Qvor Публикувано на Юни 26 Report Сподели Публикувано на Юни 26 Има ли някакви улики по обложката например? Благодаря!🙂 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Fast Публикувано Юни 26 Report Сподели Публикувано Юни 26 Не се сещам нищо друго освен да огледаш качеството на обложката, но и това не е сигурно. Доколкото знам не пишат годината на преиздаването. 1 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Fast Публикувано Юни 26 Report Сподели Публикувано Юни 26 В Discogs и Musicbrainz са качени доста от задните обложки. Може преизданията да са различни баркодве, но трябва някой който купува по-редовно дискове да каже. @Alexandrov ? По принцип едва ли е законно да издадат различен продукт със стар баркод, но в България всичко е възможно. 1 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Alexandrov Публикувано Юни 26 Report Сподели Публикувано Юни 26 Много трудно и бих казал невъзможно е за мен да познаеш дали дискът е матрично копие, ако не го отвориш не погледнеш долната страна на диска. Понякога се случва да забравят надписи и това може да е индикатор, но - ако не знаеш как изглежда оригиналната обложка - няма как да разбереш. В момента циркулират копие на Мистерия с оригиналната обложка, но това не е вярно тъй като в книжката на последните две страници липсват надписите, които се виждат на сканират обложка в discogs. Купувал съм и ретиражи със стикери на БАМП. Тези стикери би трябвало да са от “времето”, но явно имат останали обложки, но не и матрични копия от албумите, което също отпада като индикатор. Относно баркодовете - не се различни. В прикаченото ще видите, че обложките са еднакви с много леко забележими разлики в цветовете (когато се гледат на живо). Ако купуваш от Пайнер, те е вероятно да ти кажат какво е изданието вътре. Също вече избягвам да купувам ретиражите, тъй като мога да гарантирам, че те не се правят от оригиналните файлове или щамповат от оригиналните матрици. Вземат матрично копие, и го rip-ват (един Господ знае на каква скорост и с колко грешки в изчитането) и след това ги записват. 1 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Qvor Публикувано Юни 26 Author Report Сподели Публикувано Юни 26 преди 10 минути, Alexandrov каза: Понякога се случва да забравят надписи и това може да е индикатор, но - ако не знаеш как изглежда оригиналната обложка - няма как да разбереш. Да, наистина. Забравих да го кажа, но от опит знам, че надписите може да са добър знак. Имам ретираж на "Вино и любов" на Веселин Маринов и качеството е потресаващо! Шрифтовете са сменени, на едно място има печатна грешка, а на друго - под надписа има бял фон, който закрива негова снимка! Намерих снимки на първото издание и там изглежда по друг начин. Е, поне тези грешки имат един смешен чар, но все пак е несериозно. Това на мен ми е доста странно. Наистина ли нямат оригиналните проекти, че да трябва да въвеждат текста наново!? Но на някои от албумите изглежда, че надписите са си същите. преди 15 минути, Alexandrov каза: Също вече избягвам да купувам ретиражите, тъй като мога да гарантирам, че те не се правят от оригиналните файлове или щамповат от оригиналните матрици. По-лошо качество на звука в сравнение с от матричния диск ли сте забелязали? Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Fast Публикувано Юни 26 Report Сподели Публикувано Юни 26 преди 12 минути, Qvor каза: Това на мен ми е доста странно. Наистина ли нямат оригиналните проекти, че да трябва да въвеждат текста наново!? Оригиналите са в Димитровград и май от доста време са заключени, но може и да бъркам. Хард дисковете не са вечни. Всичко е възможно. 1 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Alexandrov Публикувано Юни 26 Report Сподели Публикувано Юни 26 преди 3 часа , Qvor каза: По-лошо качество на звука в сравнение с от матричния диск ли сте забелязали? Да, има риск от по-ниско качество на звука при ретиражите, но не както деградация като при презапис от касета на касета, където всяко копие е по-зле. CD-то е дигитален формат и като такъв предразположен към грешки при копиране, особено ако диска не е в добро състояние или ако се рипва диск с некачествен хардуер или софтуер. Та... получават се грешки, които или се маскират, или се “запълват” автоматично. Това води до влошаване на звука и до евентуално прескачане, ако оригиналът е много зле. Сега, аз знам, че те ги копират от матрици, но не знам какъв софтуер ползват и какво/и устройство/а за изчитане, но съдейки по това, че във фирмата почти не останаха професионалисти, които да са технически грамотни... Друг важен момент е, че когато се рипва диск, той трябва да се качи като цял файл и да се запази така нареченият CUE sheet. Този диск съдържа точната структура на оригиналния мастер: къде започва и свършва всяка песен, колко дълги са паузите между тях, има ли pre-gap и т.