Jump to content


Равносметката - година и десетилетие


Препоръчани коментари

Тема за равносметка на 2019-та година и десетилетието 2010-2019 в поп-фолка. 

Кои ви станаха любимите песни, изпълнители? Каква беше 2019-та в сравнение с предишни години? А десетилетието 2010 - 2019? С какво ще ги запомните? Какво липсва още в поп фолка? Какво очаквате да се случва от тук нататък?

 

Link to comment
Сподели в други сайтове

Най-голямото падение това десетилетие определено е при Андреа. Започна го като топ секс идол и лидер с проекти като "Докрай","Лоша" и тн,а го приключва като дебела,шизофренична и самотна жена,осмивана от всички и 0% желание за промяна нито в личен,нито в професионален план.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Десетилетието не включва ли и 2020?

Загуба за фолка са Теодора и Траяна.

Печалба - Клеа и Мая Нури.

Теди Александрова стана лидерка, изграждайки собствен стил.

Емануела отиде в Пайнер и стана тяхната певица номер едно.

Анелия все още е най-голямата звезда на Планета, с най-дългото лидерство.

Глория тотално залезе. 

Камелия процъфтява като независима певица.

Луна се завърна мощно и отбеляза най-паметните медийни изяви в историята на чалгата.

Появи се Ариа, лидерката на следващото десетилетие, ако Пайнер оцелее. Иначе Клеа ще е над всички.

Гърмеж!

image.jpeg.f4e0b042037ac6e3cf69046d2bdfaa66.jpeg

 

 

Link to comment
Сподели в други сайтове

Десетилетието ще го запомня със спирането на турнетата, наградите и живите излъчвания на рождените дни. Тези неща ги отбелязвам и като липси.

Пикът и залезът на Андреа, битката между Галена и Преслава, мегахитовете на Азис, дуетите на Емилия, новите имена в лицето на Галин, Денис, Фики и като цяло доста силен период за мъжете. Турнето на Фен ТВ през 2011 и години по-късно тоталното сриване на телевизията като някаква конкуренция за Планета. HD телевизията, модерни и скъпи клипове. Отдръпване на медиите от чалгата и масови пропаганди срещу нея. 6-7 силни години за поп/рап музиката и съответно спад в поп фолка. По-слаба активност от имена като Ивана, Камелия, Малина и други.

За 2019-та в сравнение с предишни години имам сигурно двойно повече любими песни. Запомням я с всичките нови имена, които се появиха и огромният брой дуети. Но най-силна цялостно от десетилетието е 2010. Все още хитовете надминаваха пределите на жанра, концертът на Пайнер за 20 години, Планета Дерби, награди... 

За напред очаквам разпад на Пайнер, повече самопродуциращи се изпълнители, затриване и на рождения ден на Планета, смесване на поп фолка с други жанрове.
 

Link to comment
Сподели в други сайтове

2019 е определено поредната слаба година за поп-фолка, е имаше и песни които се откроиха, но не бяха нещо особено и запомнящо се.

 

А това десетилетие за поп-фолка определено е по-слабо от предното, както каза Beat единствено първата година и евентуално до средата към 2014 имаше хитове, след това от 2015 нататък рязко надолу, но се радвам че българската поп и рап музика се разви бързо и спечелиха много повече фенове. 

Link to comment
Сподели в други сайтове

Правя равносметка как тенденцията десетилетие да се брои 00-19 включително, е рядко тъпа. Дори не визирам конкретната тема, просто отбелязвам. Да, имахме и по кардинално зле дефинирани десетилетия, но все пак ... 

Link to comment
Сподели в други сайтове

преди 15 часа , asylum каза:

Десетилетието не включва ли и 2020?.

 

преди 8 минути, Lelqtian каза:

Правя равносметка как тенденцията десетилетие да се брои 00-19 включително, е рядко тъпа. Дори не визирам конкретната тема, просто отбелязвам. Да, имахме и по кардинално зле дефинирани десетилетия, но все пак ... 

https://bg.wikipedia.org/wiki/2010-те

Link to comment
Сподели в други сайтове

С две думи: спорно десетилетие.

