Jump to content

Vanora

Ramaniac
  • Коментари

    45
  • Регистриран

  • Последно посещение

Всичко публикувано от Vanora

  1. Теа Тайрович, колкото и да е известна у нас, никога няма да достигне по популярност Преслава, Галена или Меди просто защото е чуждестранна изпълнителка, макар и балканска и съседска. Първо, че по-голямата част от песните ѝ са кавъри, второ, че гласът ѝ е страшно груб, немелодичен и наподобява мъжки. Освен с голота и провокативно поведение, не знам да е блеснала с други качества. Далеч е от нивото на Лепа Брена, Цеца и Драгана. Съответно интересът към съвместния ѝ концерт с Преслава е основно заради Преслава, защото от двете тя е водещо име на територията на нашата страна. При Галена и Меди - и двамата са страшно популярни, съответно ако интересът към концерта на Преслава и Теа сумарно е 100% (90 заради Преслава и 10 заради Теа), то интересът към концерта на Галена и Меди е 200% - по 100 за всеки от тях. Та малко сравнението ви излиза неравнопоставено. Ако Преслава беше направила концерт с Десислава или с Глория, интересът щеше да е доста по-голям, защото и двете са любимки на масовия зрител/слушател, колкото и да не са тачени в този форум. Мисля си, че всичко зависи от уговорката с мениджърката Сашка. Смяхме се на Дора, че за всичко обвинява Сашка, ама ей на - тя организира участия, концерти, тя е ябълката на раздора.
  2. Поп-фолкът от 2022 година не може да се мери по успех с този от 2000 година, да. Но това важи за мен кардинално за музиката, всички стилове, в глобален мащаб. Времената не са такива каквито бяха преди. Но то ако погледнем нещата, целият свят се промени доста. Хората станаха по-напрегнати, времената по-несигурни, всеки се е затворил в собствения си микросвят. Така че да, досегът на хората до поп-фолка е по-ограничен, отколкото е бил преди. Въпреки това смятам, че не е редно да се омаловажават успехите на настоящите лидери. Галена с какво е виновна, че приемът вече не е такъв, какъвто преди? В крайна сметка такъв ѝ е бил късметът, както се казва. А и дори при този занижен интерес към YouTube като платформа за споделяне, смятам, че прави добри гледания, и то в канал, реализиран сравнително отскоро. Времената се промениха, вече слушащите поп-фолк се вместват в интервала 10-35-годишните. Съответно ако се търси успех и популярност, трябва да се правят проекти, удовлетворяващи и интригуващи горепосочените възрастови групи. Набляга се повече на видеоклипове, сценично поведение, някаква интересна хореография, напоследък и танците също са акцент в цялостния замисъл заради приложения като Тик Ток. Комплексни са нещата със сигурност, но не се търси най-добрият вокал, за сметка на ефекта. Преди клиповете бяха по-семпли, но изпълненията - истински, докосваха хората, изпълнителите бяха по турнета, концерти, на стадионите - имаше пряк и непосредствен досег с хората. И то масово. А не като сега - задимено, запрашено, в някакви мъгляви сепарета, където се сервира фалшив алкохол и се дават луди пари, за да видиш отдалече някаква фигурка, пееща на плейбек през 90% от времето. Но изпълнителите колкото и да изпитват носталгия по старите времена, не искат да се връщат, защото сега - пеят на живо, не пеят, си взимат хонорара. Всичко в днешния свят е пари, а личните облаги са водещи, за съжаление. Но човек е най-ценен със своята адаптивност, затова смятам, че полза от това да тъжим за миналото така или иначе няма, защото едно на ръка, че товарим собствените си нерви с безсмислени емоции, друго на ръка, че нищо няма да се промени, поне не в близките 5-10 години. Българският поп-фолк отдавна престана да слуша гласа на балканското си сърце, а започна да копира и подражава чуждестранни маниери на поведение, визии, сценично поведение, клипове, звучене - в това за мен се състои най-голямата му грешка, а не в това, че развращава младото поколение, както твърдят някои групи от псевдоинтелектуалци, главно лелки и чичковци, гонещи 60-те си години.
