радиоактивна пара, частици от горивото на реактора, графит както и други компоненти от активната зона на реактора (непосредствено след взрива достигат приблизителна височина 2.5км)22.05.1986 г. - Прието е решение за възстановяване работата на 1 и 2 блок на Чернобилската АЕЦ01.10.1986 г. - Пускане на 1-ви блок след приключване на програмата по дезактивация на работните помещения05.11.1986 - Пускане на 2-ри блок след приключване на програмата по дезактивация на работните помещения30.11.1986 г. - Завършване на строежа на саркофага на 4-ти блок (обект "Укритие").04.12.1987 г. - Пускане на 3-ти блок след разделяне от 4-ти блок и дезактивация на работните помещения на 3-ти.11.10.1991 г. - Пожар на Турбогенератор 4 довежда до предсрочно закриване на 2-ри енергоблок.30.11.1996 г. - Окончателно спиране на 1-ви енергоблок.15.12.2000 г. 13ч 17мин Окончателно спиране на 3-ти енергоблок, с което активният живот на Чернобилската АЕЦ приключва.

 

Въпреки че от 15.12.2000 г. централата не произвежда електроенергия и всички блокове са спрени, вследствие на Аварията от 1986 год., историята на Чернобилската АЕЦ далеч не свършва през декември 2000, тя продължава и в наши дни и ще продължава през следващите години, когато се очаква да бъде построен по-сериозен и дълготраен саркофаг около реактора на 4-ти енергоблок, но дори и след това историята на централата ще продължава да се "върти" около авариралият реактор на 4-ти блок.

 

 

 

Аварията в Чернобил

саркофаг, всъщност "замества" този липсващ защитен контур. Саркофага е построен скоро след аварията за рекордно кратко време, с проектиран времеживот максимум от 30 години, при първоначално (по-късно е установено, че не са измерени точно и са занижени) натрупаните данни и предположения за активността на ядрото и вече остарява. Има опасения от пропадане на покрива, което може да доведе до повторно изхвърляне на радиоактивен прах. В ход е проект за изграждане на допълнителен защитен саркофаг, чиято конструкция да издържи 100 години напред.

 

Битката за овладяването на аварията, и предпазването от появата на втори взрив с мощност от над 5 мегатона, който би залял цяла Европа с радиоактивен прах, така както е залят сега Припят, е коствала на СССР 18 милиарда тогавашни американски долара (приблизително 50 милиарда днешни) изсипани за по-малко от 6 месеца. Това, комбинирано с последвалия срив на цените на петрола на международния пазар (цената пада на 1/3), създава сериозна дупка в бюджета и началото на една тежка икономическа криза в СССР.

 

Над 600 000 запасняци, военни, и граждани са работили по затварянето на реактора и овладяването на всички рискови проблеми (втори взрив, заразяването на река Припят, намаляване на радиоактивния прах и затварянето му в 30 киломеровата зона, ограничаването на риска радиация да бъде разпростанена от животни, изграждането на обходна стена, изграждането на саркофага и т.н.) в рисковата зона през първите 6 месеца. От тях около 25 000 са починали под 40 година възраст а 200 000 са обявени за инвалиди. Неопределено количество хора са заразени поради опита на правителствата в различни държави (това включва и България и Франция) да отрекат инцидента, или това че радио активен прах има в атмосферата им. Кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години, спрямо статистиките правени през 70-те. Само в Русия над 1 152 деца са оперирани от рак на щитовидната жлеза, директен ефект на Чернобилската авария. Същият тип "чернобилски" рак се наблюдава из цяла Европа, включително "незасегната" Франция. По данни на изследвали проблема, само в Беларус има 300000 родени след аварията деца, които страдат от проблеми причинени от нея.

 

Само на базата на тази статистика можем да си направим извода, че между 0.05% и 0.1% от населението на земята е пряко засегнато, и около 1% е косвено засегнато от аварията. Това идва само да ни напомни какви биха били ефектите от дори малка ядрена война. Само една ракета СС-18 може да донесе радиация еквивалентна на 100 Чернобилски аварии.

800px-View_of_Chernobyl_taken_from_Pripyat.JPG

 

Chernobyl_medal.gif

СНИМКА 1 : Изглед към Чернобил от най-високата сграда в Припят.

СНИМКА 2 : Този медал се е давал на всички участници в потушаването на пожара в АЕЦ-а

 

2) бТВ Репортерите - Чернобил http://vbox7.com/play:00734e79

Редактирано от Unfaithful_m
Link to comment
Сподели в други сайтове

Това го имаше някъде на български, но не мога да го намеря. :( Някой ден, ако имам време ще го преведа.

 

800px-Pripjat_Panorama.jpg

 

Chernobylpowerplantradioactivity.jpg

 

800px-Pripyat01.jpg

 

800px-Prypiat_Pool.jpg

 

http://www.spaceman.ca/gallery/chernobyl - още снимки.

Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Ето един сайт на български: /Тук мисля че има и това за момичето с мотора/

 

http://www.chernobyl.dr-sunny.info/

 

Както и на останалите и на мен това ми е слабост! Как за толкова кратко време може да се обърне всичко на 180 градуса! Един град на 16 години се превръща в едно от най призрачните и безлюдни за векове напред места! 1000%20(24).gif

Редактирано от DIDO

Подписа ви надвишава допустимия размер!

2ро предупреждение!

IMG2-1245585240.jpg

Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 10 months later...
  • 1 month later...

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...