По-подробно: десетилетие най-вече на спад за жанра, но и на някои хубави неща.

Още в началото му стана модерно да се правиш на тузар/кифла по дискотеките и това спомогна започналите още в края на предишното опити жанра да се забие там. Малко бяха песните като тези на Азис, които излязоха извън въпросните рамки. Изпълнители, ди джеи, потребители- всички бяха виновни. 

Също се утвърди схемата да се преуспява с пари, разкрепостеност, лековати песни и насилствено натрапване. Обвиняват се Андреа, Теди Александрова, Яница и т.н. за някои от тези неща, но реално въпросните изпълнители просто си създадоха ниши, които никой не беше длъжен да копира. Ако другите не бяха толкова продажни и отстояваха на своето може би нямаше да се стигне до разпада.

Специален абзац за Цветелина Янева, която е нещо подобно, но без да си е създала ниша. Певица със силни песни и клипове, но дотук- останалото е ненавист или незаинтересованост към нея от страна на голяма част от народа. И всичко това на цената на позициите на жанра.

Друга голяма причина за разпада- Преслава и като последствие от нея Галена. На много хора им втръсна от пробутването чрез всевъзможни схеми на един номер 1 продукт от предното десетилетие, който не беше такъв през цялото настоящо. Доста съзнания бяха промити, но други не бяха и много от тях се отдръпнаха от жанра. Добавянето на Галена в картинката, а и на още няколко не по-малко от нея жадни за лидерство имена, допълни картинката. Иронично, в края но десетилетието точно Преслава отново е номер 1 от жените, а Галена е плътно на номер 2 зад нея.

В развоя на всички тези процеси по неизяснени причини спряха турнетата и излъчването на живо на малкото останали концерти, чалгата беше изгонена от НДК и започна да си търси нови големи сцени, а Планета се сгромоляса като телевизия. Заради Преслава, мъжката й версия Фики и още няколко други се заличиха и наградите. Но пък се видя, че Пайнер все още не са претенденти за най-лошото, защото междувременно фирмата-конкурентка Ара пропадна напълно заради тамошната Преслава- Алисия и някои други фактори. Дори не се знае дали е активна компания още.

Щета за целия жанр беше и края на влиятелни поп-фолк медии като Нов фолк и Сигнал плюс.

Всичко това, разбира се, се отрази и на създаването на нови големи имена, което се сведе до минимум. Доста потенциални звезди изгърмяха още преди да са изгряли, защото нямаха нужната подкрепа и не можеха да смогнат. А поп и рап музиката се възползва успешно и така се родиха звезди, които на моменти не просто конкурираха вече до болка познати чалгарки, ами бяха над тях. За радост на поп-фолка това се оказа временно и накрая той не само отново надделя, ами погълна и някои от уж поп-рап звездите, които станаха представители на новото лице на чалгата.

И така да завършим с негативните и да отидем към позитивните за жанра черти на периода.

Въпреки свалянето на нивото станахме свидетели и на доста силни предложения. Сумати изпълнители качиха нивото на видео продукцията си и дори някои западни имена биха могли да им завидят в това отношение. Станахме свидетели на някои експерименти и хубави песни, които изпъкваха насред вълната от еднотипност.

Телевизионния канал Планета западна, но този в YouTube изгря и тотално разби всички останали. Въпреки влиянието му обаче на даден етап стана възможно да правиш хитови чалга парчета и в по-малки- така се засили и шанса както за нови имена, така и за възраждане на кариерите на по-стари. Последваха и други засилващи се стрийминг платформи.

Старата генерация се сгромоляса, но и изгря отново. Изпълнители като Десислава, Камелия, Тони Стораро, Софи Маринова, Кали и т.н. успяха да пожънат успехи в трето поредно десетилетие.

И най-големия напредък- този в последните години. Жанрът се засили, започнаха по-стабилни опити за промяна на текстове, на звучене. Най-накрая се родиха нови звезди-много накуп, сякаш за да се навакса пропуснатото. Десетилетието реално е закрито не от някоя стара звезда на върха, а на съвсем нов дебютант- Денис Теофиков. Положението в жанра най-накрая изглежда отново обещаващо.