  3. Тази песен на Емилия нищо, че е кавър на Преслава - "Помощ", много ми харесва, пускам си я доста често. Не натрупа гледания, защото все още тогава каналът ѝ беше нов. Но с гръцкото включване си има хитов заряд. Дано да пусне самостоятелна попфолк песен до края на годината. Знам, че подготвя дует с Жадор, но е крайно време да чуем нещо самостоятелно от нея.
  4. Галена е плашещо слаба, какво се случва? Имаше някакви статии в нета, че си инжектирала инсулин, за да слабее, ама не ми се вярва това да е истина. Но е факт, че отслабна страшно много, ръчичката от сторито ѝ ще се счупи... Дано всичко да е наред здравословно при нея. Доближава се до отслабването на Преслава през 2014-2015. Относно това коя има повече потенциал от Лидия и Десита - според мен и двете имат, но зависи за какво става въпрос. От двете по-добър глас за попфолк песни категорично има Лидия - има темперамента, извивките, орнаментиката за ориенталска музика. Десита има специфичен, но някак необработен глас, който прилича на детски/пубертетски и на моменти е малко лигав. Но пък аз виждам в нея потенциал за музика, текстове - има определено качества и свежи идеи. Алфа имаха попадения в дуетите - "Грешници" и "Няма да ми мине, "Излъжи ме" и "Боже мой", както и донякъде "Джипиеса" влизат в тази категория. От соловите парчета - на Симона - "Момиче от лед" и донякъде на Лидия - "Щрак". Соло хитовете им са кът. Галин не знам в коя вече инвестира повече, защото и на трите им съсипа възможността за трайно налагане, въвличайки ги във всевъзможни дуети и колаборации. И все пак женските имена на Алфа са по-успешни от мъжките (то май само Адам остана, Маджуна вече не е там). Адам, горкият, има май само една самостоятелна песен, всичко останало е дует. Някои се дразнят на Емилия, че от 4 години няма самостоятелна песен, а какво да кажем за такива, които през цялата си кариера имат само 2-3 самостоятелни, и то такива, които не са хитове и не са се слушали повече от няколко месеца/един сезон.
  5. Интересен проект от Лидия, не го очаквах, признавам, но ми допада, поне на първо слушане. Наскоро открих този хит, излязъл през май, но тогава, погълната от университета, не съм му обърнала подобаващо внимание ❤️ :
  6. Не споря, че Преслава би имала успех, по-голям или равен с този на Галена, ако беше направила дуети с изброените чуждестранни звезди. Но Преслава никога не е имала желание и претенции за световна кариера, която да е отвъд Балканите и аз уважавам това ѝ решение. В крайна сметка камъкът си тежи на мястото и каквито и напъни за световна сцена да се правят, па макар и успешни, всеки рано или късно прибягва до попфолка, откъдето е тръгнал преди години. Жив пример за това е Андреа - мечтаеше да стане известна в САЩ, в Европа. Направи парчета с хип-хоп, поп и въобще с по-европейско звучене, но загуби популярността си тук. И видя, че само със завръщането си с песента "Егоист" отново придоби известност в попфолк средите. Сравних Андреа с Галена, а не обратното, защото Галена е тази, която все още се е задържала на клона на популярността, не поради друга причина. Иначе хронологично погледнато си прав - Андреа е една от първите попфолк изпълнителки, пробили на по-голямата сцена. Но и доказателство за това, че ако си повярваш прекалено много, можеш лесно да залитнеш и да излезеш от светлината на прожекторите. Изобщо мисля, че трябва да се ценят изпълнителите, дебютирали преди 2008 година, защото на фона на днешните певАчки инфлуенсърки, силиконки, миски, плеймейтки и какви ли още не, те са злато и не могат да бъдат достигнати. А Камелия, Глория и Деси Слава заслужават похвала, защото вече повече от две десетилетия са творчески активни, макар и с някои периоди на застой при Камелия. Галена и Преслава също вече близо две десетилетия са активни. Пожелавам го това на някои от новите музикални "надежди", надути, превзети и повярвали си, че са големите звезди, а всъщност не са и брокати.
