zuzara Публикувано на Октомври 14 Report Share Публикувано на Октомври 14 (редактирано) Много често ни се случва да си задаваме някой въпрос , чийто отговор не знаем , но знаем , че някой някъде го знае :-) Ако в интернет не намирате нищо или просто нямате много време за "ровене" , ТУК Е МЯСТОТО !!! Задайте своя ВЪПРОС и все някой ще се намери да МУ отговори :1000 (30): Само да помоля без излишни офф-топици и флууденета ;-) Раздела е сериозен и изисква сериозно отношение . Мисля , че имаме нужда от такава тема тук ;-) --------------------------------------------------------- ОТГОВОРЕНИ ВЪПРОСИ ДО МОМЕНТА: 01. При колко градуса замръзва въздуха [отговор] Редактирано Октомври 15 от The Black Dragon Цитирай Report Времето поставя всяко нещо и Всеки на мястото му ! Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
The Dragonkiller Публикувано Октомври 14 Report Share Публикувано Октомври 14 Винаги съм си мислил за такава тема, че би била супер полезна именно заради нещата, които ти си казала по-горе Браво, че я направи Обаче ще е хубаво докато не се отговори на някой въпрос да не се задава нов, защото по тоя начин спада вероятността да се отговори на първия. Има супер много неща, които винаги съм искал да знам, а не им намирам отговора. Ето и моя въпрос (породен от "Това го знае всяко хлапе"). Преди година и нещо имаше един участник, на който му беше зададен въпрос за 18,000 лв. а именно: При колко градуса замръзва въздуха Аз бях твърдо убеден, че няма такова нещо и въздуха не замръзва. Да, обаче в предаването отговора беше -217 градуса. Като един истински Овен разрових Гугъл до основи и никъде нямаше и едно изречение, че въздуха замръзва. Затова искам да питам отново същия въпрос и се надявам някой да каже с факти и доказателства аджеба дали наистина замръзва или не замръзва въздуха. Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Боби Публикувано Октомври 14 Report Share Публикувано Октомври 14 For air freezing, that is essentially how clouds are formed usually on frozen bits of chemicals. Parts of the air will/can freeze, but you would have to cool air to a really really low temperature (I would think almost to absolute 0 which is -273C) to freeze all the components of "air." Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
BaLiStIC_007 Публикувано Октомври 14 Report Share Публикувано Октомври 14 For air freezing, that is essentially how clouds are formed usually on frozen bits of chemicals. Parts of the air will/can freeze, but you would have to cool air to a really really low temperature (I would think almost to absolute 0 which is -273C) to freeze all the components of "air." Ето този пост казва почти всичко ... Въздуха е газова смес състояща се от множество газове - главно азот,кислород,водород и въглероден диоксид ... Има и други като неон,аргон,сероводорд,разни азотни и серни оксиди,водни пари и още много,но те са в незначителни количества спрямо другите. Знаете,че всяко вещество си има температура на замръзване,кипене и втечняване.При нормални условия (20 градуса по Целзии или 293,15 по Келвин,и налягане от приблизително 101 Pa) съставките на въздуха са в газообразно състояни ... Следователно те са преминали от температурата на замръзване,през тази на топене,втечняане,кипене ... и чак тогава са се превърнали в газове.Логично е за да достигнем пак до температурата на замръзване (тоест до замръзналия въздух) да минем по обратният път.Това ще рече да намаляваме температурата и да увеличаваме налягането.Тъй като стойностите на температурите на втечняване,кипене,замръзване,изпарение и прочие на всички хим. елементи са различни,втечняването (понеже това е първата стъпка по пътя от газообразното в твърдо агрегатно състояние) на отделните компоненти от състава на въздуха ще се осъществява при различна стойност на температурата.Това е и един от най-често използваните методи за разделянето на съставките на въздуха една от други ... Нарича се фракционна дестилация.Името произхожда от това,че отделните компоненти променят агрегатното си състояние при определена температура,характерна само за тях и се отделят от цялата смес под формата на порции,наричани още фракции.Целият този процес се извършва в т.нар. ректификационна колона ... Ако се интересувате как точно работи може да проверите в интернет Този метод на дестилация се използва,когато ни интересува точно определна съсътавка на въздуха и имаме нужда от нея ... било то за промшлено прозиводство например (така се добива течен азот,който после се използва за направа на различни видове минерални торове,или азотна киселина). След като всички вещества достигнат до течно агрегатно състояние процесът се продължава по-нататък по аналогичен начин с намаляване на температурата и увеличение на налягането.Както и по-горе тук също веществата започват да кристализират в разтвора (тъй като вече газообразната проба е преминала в течно състояние) при точно определени температури,характерни само за тях. - 217 градуса е температура,при която вече всички съставки на въздуха са достигнали до своята темепратура на замръзване и са изкристализирали.Тогава вече въздухт не е газ,а кристали с с по-наситен или по-блед син цвят (това зависи от състава на взетата въздушна проба) П.П 1: Умишлено се опитах да обясня този процес по възможно най-разбираемия начин.Ако някой желае и се интересува повече (тъй като The Black Dragon искаше доказателстваи факти) мога да го обясня с повече терминология и да ви разкажа как точно температурата влияе върху агрегатното състояние на веществата,каква е връзката между моларна маса и температура,какви кристални решетки се образуват при кристлизирането на веществата,как си взаимодействат молекулите и т.н. ... Но смятам ,че това е напълно излишна фактология И все пак ако на някой му е интересно мога да обясня. П.П 2: Къде е сега учителката ми по неорганична химия от миналата година да ме види П.П 3 : Това беше страхота загрявка за петте часа практика по аналитична химия,която започва точно след ... 5 часа и 30 мин Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
The Dragonkiller Публикувано Октомври 15 Report Share Публикувано Октомври 15 (редактирано) Благодаря много за отговорите и най-вече за този по-изчерпателния А само да питам някъде правен ли е този опит и достигнат ли е резултата на замръзването на въздуха или се говори по принцип че ако тва тва и тва станат така замръзва? Защото аз пак съм малко скептично настроен. На теория може би е едно но не се знае ако се направи опита кво ще стане. Затва питам Редактирано Октомври 15 от The Black Dragon Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
zuzara Публикувано Октомври 15 Author Report Share Публикувано Октомври 15 Радвам се , че идеята за тази тема ви се хареса :-) Сега и аз да попитам нещо , което ме вълнуваше наскоро , но нямах време да потърся из нета - Колко Дълъг е живота на един Комар ? И затворен в помещение колко време оцелява ? На някого може да му се стори смешен , но за мен никак не е . Мойта кръв е горчива ( :1000 (29): не би ме вълнувало за мен самата ) , главно питам заради малката ми . Цитирай Report Времето поставя всяко нещо и Всеки на мястото му ! Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
BaLiStIC_007 Публикувано Октомври 15 Report Share Публикувано Октомври 15 Благодаря много за отговорите и най-вече за този по-изчерпателния А само да питам някъде правен ли е този опит и достигнат ли е резултата на замръзването на въздуха или се говори по принцип че ако тва тва и тва станат така замръзва? Защото аз пак съм малко скептично настроен. На теория може би е едно но не се знае ако се направи опита кво ще стане. Затва питам Дам ... Всичко,което написах по-горе е емпирично,тоест опитно установено.Опити са били правени ... Но пък това не е често срещана практика,тъй като замръзналия въздух не служи за нищо съществено,а съхранението му е доста скъпо.Много по-голямо внимание се обръща на втечнения въздух Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Препоръчани коментари
Включи се в дискусията
Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.