Jump to content


Медитация


Препоръчани коментари

rgh1330557076h.jpg

 

За какво може да ми помогне медитацията

Медитацията е нещо, което хората които не разбират, приемат с насмешка, а хората които разбират, я представят като нещо твърде мистично и загадъчно.

Нищо подобно. Дори човек който никога не е медитирал според представата на повечето хора, всъщност всеки ден изпада в състояния подобни на медитация. Освен това думата медитация е толкова широко понятие, че има стотици различни неща които можете да направите и всяко едно от тях може да се нарече медитация, поне донякъде.

След като изяснихме тази страна на нещата идва въпроса за какво може да ми помогне медитацията?

Отговорът на този въпрос е подобен както на предния, а именно, медитацията не е нито магия, нито вълшебен лек за всички проблеми. Това е серия от упражнения, които развиват у вас нови умения. Умението да се успокоявате, да изключвате от заобикалящия ви свят, да усещате тялото и енергията си и да контролирате по-добре мисловните си процеси.

За майстор йогите се твърди че достигат още по-напреднали стадии на самоконтрола и умеят да контролират дори жлезите и органите на тялото си, които вие и аз не можем да контролираме.

Всичко това означава, че за нас хората от западната цивилизация, медитацията е по-скоро начин да се научим да контролираме емоциите си по-добре.

За будистите, или по скоро за последователите на философията на буда, (аз доста ясно разграничавам двата типа хора, според мен будизма не е реално следване на учението на буда, а нещо доста видоизменено) медитацията е начин да пречистят мислите си и да видят по-ясно нещата които ни убягват. Самата дума Буда означава просветен, или човек който вижда истината за нещата и света.

Трудно е да се достигне такава степен на медитация, а и не ние не се целим към това. Можем да започнем обаче да контролираме по-добре тялото си и да опознаем по-добре самите себе си. Това за мен е основната цел от практиката на медитация в нашата действителност.

За мен обаче, най-важното за което ми е помогнала медитацията и запознаването с източната философия е това, че станах поне малко по-спиритуална личност. Нашият западен начин на мислене ни е отдалечил твърде много от душевността ни и това е моят начин, поне да се потърся тази отдавна изчезнала душевност.

 

  • Душевен мир и спокойствие: Умът на знимаващия се с медитация прилича на спокойното, мързеливо течение на река Ганг, а на другите хора е като Ниагарския водопад. С други думи, умът ви е в покой и вие сте в покой.
  • Мъдрост: Медитацията отваря каналите за общуване на всички нива. Това означава, че черпите знания директно от божествения си аз. Развива интуицията и мъдростта.
  • Радост и щастие: Медитацията помага да се освободим от фалшивите маски на егото. Когато това стане, започваме да изразяваме истинската си същност. Това носи радост и щастие от съществуването.
  • Любов и състрадателност: Медитацията ви дава знание за целостта ви с останалото човечество. Това извиква спонтанна любов и състрадателност към другите хора. Знанието за божествената същност на всеки човек, ви кара да гледате на другите по различен начин.
  • Добро здраве и намаляване на стреса: Те вървят ръка за ръка. Медитацията ни учи на изкуството да живеем в настоящето. Тревогите и безпокойството все повече и повече остават зад гърба ни. Това състояние помага на тялото да се излекува и да се предпазва от болести.
  • Усъвършенстване на мозъчната функция: Всички, които се занимават с медитация, знаят колко много се е подобрила работата на мозъка им. Медитацията повишава възприемчивостта и интелигентността.
  • Откриване на цели и таланти: С отпадането на изкуствените и претенциозни маски, получаваме шанс да видим истинското си аз. Това дава прозрение кои сме всъщност и какво наистина ни доставя удоволствие в живота. Това е тайната на изкуството на живота. Тя разкрива истинските таланти, дарове и поставените цели. Това откритие прави възможно изживяването на живота със страст и свободен дух.
  • Величие: Харизма, увереност, кураж, индивидуалност, баланс, всичките са дарове на медитацията. Това неминуемо води до превръщането ни в хора със силен чар и магнетизъм.
Практикуването на йога и медитация събуждат части от мозъка, които нормално са в латентно състояние. Когато тези зони се активират, възможностите стават безгранични.