  7. Колкото и голяма фенка на Преслава да съм и да съм пристрастна поради този факт, с това не мога да се съглася или поне не с всичко, написано в поста. Галена е известна певица на Балканите, масово в бившите югославски републики я знаят, даже някои от тамошните певици са взимали музиката на едни от най-успешните песни на Галена - къде са уредили правата, къде са крали, това е друга тема на разговор. Но с една дума - мисля, че тя е един от изпълнителите, за които не може да се каже, че са незабелязани. Съгласна съм, че при нея повече се залага на визии, красиви и скъпи клипове, отколкото на певчески талант, но толкова са ѝ възможностите чисто вокално, какво да направи? Похвалното при нея е, че ВЪПРЕКИ че не е най-добрата певица успява да пуска нещо ново и различно, което да се превърне в хит. Галена е успешен продукт на сполучливия маркетинг, на комерса като цяло. Да, парите играят съществена роля, но ако тя самата няма усет и артистичност, няма как да се задържи на това ниво толкова години. Така че мене ако ме питате - Галена е повече артист и изпълнител, отколкото певица в истинския смисъл на думата. Андреа беше русият вариант на Галена - също беше далеч от най-добрите гласови данни, но проби с други качества, провокации, визии, клипове, сценично поведение. Неведнъж съм срещала коментари от рода на тези, че заради песните на Галена и Андреа чужденци са прослушали български попфолк проекти, опитвали са се да научат български. При Андреа обаче егото беше твърде голямо, отделно спречкванията с колежки в Пайнер, бунтарски нрав, лични проблеми и всичко това я доведе до изход от челните позиции. Галена е тази, която успя да се задържи. А Преслава си е връх за мен, независимо дали ще издаде една песен годишно, или 100. Тя е изпълнител, който е доказал какво може и ако ще, само на ретро хитове да кара, пак ще я хранят, докато има желание да се занимава с музика. Участията ѝ са пълни, хората знаят песните ѝ, даже тези, които тук, във форума, се считат за провали. Нормално е всеки един изпълнител да има периоди на затихвания, но това не означава, че е дъно, че се е предал, че е мързелив и прочие. Просто сега за нея явно приоритетите се свеждат около детето и семейството ѝ, в което няма нищо лошо. И макар да пуска по-рядко песни, смятам, че всичките стават хитове, които няма нужда да се сравняват с тези на другите певици. За всеки влак си има пътници, както се казва, а за тези на Преслава и Галена пътниците са твърде много. И пак не разбирам защо се води тази дискусия коя е по-велика при положение, че всяка си има своите хитове, върхове и фенове. Никой не е задължен да харесва нито едната, нито другата. От това, че някой се изказва негативно по техен адрес те нищо не губят - работят, вземат си парите, а пък тук какво значение има, че се плюнчим, хабим си нервите и си скубем косите?
  8. Да се сравнява Галена с Лидия и Десита, е меко казано смешно. Колкото и да не ми е най-любимата певица Галена, тя е друга класа в сравнение с горните две госпожици. Навремето Галена си е била доволно известна, посочиха се вече хитовете ѝ от първите години. Говорим за години, в които не е имало нито Фейсбук, нито Инстаграм, за да печелят популярност и лайкове със снимки по бельо на плажа, нито пък възможност да бъдат инфлуенсърки, промотирайки каквото им падне. Лидия има глас и талант, но едно на ръка, че обезобрази лицето си с тези две ринопластики, друго на ръка, че пропилява възможностите си, подражавайки на Преслава. Ясно е, че Лидия никога не би доближила Преслава в каквото и да било отношение, но имитациите ѝ не са сполучливи. Десита е интересна като артист, но повече като текстописец и музикант, отколкото като изпълнител. Гласът ѝ ми идва малко бебешки и лигав. Успехите във времена, в които телевизията, радиата и дисковете са били основният източник до музикалното творчество на изпълнителите, са несравними с успехи в ерата, в която всичко е на един клик разстояние - като се започне от достъпа до музикално съдържание и се стигне до купуването на гледания, последователи и популярност. Колкото и да се опитват някои нови попълнения да подражават на вече изградени артисти, чиито имена говорят за тях сами по себе си, няма да им се получи. Човек трябва да носи индивидуалността си, защото разстоянието между прогресиращ изпълнител и треторазрядна певачка от дебютанската ложа е изключително късо.