Link to comment
Сподели в други сайтове

преди 36 минути, SG каза:

И най-големия напредък- този в последните години. Жанрът се засили, започнаха по-стабилни опити за промяна на текстове, на звучене. Най-накрая се родиха нови звезди-много накуп, сякаш за да се навакса пропуснатото. Десетилетието реално е закрито не от някоя стара звезда на върха, а на съвсем нов дебютант- Денис Теофиков Клеа Положението в жанра най-накрая изглежда отново обещаващо.

Поправено :jump::jump::jump:

Link to comment
Сподели в други сайтове

Ами......................казвала съм си мнението вече.

С избирането на мутрите на власт, всичко красиво беше нарочно затрито и пропадна, в това число и поп - фолкът. Само и само да не сме конкуренти на тъпия запад и да нямаме самочувствие.

Кризата подплаши много изпълнители и ги накара да захвърлят и морал, и принципи, и почнаха да бълват буквално отвратителна продукция- песни със текстове за секс, изневяра, бившата, сегашната, за номера, видеоклиповете се напълниха със порно и насилие, станаха напълно американски, тип MTV, много красиви певици се загрозиха, посягайки към пластичната хирургия, започнаха да се държат инфантилно, всичко стана лукс и пари................. Ето какво ме отврати най - много при всеки изпълнител:

АНЕЛИЯ - боядиса си косата в ужасен цвят, който я прави да изглежда не просто слаба, а с вид на анорексичка, косата и изглежда изсушена и напълно съсипана, започна да носи евтини на вид дрехи (секси както им казвате), да се разсъблича и показва, започна да се плези и да се държи инфантилно, загърби стила си, вече не показва гласови данни и не прави извивки, а за Ивон съм напълно разочарована - изглежда ужасно и е страшна лигла.

Една талантлива певица се оттегли - ВЕРОНИКА, и правилно постъпи. Никой обаче вече не я помни и не я цени, а даде немалко на поп-фолка.

ГАЛЕНА - тотално ми падна в очите, особено със парадирането със втората си бременност и със нелепите си видеоклипове.

ГЕРГАНА - тя също се оттегли, и по - добре, жалко, че хората я подиграват и не я ценят, тя даде на музиката прекрасни песни.

ГЛОРИЯ - тя си е Глория.

ДЖЕНА - Радвам се, че поне тя не се обличаше "секси" и видеоклиповете и не я бяха порно.

ДЕСИ СЛАВА - Не трябваше да се връща в "Пайнер". направи компромиси, които ме отвратиха. Започна да прави лековати песни и американски видеоклипове, напълня, вече не пее както преди, посегна и към пластичната хирургия..............Добре поне, че не даде на второто си дете лигаво име............... Нищо ангелско не е останало в нея вече, само комерс.

ЕМИЛИЯ - Беше ми отвратителна със цялата тази истерия и очерняне на Анелия. Тя се навря в брака на Анелия и Коко, а си позволи да се изкарва жертва! Не спираше да парадира колко е уж щастлива с този човек, а накрая се разделиха. И явно е вярно, че той и е счупил носа. И в Емилия вече няма нищо ангелско, загрози се с тая татуировка и с новия нос, със новите си песни...........дори вече не прави чувствени и мелодични балади...............

ИВАНА - Стана страшна за гледане. От толкова тежък грим си съсипа кожата, състари се много преждевременно, но сама си е виновна. Нищо общо с някогашната Ивана.Вече не прави песни като едно време.

КАМЕЛИЯ - За съжаление, взе да става пошла с годините.

МАГДА - Тъжно ми е в какво се превърна и тя. То солариум и изкуствен тен, то силен и тежък грим, скъпи тоалети, боядиса красивата си руса коса в ужасен цвят, вече не прави балади..............

МАРИЯ - Много взе да се излага по отношение на личния си живот. Визуално става все по - зле.

ПРЕСЛАВА - Так ме е яд за моята връстничка! Така да сглупи да се съсипе и тя ! Защо и беше да се отказва от красивото си рождено име - Петя? Не ми харесва и слабостта и, прилича на много болна жена. Новият и нос също не ми харесва, това вече не е тя. Вече не прави музикантски неща, например песни с рок елементи...........