н. Ако няма CUE, не може да се възстанови диск 1:1, а това значи, че копието не е точно – дори и аудио файловете да са без загуба на качество. От там се получава, че ако оригиналът има 2 секунди пауза между песните, то копието може да има 4 секунди. Съвсем вече друга е темата и до колко самите носители са качествени, как се съхраняват и как се опаковат. Получавал съм фабрично опакован надраскан диск, както и диск без запис и така нататък... Относно мастерите от Димитровград, не знам дали се пазят, но съдейки от стотиците дискове, които имам, изглежда, че от около 2001 година (с малки изключения напр. Като птица на Рени, който е от 1999 г., ако не бъркам) Пайнер записват 24-бита. Това може да се види в 16-битовите файлове от дисковете, тъй като при намаляне на бита се добавя тих шум, който спомага компресията и в дисковете на Пайнер този шум присъства. Имам малка надежда, че може и да пазят тези файлове, тъй като забелязах, че Нещо горещо и Презареждане на Камелия са качени в 24-бита в Apple Music. 1 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Fast Публикувано Юни 26 Report Сподели Публикувано Юни 26 преди 20 минути, Alexandrov каза: Имам малка надежда, че може и да пазят тези файлове, тъй като забелязах, че Нещо горещо и Презареждане на Камелия са качени в 24-бита в Apple Music. След малко ще ги изтегля и проверя дали са истински 24bit. 1 1 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Fast Публикувано Юни 26 Report Сподели Публикувано Юни 26 13. Защо повярвах.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 4. Залеза и зората.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 5. Стрелките спират.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 5. Черна кръв.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. Знаех си че е твърде добро, за да бъде истина. 1 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Alexandrov Публикувано Юни 26 Report Сподели Публикувано Юни 26 преди 44 минути, Fast каза: 13. Защо повярвах.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 4. Залеза и зората.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 5. Стрелките спират.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 5. Черна кръв.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. Знаех си че е твърде добро, за да бъде истина. Да, но това само потвърждава съмненията ми за техническата грамотност на “нагърбения” с тези дигитални задачи. В Apple Music има и сръбските албуми на Рени качени в 24 бита. Можеш ли да провериш и тях? 2 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Fast Публикувано Юни 27 Report Сподели Публикувано Юни 27 преди 7 часа , Alexandrov каза: Да, но това само потвърждава съмненията ми за техническата грамотност на “нагърбения” с тези дигитални задачи. В Apple Music има и сръбските албуми на Рени качени в 24 бита. Можеш ли да провериш и тях? Довечера ще погледна. 1 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Fast Публикувано Юни 30 Report Сподели Публикувано Юни 30 @Alexandrov извинявай за забавянето 5. Barbika.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 7. Daj, Daj.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 8. Vreme Je.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 11. Mejdu Dve Jeni.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 7. Macka.flac: 16/24 bps average, highest frame using 16 bps, 8 bits wasted. 2001 и 2003 са 32битови файлове. Хващал съм стари Пайнерски качвания в 32bit, което ще рече че файловете им от студиото са 32ки, а не 24ки. Проблемът е, че колкото и високо да ги експортват, всичко е записвано и редактирано в 16 бита. В България просто няма практика за 24бит-во аудио, особено в онзи период. Истински Hi-res файлове са появяват на късмет. 1 Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Alexandrov Публикувано Юни 30 Report Сподели Публикувано Юни 30 Благодаря ти за съдействието @Fast Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Qvor Публикувано Юли 2 Author Report Сподели Публикувано Юли 2 А дали има начин да се разпознае по самия целофан? Гледам снимки от базар.бг и виждам, че повечето нови дискове имат два "слоя" целофан отдясно и отзад, а някой издания, които със сигурност са матрични, при тях е по-различно, например един от слоевете може да е по-намачкан или нещо такова. Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Препоръчани коментари
Включи се в дискусията
Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.