Jump to content


Интервю с Ейми Лий от Evanescence


Препоръчани коментари

Интервю на Краси Москов с Ейми Лий от Evanescence - 29.07.2011 17:01

 

КМ – Здравей, Ейми, как си?

 

ЕЛ – Чудесно! Ти как си?

 

КМ – Не се оплаквам. Наслаждавам се на страхотната буря тук, в България.

 

ЕЛ – Буря ли?

 

КМ – Да, навън вали.

 

ЕЛ – В Ню Йорк времето е страхотно в момента.

 

КМ – Да започнем с най-важното нещо в момента – приключихте ли работата по новия албум?

 

ЕЛ – Почти изцяло. Приключихме записите. В момента албумът се смесва. Аз не се занимавам с това, но хората, които го правят, всеки ден ме информират до къде са стигнали, така че съм в течение. Записите приключиха, в момента тече смесването.

 

КМ – Значи все пак голямото чакане почти приключи?

 

ЕЛ – Точно така. И за мен усещането е такова. Да, при мен е различно – аз не съм чакала, а бях ангажирана с работата по албума през цялото това време, но и за мен фактът, че целия процес е към своя край, е огромно облекчение.

 

КМ – Сигурно много се вълнуваш. Така ли е?

 

ЕЛ – Да, така е.

 

КМ – Минаха почти пет години от "The Open Door". Кое забави албума толкова в най-голяма степен – промените в състава, това, че сменихте продуцента в процеса на работа, проблеми със звукозаписната компания или нещо друго?

 

ЕЛ – Всъщност по време на работата върху този албум нямаше промени в състава. Подходът ни към този албум беше различен. Не бих казала, че е имало конкретни причини, които да са забавили албума. Просто ни отне много време за да го завършим. И казвайки това имам предвид, че въпреки желанието ни да работим, понякога сме имали нужда от почивка, имали сме и други неща за вършене. Не е лесно... Групата, и в частност аз, искаше не просто да направи този албум, а да го направи перфектно. Аз исках нещо голямо, а това изисква време. Макар че имаше няколко момента, когато си мислех, че сме почти готови, в последствие се убеждавах, че има какво да се подобри.

 

След края на турнето ни за "The Open Door", което приключи в края на 2007-а година, аз се омъжих и имах нужда за известно време да не се занимавам с нищо. Исках да си стоя вкъщи, да бъда със съпруга си, да водя нормален живот – да се грижа за дома си и за котката си. Исках да не спя в тур-бус за известно време.

 

Evanescence е нещо, което поглъща цялото ми време, целия ми живот. Така е от самото начало – още от годините в гимназията. До края на въпросната 2007-а година това сякаш беше всико, което бях правила. Всичко беше свързано с групата. Когато сме ангажирани с нея, ние сме й изцяло отдадени. Без значение дали пишем песни, правим турнета, промотираме албуми, записваме или каквото и да е. Отнема цялото ни време.

Точно затова реших, че е време за почивка. Тогава дори не знаех дали някога пак ще правя всички тези неща. Имах нужда да преоткрия себе си извън групата. И това наистина беше много хубаво за мен.

 

Когато отново започнах да пиша музика – може би около година по-късно – не знаех какво точно правя. Не знаех дали правя песни за Evanescence или просто пиша някаква музика. Малко по малко, в продължение на година и половина, започнах все повече да се събирам с останалите от групата и започнахме да пишем заедно. Всъщност именно в този период за пръв път в историята на групата ние работихме толкова сплотено и за пръв път композирахме всички заедно. До този момент процесът на създаване винаги включваше мен и още един човек. Например за първия ни албум бяхме аз и Бен Мууди, за втория основно аз и Тери Балсамо. В правенето на този албум за пръв път участваха всички, което е наистина страхотно. Дава едно напълно ново усещане. Песните са създадени по най-добрия възможен начин – барабанистът е на барабаните, китаристът е с китарата си, аз съм на пианото. Песните възникват като на живо, което им придава специфичен груув и настроение.

