Jump to content


23.12.2012


Препоръчани коментари

На Земята е имало много цивилизации, които в далечното минало са били в разцвет, но после е започнал упадък и са изчезнали. Тяхната история предизвиква голям интерес сред историците и археолозите, но най-загадъчната от всички, е цивилизацията на маите. Ако другите отишли си цивилизации са оставили след себе си напълно разбираеми следи за своето начало, разцвет и изчезване, то народът на маите в изчезнал внезапно, буквално за един час, не оставяйки никакви следи от войни, епидемии или други разбираеми причини. Те са живели, развивали, търгували и изведнъж вече ги няма. Няма цял народ. Градовете са останали, зданията не са разрушени, а хората са изчезнали. Как е станало това, никой не знае и до ден днешен.

Хосе Аргуелес, един от най-големите изследователи на наследството на маите, пише:

„Впрочем, по драматично от толкова късния разцвет на маите, е тяхното внезапно изчезване. Към 830 год. пр. н. ера, след 500-600 години неуморна дейност, всички основни центрове на тази цивилизация били изоставени на произвола на времето и джунглата. От всичките загадки на маите, тази е най-голямата.

Като хипотетични причини за това, че прекрасните градове на маите били неочаквано изоставени, се изтъкват гражданска революция, суша и епидемия, но не са били намерени никакви доказателства, потвърждаващи която и да е от тези хипотези. Остава вероятността, колкото и да е странно за нашия начин на мислене, маите съвсем съзнателно да са напуснали своите градове, достигнали най-високия връх в развитието на своята цивилизация. Но все пак, защо?"

По останалите материални следи може да се разбере, че народът на маите е бил много образован, имал е задълбочени знания в областта на астрономията и времето. Календарът на маите поразява със своята подробност и точност. Астрономическата продължителност на годината била според тях 365.2420 дни, а по съвременните изчисления слънчевата година е от 365.2422 дни. Разликата е само 2 десетохилядни!

Как са могли маите да извършат такива точни изчисления? Като цифри те използвали само два знака: точка и чертичка. Точката обозначавала 1, а чертичката - 5. Имало още един символ, който играел ролята на нула. И това е всичко! Никаква алгебра, тригонометрия и диференциални изчисления. В своята дейност те не са използвали дори колелото. И въпреки това са имали много точен календар, в който отбелязвали всички астрономически явления.

Но това не е всичко! Те се ползвали не от един календар, а няколко. По единия са вършели селскостопанските дейности и той се състоял от 18 месеца по 20 дни. Получават се всичко 360 дни. Последните 5 дни не влизали в нито един месец и се смятали за нещастна придатка. По друг календар, който бил от 13 месеца по 20 дни (календар цолкин) те провеждали обредите си. Точното предназначение на този календар и обредите, не е известно и до сега. Имало и специален астрономически календар. А учените от нашата цивилизация едва от скоро се научиха да съставят такива точни календари.

И една от най-големите загадки е тази, че календарът на маите завършва на една конкретна дата: 23 декември 2012 година. Какво ще се случи тогава?

 

Съдбоносната дата

 

Тази загадка вълнува мнозина. В езотерическата литература се приема като време на възнесение - масов преход на човечеството на друго ниво на съзнание, своего рода - край на света. Това се обяснява с факта, че по това време завършват три космически цикъла: завъртането на слънчевата система около Плеядите (26000 годишен цикъл), движението на Плеядите около центъра на Галактиката (230 милиона години) и движението на Галактиката около Великото Централно Слънце.

Започва новият цикъл на космическо движение на планетите и явно трябва да има съответно друго ниво на съзнание на обитателите на тези космически тела, в това число и на обитателите на Земята. Самите маи са казвали, че тази дата означава Край на Епохата. Ще завърши епохата, която е започнала на 12 август 3114 година (до н.ера) и която маите са наричали Петото Слънце.

Знаели са за съществуването на предишните 4 епохи и тяхната продължителност. Първото Слънце е продължило 4008 години и било разрушено от земетресение и изядено от ягуари. Второто Слънце продължило 4010 години и било унищожено от ветрове и яростни циклони. Третото Слънце продължило 4081 години и било унищожено от огнен дъжд, пролял се от кратерите на вулканите. Четвъртото Слънце продължило 5026 години и било погълнато от вода, заляла всичко наоколо в гигантско наводнение. След това се родило Петото Слънце, което ни свети сега. То е известно като „Слънце на Движението", защото според представите на индианците, в тази епоха ще има движение на Земята, от което всички ще загинат. Всяка епоха имала своя бог.

В 2012 година, по време на декемврийското слънцестоене, Слънцето ще се окаже в зоната на Млечния път. Това изчисление може да направи всеки астроном. А нашата Земя и Слънцето ще бъдат на една линия с центъра на нашата Галактика.

Ще има ли край на света или край на епохата и обновление на света - никой точно не знае, но пророчеството на маите касае събития, които ние не можем просто да игнорираме - те ще изменят хода на историята.

Link to comment
Сподели в други сайтове

23.12.2012

2+3+1+2+2+0+1+2=13

 

ebfd92c150028de1.jpg

 

Не само обикновените хора вярват в суеверието за числото 13. Оказа се, че някои родни звезди също се ръководят от това число и го смятат за фатално. След като Димитър Бербатов прие 13 за фатално число и отказва да играе на него, сега и световният шампион по шахмат Веселин Топалов призна, че се страхува от 13-ка.

