черна котка Публикувано на Ноември 19 Report Сподели Публикувано на Ноември 19 History of The Vodka / За водката Водката има дълга история, която се преплита с Полша и Русия – две от страните, където този вид напитка е издигнат в култ. Вероятно за пръв път водката е била произведена някъде през 14 или 15 век. Повечето от видовете водка се произвеждат от различни зърнени култури. Най-популярна сред тях е ръжта, която се използва за производство на качествените марки полска водка и се базира на една дълголетна традиция, допринесла за световната им хегемония. През 16 век, когато водката е вече достатъчно популярна и известна, започва процес на облагането й с различни видове данъци и налози, както и монополизиране на производството и лицензиране на производителите. Аристократите са имали възможност да дистилират водка в своите имения. Някои от ароматизираните видове водка водят началото си именно от някогашните големи фамилии. Евтините видове водка са се произвеждали от дистилери, с комерсиална насоченост, понякога с разрешение на съответното правителство, понякога и без него. Постепенно водката, произведена в Полша и Русия извървява своя път на развитие за да достигне едно съвременно ниво на производство, гарантиращо високо качество на продукта. Предполага се, че водката е изобретена от неизвестен майстор през средните векове в Русия. Приблизително 14 век, въпреки, че има хора които твърдят, че съществуват и исторически доказателства от по-ранен период. Водката е чист с най-високо качество спирт, който минава през специална филтрация, при който се отделят отровните масла и ненужни елементи. Руснаците казват, че е открита от тях през 12 век във форт наречен”Виадка”. Тогава са я наричали”Жизненая вода”. Според други водката произхожда от Полша, където са я наричали”Уотка”-малко вода. Най-достоверната и разпространена теория е историята на 1-та световноизвестна водка-СМИРНОФ. През 1820 г. руснак на име Пьотър Смирноф произвежда по примитивен начин познатия ни днес продукт. За 2-3 г.достига до царската трапеза на Александър 1, който регулира нейното производство. Поради тази причина Смирноф емигрира в САЩ, където основава първата в света официална дестилаторна на водка. Става известна като „Бяло уиски”. Водка се произвежда по метода”Колун стайл”, сервира се охладена в замръзнали шотове. Тя е перфектен алкохол за миксиране, защото няма цвят,вкус, аромат, а само повишава алкохолното садържание. Съществуват и така наречените”овкусени водки”-касис, цитрон, пепър, мандарина, ананас, горски плодове и др.Съществува и така наречената”черна водка”/Пушкин,Блавуд/. Sobieski VodkaВодката Jan III Sobieski е първата марка водка в света, която произхожда от деклариран географски район. При производството се използва само уникалната Данковска ръж от района на Мазовше. За подобряване вкусовите й качества и за постигане на оптимална мекота при консумация , водката задължително преминава през тройна дестилация, а някои продукти от продуктовата гама, като например Водка Jan III Sobieski De Luxe, преминават и през четворна дестилация. Историята на „Абсолют” започва през 19-и век. Продукт под това име пуска в производство “Краля на водката” в Швеция - предприемачът и изобретателят Ларс Олсон Смит. С названието на новата напитка - Absolute Rent Branvin (“Абсолютно чиста водка” ) той иска да подчертае нейната чистота, тъй като малко преди това Смит е изобретил принципно новия за това време метод на добиване на спирта - ректификация. Методът е различен от варенето на уиски или ракия. Спиртът се дестилира в ректификационна колона, подобна на тази за дестилация на петролни продукти, като най-отгоре на колоната излиза чист 95-процентен спирт. След това спиртът се разрежда с вода, пречиства се през въглен филтър, за да се омекоти и се бутилира. Поточната линия за бутилиране на водка “Абсолют” в шведския гр. Анус. Снимка: РойтерсНо оттогава до сега по света по подобна технология се правят стотици видове водка. Откритието на Ларс Олсон Смит е в основата на спора в европарламента, който се водеше няколко месеца. Скандинавските страни и Полша настояваха, че водка може да се нарича питие, правено само от зърно, картофи или захарно цвекло. Но чрез ректификация чист спирт може да се добива от всякакви земеделски култири – зеленчуци, грозде, плодове и др., от които се получава 95-градусов спирт. Европейския парламент прие, че на етикета на водката трябва да се отбелязва от каква суровина е направена тя. Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
OstapBender Публикувано Ноември 20 Report Сподели Публикувано Ноември 20 Тровил съм се с водка и ми се повръща, когато дори я помириша.ю Затова от около година съм на "Sobieski Green Apple" Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
NazzkO Публикувано Ноември 20 Report Сподели Публикувано Ноември 20 У колко много водка съм изпил,а колко малко съм знаел за това питие! Интересное Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
GiorgioCalla Публикувано Ноември 20 Report Сподели Публикувано Ноември 20 Тровил съм се с водка и ми се повръща, когато дори я помириша.ю Затова от около година съм на "Sobieski Green Apple" То понеже това хич не е водка. Има голяма разлика от българските водки до вносните. Когато ми се пие водка, залагам на Собиески Пъпеш - най-добрата е. Не усещаш как влиза, но прекалиш ли, усещаш как излиза, и то най-лошо през ануса. Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
dj_vansa Публикувано Декември 5 Report Сподели Публикувано Декември 5 хм доста интересно четиво много полезна информациика Цитирай Report Link to comment Сподели в други сайтове More sharing options...
Препоръчани коментари
Включи се в дискусията
Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.