 

Разказах ти наистина дълга история... Да я синтезирам така: отне ни много време, защото минахме през различни етапи. Мисля, че ще усетите това в албума. Той е много динамичен и ще ви отведе на пътешествие с нас.

 

КМ – Значи албумът е дело на целия екип?

 

ЕЛ – Да, абсолютно.

 

КМ – Това може би е и причината за заглавието му – "Evanescence".

 

ЕЛ – Да, това е една от причините. Другата причина е, че аз бях избягала за известно време и след това си припомних защо обичам Evanescence и защо посветих толкова голяма част от живота си на тази група. Аз получих възможност да се влюбя в нея отново. Много се вълнувам от това и от албума ни. Най-страстните неща, които аз правя в този албум, са свързани именно с Evanescence и с преоткриването на тази част от мен самата. Именно затова другата причина албумът да се казва така е, че той всъщност е посветен на тази връзка – връзката между мен и Evanescence.

 

КМ – Чух откъси от някои песни в Интернет. По-конкретно от първия сингъл – "What You Want". Аз лично бих го описал като "тежък".

 

ЕЛ – Яко!

 

КМ – Колко песни попаднаха в окончателния вариант на албума?

 

ЕЛ – В албума са дванайсет. Общо записахме шестнайсет песни. Останалите четири ще бъдат използвани за Б-страни на сингли, за специални издания и т.н.

 

 

КМ – Би ли описала някои от песните?

 

ЕЛ – ОК. Да видим... Ти си слушал "What You Want"... Нека да помисля. Не съм говорила за това досега, честно казано. Има една песен на име "The Change", която харесвам много. Написахме я относително скоро – в последните шест месеца. Харесвам я по няколко причини. Една от тях е, че много ясно отличавам работата на басиста на групата Тим Маккорд в нея. Тим участваше много сериозно в писането на музиката за тази песен. За пръв път писахме заедно с него толкова активно и беше страхотно. Той е страхотен като композитор. Ще го усетите най-вече в припева. Харесвам много и куплетите на тази песен, защото...

 

ТУК ВРЪЗКАТА ЗА КРАТКО СЕ РАЗПАДНА.

 

KM – Нека да продължим по-нататък. Как очакваш ядрото от фенове да приеме албума?

 

ЕЛ – Не мога да кажа, защото нямам конкретни очаквания. Но наистина смятам, че това ще бъде страхотен албум за феновете. Мисля, че те ще се влюбят в него. В него има много елементи от това да обичаш Evanescence, има и своите носталгични моменти. Албумът опредено е нов, така че със сигурност в него има неща, които феновете ни не са чували от нас до този момент и това е много вълнуващо. В същото време това определено е същата тази група, която те обичат. А и ако те все още ме харесват, ще харесат и албума. Аз го обожавам! Това е най-добрият начин да изразя себе си – да пиша музиката, която обичам. Аз обичам този албум, така че в представите ми феновете също ще го заобичат.

 

КМ – Мислила ли си някога за това: как може една група с два изключително успешни албума да продължи да се развива и да израства музикално, без да разочарова старите си фенове?

 

ЕЛ – Според мен е невъзможно да се харесаш на всички. Винаги ми се налага да приема, че все някой ще бъде разочарован. Защото... Просто защото!

 

Има едно специфично усещане винаги когато чуеш една група за пръв път. Това усещане не може да се повтори никога след това.

 

В същото време аз общувам с нашите фенове в Интернет всеки ден. Те са прекрасни! Аз съм адски щастлива от факта, че имаме такива фенове.

 

Чувствам, че ние не разочароваме тези хора. Чувствам, че те са щастливи от това, че се завръщаме. Те искат да бъдат колкото може по-близо до нас и да слушат музиката ни. Имаме голям късмет, че феновете ни са такива. Много лесно можеше това да не е така - нямаше ни много време и ако феновете ни бяха по-различни, просто сега нямаше да ги има. Но те са тук. И това не е нещо, на което можеш да не обърнеш внимание. Това е нещо като дар. Не го приемаме като абсолютна изненада, защото тези хора винаги са били близо до нас, но все пак е изненада и то добра. Това си е нещо като личен избор. Аз мисля, че голяма част от нашите фенове са фенове до гроб. На тях наистина им пука за групата. Те не са фенове заради една песен, а заради музиката ни като цяло. Мисля, че това е страхотно! Наистина сме големи късметлии!