 

„Отказах да играя за реми на 13 май, защото през 2006 г. отново загубих на датата 13-и и предпочетох да рискувам, но се оказа, че не бях в правилната позиция", каза той. Топалов по-късно оправда решението си с фатализъм, тъй като тайбрекът бе назначен за 13 май, а русенецът имал лоши спомени от тази дата. На 13 октомври 2006 г. той загуби световната титла срещу Владимир Крамник.

 

Числото 13 винаги се е възприемало като противоречиво число, за едни то е положително, за други негативно. Едно обаче е сигурно, това число носи сила и мистика.

 

Малко предистория

 

От много време насам числото 13 се възприема от хората като фатална дата, особено, когато е свързано с деня петък. Страхът от петък 13, дори е свързан с фобия, наречена трискаидекафобия. Учените обаче все още не могат да установят от къде произлиза този страх от числото 13. Една от версиите за страховете от него са толкова древни, колкото броенето. Първобитният човек имал 10 пръста и два крака, за да си представя единица мярка и не можел да брои до повече от 12. Това, което било извън нея - 13, била неопределима мистерия, а следователно и обект на суеверие.

 

Според друга версия от антични времена числото 12 е било съвършеното число. 12 са знаците на зодиака, денят и нощта имат по 12 часа, 12 месеца има годината, и 13 е числото, което нарушава стройната система. Черната слава на 13 започва преди 700 години, когато се слага край на най-богата и могъщата организация в Европа – Ордена на тамплиерите.

 

Войнствените монаси строили пътища и храмове, водели войни. През 1307 година изчезват така тайнствено, както и се появяват. В един ден на 13 април те били арестувани и по-късно изгорени от Инквизицията на кладата. От този момент петък 13-и носи славата на фатален ден. Сред най-известните жертви на суеверието на 13 число са Наполеон, Бисмарк, Гьоте. Наполеон никога не е започвал битка на 13. Бисмарк не е подписвал договори на тази дата, Гьоте въобще не е ставал от своето легло, а президентът не е пътувал на 13 число.

 

В Рим древните магьосници също се страхували от числото 13. Когато извършвали своите заклинания, те се събирали по 12, тъй като вярвали, че 13-ият присъстващ е Дявола.

 

Днес най-суеверни са американците. 80% от многоетажните домове в САЩ нямат 13-и етаж. След дванайсетия следва четиринайсетия. В болниците отсъстват стаите с номер 13. Всеки петък 13 американската икономика губи около 900 млн. долара. Да се пазарува в такъв ден от мнозина се смята за лоша поличба. Там, където започва мистиката, отсъства здравият разум. Според психолозите в Америка от фобия към числото 13 страдат 21 млн. души. Симптомите варират от безпокойство до истинска паника.

 

В България също има много суеверни хора, според които 13 носи нещастие, но все повече стават хората, които твърдят, че това число всъщност им носи щастие.

 

На другия полюс

 

В същото време много хора от целия свят смятат, че 13 е щастливото число. 13 дава началото на нов живот. Маите и ацтеките са вярвали, че числото 13 е свято. В тяхната митология небето се състояло от 13 сфери, в календара им в седмицата имало 13 дни. В древния Египет числото 13 символизирало благосклонността на боговете. Първият пилот пресякъл Атлантическия океан Чарлз Линберг е всъщност 13-ият пилот, който успява да се справи с това предизвикателство. 12 опити преди него завършвали с неуспех. Френският режисьор Клод Льолуш, за да докаже, че в числото 13 няма нищо зловещо или магическо, всички свои филми започвал да снима на 13 число, а киностудията си нарекъл „Филм 13".

 

13 е важно историческо число

 

Числото 13 не случайно е неделима част от историята на човечеството. То присъства в много религии, учения и митове. Според християнството- 13 души е имало на "Последната вечеря"- 12 апостоли и Исус. Тринадесет някога е било свързано с Богоявление от християните, както е казано на детето Исус се явили трима кралe, носещи дарове на тринадесетия ден от живота му. Имало е 13 апостоли, 12 последователи плюс Свети Павел от Тарс. В допълнение 13-ият апостол е бил известен още като "апостолът" от църквата на отците.

 

В юдаизма, 13 означава, възрастта, на която едно момче пораства и се превръща в Бар Митцва. 13 е броят на принципите на еврейската вяра според Маймонид. Според Тора, Бог има 13 характерни качества на милостта.

 

В Мезоамериканското гадаене, 13 е броят на важни цикли на съдбата за щастието и нещастието.

 

Какво казват нумерологията и Кабала

 

Ако се гледа от чисто нумерологична гледна точка 13 се състои от две цифри - 1 означава началото, а 3 - съвършенството, съвършеният ред и цялото значение на числото 13 е да провокира към промяна.

 

В Таро, както и в Кабала, 13 символизира смъртта; но не онази, физическата, а тази, която е израз на духовната промяна и трансформацията. 13 е „скелетът, който коси хората насред поле с току-що поникнала трева, където от всички страни, от пръстта се показват млади лица и глави" (Линда Гудман-„Звездни знаци"). Това число притежава огромна сила и власт, манипулира и издига онзи, който успее да го овладее. В противен случай носи унищожение. 13 разчиства терена, за да положи основите на нещо солидно и здраво.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Датата е 21, а не 23.

И една от най-големите загадки е тази, че календарът на маите завършва на една конкретна дата: 23 декември 2012 година. Какво ще се случи тогава?

Това го вадя от статията

По телевизията мисля че гледах един репортаж за числото 13 как сбора им от числата съответствал на календара на Маите с тази дата

 

Link to comment
Сподели в други сайтове

Guest
Тази тема е затворена за нови коментари.
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...