Jump to content


SААВ изчезва...


Препоръчани коментари

Вчера, на 18 декември, концернът General Motors съобщи за провал на преговорите с холандската фирма Spyker Cars за продажбата на Saab.

Следващата стъпка е да бъде преустановено производството на автомобили Saab и изчезване на цялата марка. В същото време от фирмата увериха, че Saab ще продължи да изпълнява задълженията си по гаранциите на вече продадени автомобили, както и за производството на резервни части.

 

Saab(9).jpg

 

„В хода на одита на Saab възникнаха определени трудности, които според двете страни не могат да бъдат разрешени в близко време. Въпреки нашите усилия, стана ясно, че юридическата експертиза, която е нужна за да бъдат продадени активите на фирмата, не може да бъде завършена в приемливи срокове", съобщи президентът на GM Europe, Ник Райли.

 

„За да се запази шведската марка е нужно бързо решение на всички проблемни въпроси. Ние признаваме, че не можем да направим това и да завършим сделката със Spyker Cars. Сега ще продължим да работим със синдикатите за да ограничим постепенно бизнеса. Това не е ликвидация или банкрут", допълва Райли, но в същото време не обяснява какво е, след като марката ще изчезне.

 

В началото на декември от Spyker заявиха желание да закупят Saab, като имаха интерес главно към перспективния нов кросоувър 9-4X. Освен холандската фирма интерес към закупуването на Saab бяха изразили китайската група BAIC, която на даден етап дори участваше заедно с Koenigsegg Group, както и американският инвестиционен фонд Renco.

 

2010-SAAB-9-5-41%20copy.jpg

 

След като Koenigsegg се отказа от борбата за Saab, BAIC се договори с GM за закупуване само на правата за използване на някои платформи на Saab, както и за производството в Китай на миналите поколения на моделите 9-3 и 9-5, като китайците ще получат и оборудването за тяхното производство, както и някои двигатели и трансмисии от шведската фирма. Колата която ще произвеждат обаче китайците, няма да бъде с марката Saab.

IMG2-1547558596.jpg
Link to comment
Сподели в други сайтове

Кратка история на марката:

 

Saab отваря първия си завод в шведския град Тролхатан през 1938 година.

Първоначално там се произвеждат самолети за Шведските кралски военновъздушни сили по време на Втората световна война. Първият произведен автомобил на марката е Saab 92, който се появява през 1947 година.

 

 

За кратко време новата автомобилна марка изгражда репутацията си на производител на много здрави и качествени коли. През 1950 година Saab влиза и в бизнеса с изчислителна техника с фирмата си Datasaab, като създава малко по-късно мини компютър, който да може да се използва при навигацията на самолети.

 

 

След това се появяват моделите на Saab 93, 94 и 95. През 1969 на пазара излиза първият турбомодел на Saab – 99. Една година преди това Saab се е слял с производителя на товарни автомобили Scania, като през 1995 фирмата става Saab-Scania.

 

 

Saab произвежда милионния си автомобил през 1976, а две години по-късно подписва договор с Fiat за продажби в Швеция и цяла Скандинавия на Lancia Delta с марката на Saab 600. По това време двете фирми разработват съвместно шаси наречено Type Four, което се използва при моделите Alfa Romeo 164, Fiat Croma, Saab 9000 и Lancia Thema.

 

 

Saab представя автомобил от нов сегмент - Combi-Coupe през 1974, който се произвежда в различни версии чак до 2002 година, когато е заместен от 9-3. General Motors купува 50% от Saab през 1989 г.

 

 

Вероятно най-добрата година на Saab в рамките на GM беше 1995, когато за първи път (след влизането в GM) реализира печалба. През 2000 година GM купува и останалите 50% от Saab. През декември 2008 стана ясно, че американците искат да се отърват от шведската марка заради кризата.

 

През пролетта на тази година се появиха сведения, че GM ще продаде Saab на производителя на ексклузивни спортни модели Koenigsegg. Сделката обаче пропадна. Вчера GM обяви, че прекратява производството на автомобили с марката Saab.

 

 

инфо: automedia.bg

IMG2-1547558596.jpg
Link to comment
Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...