 

КМ – Би ли могла да изброиш основните ви вдъхновения – на теб, като композитор, и на групата като цяло? Поне що се отнася до новия ви албум.

 

ЕЛ – Трудно е да се каже. Аз слушам всякаква музика. За последните няколко години сред това, което ме е впечатлило най-много, бих включила третия албум на Portishead. Обичам този албум и го слушах много дълго време. Новият албум на Deftones – "Diamond Eyes". Невероятен е! Също така новият албум на Alice In Chains – той беше нещо много вдъхновяващо за цялата група. Какво друго...

 

M.I.A. Това е нещо, което вече 2-3 години ме вдъхновява по един особен, много як начин. На едно друго, по-различно ниво. Обичам M.I.A.! Depeche Mode, The Orb… много други неща, но тези са първите, за които се сещам.

 

КМ – Доста голямо разнообразие.

 

ЕЛ – Да, така е.

 

КМ – Според теб как трябва да звучи една съвременна рок група в момента?

 

ЕЛ – Много е относително. Всяка група е различна. Не бих могла да кажа. Не би трябвало да има правило за това. Не би било редно всички групи да звучат по един и същ начин. Аз винаги съм харесвала групи и артисти, които постоянно изпробват различни нови неща. Винаги е приятно да видиш как някой експериментира в артистично отношение и да научиш за някоя непозната за теб страна от неговата душевност.

 

Може би всяка група трябва да звучи така, както иска да звучи. Трябва да бъде искрена. Искам като чуя дадена песен, да мога да си представя що за човек я е написал.

 

КМ – Ако някой ден издадеш солов албум, как ще звучи той?

 

ЕЛ – Нямам представа, ха-ха-ха... Нямам никаква представа! Със сигурност гледам на това като на нещо, което бих направила в бъдеще, но конкретни планове в момента нямам, защото работата по албума на Evanescence поглъщаше цялото ми време и внимание напоследък. В момента сърцето ми и мозъкът ми са заети с Evanescence.

 

Но не знам как би звучал един такъв албум. Със сигурност ще е различен от това, което правя с групата. Ако направя нещо солово, то няма да има нищо

общо с музиката на Evanescence.

 

КМ – Какви са плановете за турнето в подкрепа на албума? Имате ли потвърдени дати някъде из Източна Европа към момента?

 

ЕЛ – Да, смятаме да го направим. В момента нямам пред себе си списък с вече потвърдените концерти, но официално турнето започва през октомври в Щатите. Имаме няколко фестивални участия в Южна Америка – например в Пуерто Рико. Започваме в Америка в началото на октомври и три седмици след това се местим в Европа. Не знам все още точното ни разписание, но ще свирим някъде близо до вас. Великобритания и Германия са сигурните ни дестинации за момента.

 

КМ – Какво би казала на българските фенове на Evanescence?

 

ЕЛ – Надявам се да свирим във вашата държава скоро. Наистина! Благодаря ви, че все още сте тук. Щастлива съм, че продължаваме да получаваме страхотни пожелания от наши почитатели от целия свят. Всичко това е много вълнуващо.

 

Хора, надявам се да се видим на живо скоро!

 

КМ – Още едно нещо към края на разговора ни: друга страхотна певица, на име Ейми – Ейми Уайнхаус – си отиде от този свят преди няколко дни. Какво беше първото нещо, което почувства, когато разбра?

 

ЕЛ – Сърцето ми беше разбито. Мисля, че тя имаше изумителен глас, невероятен талант. Това е ужасна трагедия. Трудно може да се обясни цялата тази мъка, която почуствах, след като разбрах, че Ейми вече я няма.

 

zrockbg.com

IMG2-1547558596.jpg
Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Страхотно интервю!

Би било страхотно да посетят страната ни! Искам да усетя тръпката от изпълненията им на живо!

Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 3 months later...
  • 1 year later...

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...