Jump to content


България през 70-те години на 20 век


Препоръчани коментари

Попаднах на този филм и ми беше много интересно да видя много от нещата. Всъщност аз ги виждам и днес, но полуонищожени, полузанемарени а тука са сигурно почти нови, лъскави и накипрени 1000%20(29).gif

 

Интересно е филмчето, образователно. Поне за мен, защото съм се родил в края на комунизма и за съжаление съм живял само в Прехода, като повечето от вас предполагам...

 

 

 

Най-много ми харесва как навсякъде пише България, България, България, България... :)

Link to comment
Сподели в други сайтове

Уникално видео, като вълшебна приказка, нямаща нищо общо със сегашната действителност. А края е много емоционален - с достолепната баба и българските песни.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Преди време бях гледал подобно клипче и имаше много красиви места и обекти които не знам дори къде се намират. Ако го намеря ще го постна тук който знае да каже.

 

Май беше върху песен. Или "Една българско роза" или "Моя страна"

Link to comment
Сподели в други сайтове

Мен пък ме натъжава това филмче,защото виждам един народ,живеещ в незнание към света,окован от собствената си система.

Ествествено,че за филма са снимали по-нови и "лъскави" неща и естествено за тогавашната система е нямало как да не вкарат усмихнат стругар или овчар...

За съжаление българите сме винаги недоволни и заради това недоволство не виждаме красотата на съвременния свят.Някога,след 20-30 години може би ще гледаме също такова филмче за сегашните години и ще въздишаме с носталгия.

Живяла съм доста години през комунизма и мога да преценя плюсовете и минусите и за нищо на света не бих заменила сега с преди!

Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Винаги ми е било интересно да гледам и слушам какво е било. Аз съм дете на демокрацията и намирам коренна разлика между преди и сега. Човек не избира в какво време да живее, но ако имах тази възможност, бих искал да е нещо средно между днешното и тогавашното. Тогава е било по-уредено и спокойно. Всички са имали работа, защото, както се вижда от клипчето, са функционирали фабрики, заводи и т.н., т.е. индустрията е била процъфтяваща. И хората са си знаели - от 8.00 до 17.00 h на работа, после се прибират вкъщи и имат време да обърнат внимание и на семейството си. Децата са били много по-защитени, а не като днес - убийства, побоища, наркотици. Повече са били на почит ценностите и всичко е било някак по-емоционално, истинско, приятелско, духовно.

 

Докато сега... Капитализъм. Анархия. Всеки прави каквото си иска. Появиха се много частни фирми. Фалираха доста предприятия, замряха отрасли. Масова безработица. Всеки оцелява сам, често с непочтени средства. Хищническа конкуренция и егоизъм. Това са законите на джунглата. Няма място за емоции и ценности. Да, но така се научаваме да ставаме по-мобилни, каляваме се, възпитаваме набор от качества в себе си. По-образовани сме. Навлязоха чуждите езици, компютрите. Човек има възможност за по-широка квалификация, както и да излезе в чужбина. Някога тия неща са били табу - били сме по-затворени и закостенели.

 

Днешното време трябва да е освободено, толерантно, технологично, но липсват някои порядки. Чисто човешките неща се затриха и взе да изпъква твърде много лъскавото, помпозното, фалшивото лустро. Станахме себични материалисти. И друго, за което се замислям - България има толкова много ресурси, таланти и т.н. Някогашните са се чувствали по-комфортно в онези условия. Днес не предоставяме нищо на страната и талантите си. Напротив - рушим, плюем. Не помним и историята си, поругаваме я. А народ без минало няма бъдеще. Надявам се да проуемеем някои неща и бъдещето ни да е по-светло - да бъдем модерни хора, но да не забравяме и традициите си. :)

Link to comment
Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...