Jump to content



Всичко за македонската музика


Препоръчани коментари

Нека дискутираме за македонската музика тук.
Забранено е да се дискутират исторически теми. Само музика.
Тук ще поствам(е) нови песни (щoто няма голям интерес за да правим за всички отделни теми) като и ще пишеме повече за досегашните македонски изпълнители.


Link to comment
Сподели в други сайтове

  • Отговори 86
  • Създадена
  • Последен отговор

Топ коментиращи в тази тема

Топ коментиращи в тази тема

Стоинето хич не ме кефи, не знам, дано по-натам направи по-добри песни.

Иначе при нас така наречената турбо-фолк музика предимно се правят песни за сватби, да играш, да пееш и не ме кефат много.

Ето един новокомпониран македонски хит. Не е турбо фолк но от Анета и група Молика които могат да се похвалят че са част и от Гранд.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Стоинето хич не ме кефи, не знам, дано по-натам направи по-добри песни.

Иначе при нас така наречената турбо-фолк музика предимно се правят песни за сватби, да играш, да пееш и не ме кефат много.

Ето един новокомпониран македонски хит. Не е турбо фолк но от Анета и група Молика които могат да се похвалят че са част и от Гранд.

Да и интересното е че гледанията им идват бавно но ги има,примерно има много клипове с по 2 милиона а това е като български с 7 :)

тве великата Шенка ли е на стоп кадъра?не съм гледал клипа

 

 

Link to comment
Сподели в други сайтове

Да и интересното е че гледанията им идват бавно но ги има,примерно има много клипове с по 2 милиона а това е като български с 7 :)

тве великата Шенка ли е на стоп кадъра?не съм гледал клипа

 

Да, Шенка е. Ами тази песен хит си стана. Като и Аише :3fdb8960598fa63e:

Жалко че вече няма БОМ ТВ, там се промотираха тези песни и хората ги слушаха.

Сега чух че от септември ще имало някои музикален канал, но да видим. :mf_surrender:

 

Link to comment
Сподели в други сайтове

БОМ го имахме на кабелната :g2: Супер беше как снимат една новогодишна програма и после цяла година въртят само нея...

 

На мен Анета много ми харесва като певица, но напоследък песните й са под всякаква критика. В Гранд, ама със стария албум издаден в Босна. Отделно ми се струва, че е кофти като човек, някаква високомерна ми идва.

 

Но пък майка й е сладка, тя е вашата леля Стефче :g2: Приласкава всички фенове на щерка си, точно както прави майката на Гло.

Link to comment
Сподели в други сайтове

Да започнем с ТОШЕ ПРОЕСКИ!

 

Тодор Проески, с псевдоним Тоше, е емблематичен певец от Република Македония. Сочен е за най-популярния изпълнител в страната, дори на Балканите. Негова запазена марка е изразът "Ве сакам сите!" (на български "Обичам ви всички!").

 

 

Проески е роден на 25 януари 1981 година в град Прилеп, Република Македония, но родителите му са от Крушево и той израства в този град. Музикалната си кариера започва със „Златно славейче“ през 1992 с песента „Јас и мојот дедо“, Мелфест през 1997 година и Макфест през същата година. Пътят към славата му отворят песните „Пушти ме“ (1997) и „Остани до крај“ (1998). През 1999 издава първия си албум „Некаде во ноќта“, като през лятото под проливен дъжд изнася първия си концерт, който всички негови почитатели помнят и до днес. През 2000 издава албума „Синот Божји“ в който се намира дуета му с Каролина Гочева („Немир“), както и едни от най-големите му хитове - „Тајно моја“, „Во коси да ти спијам“ и други. През 2001 Тоше заедно с други македонски певци отива на турне в Австралия. През 2003 заедно с македонската версия Тоше издава и първия си албум изцяло на сръбски език - „Ако ме погледаш у очи“. Представен е и в България от БМК. През същата година Тоше побеждава в Беовизия с песента си „Чија си“, която става мегахит в цяла бивша Югославия.

През това време Тоше продължава да взема уроци от маестро Уилям Райли в Ню Йорк, който е бил учител и на Лучано Павароти. След връщането си от Ню Йорк, Тоше изнася редица благотворителни концерти в Македония, заради което получава наградата "Майка Тереза" и става посланик на УНИЦЕФ.

През 2004 въпреки отказа на повечето македонски композитори да пишат песни за конкурса Евровизия, Проески успява да издаде 8 песни, от които чрез гласуване на зрителите и журито еднолично е избрана песента "Ангел си ти", с която той представя Македония на конкурса в Истанбул (Турция). Същата година излиза и двойният му албум "Ден за нас" в който са включени 8-те песни от избора за Евровизия, както и още 8 други. Албумът е издаден и в сръбски вариант. В Истанбул Тоше се класира на 14то място, но със своя талант остава траен отпечатък у всички журналисти и зрители.

Работил е с Григор Копров, Phoebus, Желко Йоксимович, Леонтина, Марина Туцакович, Бора Чорба, Миро Булан, Атонония Шола, Тони Цетински и други.

През 2004 става регионален посланик на добра воля на УНИЦЕФ. По този повод издава песента За Овој Свет и This World (на английски), която става химн на организацията.

