Jump to content


Животът на Земята произлиза от далечна звезда


zuzara

Препоръчани коментари

Животът на Земята произлиза от далечна звезда

 

дата : 12 Септември 2008 г. 13:03 ч

 

 

9acf5048ef.jpg

 

Данните от изследване на специалисти от университета на Принстън в САЩ показват, че звезда в отдалечена слънчева система е изхвърлила градивни елементи на живота, които са били уловени от нашето Слънце, пише сп. Ню сайънтист.

 

Предишни изследвания върху възможността материя да пътува между слънчевите системи са показали, че подобна обмяна е малко вероятна.

 

Обяснението е, че скоростта, с която материята би трябвало да се движи, за да "избяга" от дадена звезда, е много голяма и поради това тя не може да бъде уловена от друга звезда.

 

Авторите на настоящето изследване обаче са установили, че планетните системи в млади, гъсто населени звездни купове могат да изхвърлят скали с по-ниска скорост.

 

Специалистите изчислили, че за скали в определени орбитални позиции гравитационното притегляне на централната звезда е равно на това на други звезди в купа.

 

В резултат на това скалите се позиционират в хаотични орбити, което забавя движението им до 0,1 километра в секунда - достатъчно бавно, за да бъдат уловени от други звезди.

 

Според учените около 1018 отделни скали са могли да напуснат далечната планетна система през първите 100 милиона години от живота на звездния куп, преди звездите да се раздалечат прекалено една от друга.

 

Изследователите смятат, че тези скали са пренесли основни биологични компоненти като аминокиселини в нашата Слънчева система. БТА

 

 

 

 

Info

Времето поставя всяко нещо и Всеки на мястото му !
Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...