Медитация

 

Аз лично от 5 месеца медитирам доста често и усещането е много приятно.Помага,за 20 мин на ден и се чувстваш ама буквално,както казват в рекламата на матраците Dormeo"Свеж и отпочинал,зареден с енергия". На,няколко пъти ми е било до такава степен хубаво,че близо час не спирах да медитирам.От началото си мислех,че е пълна простотия,но по новините,засякох репортаж,че е препоръчително,да се медитира поне 10 мин. дневно,заради големия стрес покрай кризата.Пробвах от тогава цял месец всеки ден поне по 20 мин. дневно и после,почнах да пропускам ден,два но в седмицата поне 4 пъти медитирам.За мен,това беше голяма простотия преди,но сега вече знам,че ще го правя докато съм жив.Съветвам,който не е пробвал да пробва поне 3-4 пъти,защото от първия път може и да неможе,да усети от блаженството и.След това в графика за деня,ще прибави и медитацията.

 

Медитация в домашни условия

 

Уроци по медитация,Онлайн

1-Урок

2-Урок

3-Урок

4-Урок

5-Урок

Link to comment
Сподели в други сайтове

Преди време намерих някакъв вид медитация,която си изглеждаше много психо ;д Трябваше пред огледало да стоиш всеки ден по 40 минути без да мигаш (издържах наистина 20 минути,можех и повече ама ми стана мн странно и спрях) се гледаш в огледалото и така почваш (истина е :х) да виждаш различни лица в огледалото,които всъщност са си твои но са някак странни.След около седмица-две би трябвало след дълго взиране с огледалото,отражението просто да изчеЗне :o На мен лично ми е страшно интересно и съм правил такива опити за астрална проекция,медитации и т.н.. Падам си по нестандартните неща ;дд

Link to comment
Сподели в други сайтове

Преди време намерих някакъв вид медитация,която си изглеждаше много психо ;д Трябваше пред огледало да стоиш всеки ден по 40 минути без да мигаш (издържах наистина 20 минути,можех и повече ама ми стана мн странно и спрях) се гледаш в огледалото и така почваш (истина е :х) да виждаш различни лица в огледалото,които всъщност са си твои но са някак странни.След около седмица-две би трябвало след дълго взиране с огледалото,отражението просто да изчеЗне :o На мен лично ми е страшно интересно и съм правил такива опити за астрална проекция,медитации и т.н.. Падам си по нестандартните неща ;дд

 

Те са много видове.Не бях чувал,за тази.Тази която,аз упражнявам е пълно отпускане на тялото и на ума.След един напрегнат ден,ми действа,като спа.Имам чувството,че както си усещам главата 100 килограма и след 20 мин все едно летя.И самото медитиране,те кара да се замислиш за някой съвсем различни неща.Не го ли усетиш поне,аз немога да го обясня и от всичките неща,които съм прочел в началото на нищо не вярвах.Но сега,като се сетих да пусна темата и като ги препрочетох и открих,че неща казани по такъв нереален начин в действителност,аз съм ги изпитам.И фразата няма нищо общо с филма но буквално се чувстваш "На три метра,над небето" така и много от форумците не разбраха какво има общо между самия филм и заглавието му.Пробвайте и ще разберете и филма.И чувството е невероятно няма да искате,да излезете.

Четох някъде,че не можеш да влезнеш в пълна медитация,още от първия път и е така,аз чак след третия или четвъртия път разбрах за какво става дума.

Начина е следния.Сядаш в удобна поза отпускаш се и се опитваш да не мислиш за нищо,всяка мисъл която ти се появи в съзнанието ти я блокираш и спираш да мислиш за нея и да я развиваш.Да остане само едно черно петно пред затворените ти очи.От началото е трудно,но след упражнения със самото сядане,ще можеш да влезеш.

Има и медитация,чрез музика наистина отпуска но е до едно ниво,на успокоение.След това,вече се наслаждаваш на спокойната музика.Някак си не те пуска,по навътре.Мисля,че е удобна за начало,успокояващото въздействието на музиката ти дава представа,какво всъщност представлява това нещо и как да го направиш.

Ето и малко музика за медитация.

 

http://vbox7.com/play:8b5dc349

http://vbox7.com/play:ae7dd33c

http://vbox7.com/play:34616318

Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...