РАЙНА - Радвам се, че прежали Коцьо и се взе в ръце, че започна да пътува и да учи, да се развива - психология, езици, танци............. Единствено не ми харесва, че май си е пипнала устните.............

Изгониха "Пайнер" от НДК, видяха сметката на списание "Нов фолк" и радио "Сигнал плюс", вече няма награди и турнета, попфолкът го превърнаха на американски цирк с лични истории по страниците на списанията и шоутата.................. Липсват много и турнетата, емоцията покрай тях, темите, които изписвахме за концертите и дневниците, чувството за единение помежду ни.............

Най - много ми е мъчно, че така и нямах късмета да посетя концерт на "Пайнер" на НДК, както и че Анелия не беше канена и не пя при нас, докато още си беше онази хубава Анелия - със черната коса, магнетичният поглед, собственият стил на обличане, черните дрехи и червеният лак хич не ми пречеха, липсва ми много онази Анелия, която тичаше по сцената, развяваше буйната си гъста грива, правеше извивки (тогава ме дразнеха, признавам си, но сега ми липсват много), онази Анелия, която не се интересувше от награди, а повтаряше "Обичам ви",  даваше микрофона на публиката и беше винаги усмихната, позитивна и добра. Тъжно ми е, че нямам снимка със тази Анелия.

Вече не чувам, не мога да слушам музика. Стана така, защото много взимах болкоуспокояващи през това десетилетие, докато това лято не ми беше открит гинекологичен проблем...................Хапчетата ми затриха слуха и вече не мога да се наслаждавам дори на старите златни хитове...........

И "Планета" вече не гледам. Това просто вече не е същата телевизия, нищо музикантско няма в нея - само порно видеоклипове или такива с насилие. Свалиха "Фолкмаратон" и "Лабиринт", много липсва и Хуби, беше страхотна водеща, много усмихната и със весел характер.  За Люси пък разбрах, че пак се е ошишкал и съм много разочарована от него, а тъкмо си беше върнал нормалният вид.

Не знам можете ли да усетите болкта и разочарованието ми в този пост.

Единствената хубава песен от това десетилетие е "Много се лъжеш" на Райна.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Преди време бях смятал топ 5 най-гледани изпълните за всяка година от както канала на Планета е активен. Ето ъпдейт за равносметка.

2013

1.Галена 61.7М

2.Фики 45М
3.Преслава 28.6М
4.Теди Александрова 23М
5.Анелия 22.2М


2014

1.Фики 82.4М

2.Галена 65.1М
3.Галин 58.4М
4.Преслава 47.7М
5.Джена 44.8М


2015

1.Галена 104.5М

2.Фики 87.3М
3.Преслава 58.7М
4.Теди Александрова 54М
5.Галин 53.4М


2016

1.Анелия 78.2М

2.Галин 67.6М
3.Деси Слава 67.4М
4.Емануела 60М
5.Фики 48М


2017

1.Емануела 59.2М

2.Галена 56.3М
3.Анелия 45.6М
4.Фики 42.3М
5.Галин 41.9М


2018

1.Галена 58.9М

2.Емануела 53.1М
3.Анелия 50.4М
4.Джена 39.4М
5.Цветелина Янева 36.4М

 

2019*до 01.01.2020*

1.Преслава 50.6М
2.Галена 45М
3.Емилия 43.6М
4.Денис Теофиков 41.6М
5.Лидия 41.1М

Равносметка: Галена е лидерката на десетилетието и с най-различни и интересни проекти. Преслава плътно зад нея и хич не е зле с гледанията. Към края на десетилетието, някои последната година, издишаха Андреа, фики, Емануела, Джена, Анелия. Последната все пак влиза в топ 3 от жените, докато при мъжете топ 3 е Фики, Галин и Константин. Теди Александрова е топ име и в повечето години в които не е топ 5 е топ 10.

 

 

Link to comment
Сподели в други сайтове

Включи се в дискусията

Може да отговорите сега и по-късно да се регистрирате. Ако имате профил, впишете се сега за да публикувате с вашия акаунт.

Guest
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...