Албумът По Тебе (2005) мнозина смятат за един от най-успешните албуми на Балканите. Синглите от албума с месеци се задържат на високи места в музикалните класации в Република Македония, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Словения и Босна и Херцеговина. През 2005 Проески клипира в България песните си По тебе – сингъл от едниоменния му пети албум, както и Кой ли ти гризе образи. Снима и клип към песента "Жао ми е" в киноцентър "Бояна", но така и не е излъчен.

Завършва образованието си в Музикалната академия в Скопие и след това веднага продължава работа по музикалната си кариера.

През 2001 година Тоше се запознава със сръбската хандбалиска Адрияна Будимир. След преминаването ѝ в испански отбор двамата се разделят, но голямата любов между двамата ги събира отново. Адрияна преминава в македонския отбор Кометал, но щастието им не трае дълго - Тоше загива при катастрофа на 16 Октомври 2007.

Албумът "Божилак", от 2006, включва само народни песни, като е постигнат впечатляващ баланс между традиционното им изпълнение и модерен аранжимент и интерпретация. На концерт в България Тоше изпълнява песента "Зайди, зайди ясно слънце" и предизвиква фурор сред българската публика. "Божилак" включва още песни като "Йовано, Йованке", "Море сокол пие" и др.

През септември 2006 година Проески дава интервю за „Блиц“, в което обявява, че ако реши да прави световна кариера, планира да си върне влашката фамилия на дядо си Проя, защото се запомняла по-лесно от името Проески, което е в „духа на македонския език“.

През август 2007 излиза на пазара и неговият последнен албум "Игри без граници". Песните от албума стават безспорни хитове, както в родината му, така и във всички страни от бивша Югославия.

Тоше спортува активно волейбол и кик бокс. Композира няколко песни за себе си - Слушаш ли/Чуеш ли; Ден за нас/Дан за нас; Полско цвеќе и Малечка/Мала, както и за певеца Мартин Вучиќ ("Муза"). Създаден е и комикс посветен на Проески със заглавие "Супер Тоше", в който героят се бори със злото под мотото "Супер герой на хуманността".

На 14 февруари 2007 година Тоше изнася концерт в най-голямата зала на Балканите-"Београдска арена" в Сърбия. Концертът предизвиква небивал интерес (около 20 000 човека) и няколко хиляди души остават да наблюдават концерта отвън поради липсата на свободни места.

На последния си концерт на 05.10.2007 в Градския стадион в Скопие, Проески събира над 30 000 души и всички приходи отиват за обновяване на македонските училища.

 

Гробът на Проески в Крушево.

800px-Toshe-Proeski-grave.JPG

 

Невероятните си гласови данни Тоше демонстрира в почти всички възможни жанрове. Макар истинската му любов да остава оперното пеене, което е и специалността му в Музикалната академия в Скопие, той ще се запомни завинаги и със сензационните си изпълнения на песните "Зайди зайди, ясно сонце", "Jesus To A Child" на George Michael и "Nothing Else Matters" на Metallica.

Проески загива на 16 октомври 2007 година при автомобилна катастрофа, край град Нова Градишка, Хърватия. Колата му се удря първо в движещ се камион пред него, а след това в страничната мантинела. Тоше е бил на седалката до шофьора(шофьор бил негов приятел, а на задната седалка е седяла менажерката му) и е бил дълбоко заспал в момента на удара, така че не е усетил нищо. При удара си чупи трети шиен прешлен и загива на място. Властите все още разследват причините за катастрофата и най-вече тези, поради които не се е отворила въздушната възглавница пред него.

 

Албуми

 

1999:Некаде во ноќта

2000:Синот божји

2002:Ако ме погледнеш во очи

Ако ме погледаш у очи (версия на сръбски)

2004:Ден за нас

Дан за нас (версия на сръбски)

Тоше Проески - Live (DVD издание)

2005:По тебе

Пратим те (версия на сръбски език)

2006:Божилак (на английски: Rainbow)

Концерт Градски стадион в Скопие 2006 (DVD издание)

01.09.2007:Игри без граници

Игра без граница (версия на сръбски)

Концерт Београдска Арена (DVD издание)

25.01.2009 The hardest thing

23.01.2010 Jos uvijek sanjam da smo zajedno

25.01.2011 So Ljubav Ot Tose

 

Най-големи хитове

 

Като негов най-голям хит се смята "Чија Си", с който победи на белградския музикален фестивал "Беовизия" през 2003 година.

 

Чија си - номер едно в Република Македония, в Сърбия и Черна гора и в Босна и Херцеговина

Тајно моја - номер едно в Република Македония

Ако ме погледнеш во очи - номер едно в Република Македония и в Сърбия и Черна гора

Соба за тага

Life - номер едно в Република Македония, второ място в класациите на Сърбия и Черна гора, 49то в Южна Африка

Жао ми је

Кој ли ти гризе образи (Ко ти то гризе образе) - номер едно в Република Македония, в Сърбия и Черна гора, в Хърватия

Лагала нас мала (с Тони Цетински) - номер едно в Република Македония, в Сърбия и Черна гора, в Хрватия (20 седмици)

По тебе

Срце није камен

Игри без граници (Игра без граница)

Боже, чувај ја од зло

Громови на душа

Цреша

The hardest thing

Link to comment
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...
Guest
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Отговори на темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Последно видели темата   0 Потребители

    • Няма регистрирани потребители, които да гледат страницата в момента.
×
×
  • Create New...