  9. Поздрав с един хит на 12 години! Ех, да вадеше такива песни и сега Андрейчето, пък да беше и толкова продуктивна, колкото преди, цена нямаше да има:
  10. Дуетите на Емилия с Денис са емблеми в попфолка и такива ще си останат. Независимо, че първите два създават усещането, че са доминиращи и по-силни от последвалите два, за мен и четирите дуета са абсолютни хитове. Нека не забравяме, че през 2022 YouTube и гледанията не са това, което бяха през 2019, така че е нормално да има по-слаба гледаемост. Но въпреки това - 6.5М за едната и близо 13М за другата - не мисля, че е слаба гледаемост. Честно казано не ме интересуват откъде идват парите на този или онзи, всеки си носи кръста и в един момент ще си плати за греховете към хората, ако има такива. Въпросът тук е друг. И Емилия, и Цвети Янева са можещи, пеещи певици (тавтология, но в чалгата е необходима, да). Разликата помежду им е в това, че Емилия, както вече се написа, е близо до хората, показва съпричастност, човечност, дава интервюта, говори за себе си, за човека до себе си, за семейството си. Докато при Цвети Янева - нито е близо до хората, защото не ходи до участия, нито дава интервюта, а има фенове, които остават разочаровани от този факт. И колкото и оплювана да е Глория в този форум - не може да ѝ се отрече, че събира хора, все още има интерес към нея, знаят се песните ѝ отпреди 20 години, до тях е, пее на дъжда. Това колко от уж големите съвременни имена биха го направили? Трябва по-честичко да си припомняме, че не всичко е блясък и суета, защото те вървят ръка за ръка с фалша и лицемерието. Понякога човек има нужда просто от един летен театър или дори стадион, от един микрофон, жива музика и изливане на душата. По повод песента - "Не виждам", понеже видях, че сте я коментирали - за мен е емблема в баладите също. Изобщо Емилия има толкова много силни балади, че ако тръгна да ги изреждам, със сигурност ще пропусна някоя. Знам, че е недолюбвана в този форум от някои потребители, както и подценявана, но за мен тя е стойностен изпълнител, който през годините, когато все още беше под опеката на Пайнер, беше подценяван. И въпреки че нямаше големите награди за певица на годината, тя имаше хитовете, имаше различните песни, които я открояваха.
  11. С токчетата по сърцето разхождам ти се тази вечер... Кралица ❤️
  12. Може би си внушавам, но новата песен на Доника и Теди Александрова ми звучи 1:1 по ритъм (припевът) с този Пепин хит (отново припева):
  13. Да, грешката е моя за Джена, признавам. Но това е, защото съм слушала песента точно веднъж, а и гледанията, които се споделят тук за нея, ми се струват слаби за изпълнител от ранга на Джена, още повече, че песента е качена в официалния канал на Пайнер. Но въпреки всичко песента е хубава и ѝ пожелавам успех - дали с милион, или с 10 милиона, феновете на Джена няма да се отрекат от нея, ако са ѝ истински такива. Много е грешна преценката ти за нещата. Ти признаваш само абсолютните хитове, и то на двама-трима изпълнители. Всичко останало по критериите ти е пълен леш и трябва да легне под ножа, а изпълнителите му да си прекратят кариерите. Само че нещата не са толкова крайни, за щастие. Винаги е имало абсолютни лидерки от ранга на Преслава и Галена, които каквото и да направят, даже да не е на 100% това, което феновете са очаквали предварително, ще се оцени високо. Само че винаги е имало и други певици като Анелия, които са можещи, с огромни хитове през годините и с огромни на брой фенове. Имаше зацикляне при нея миналата година, макар на мен да ми харесаха и двете песни, които направи, спря се, усети се адекватно и след година пауза се завърна със свежо лятно предложение. Да, казала съм, че песента е приятна, защото за мен е такава. Има потенциал да стане хит и щеше да стане хит със сигурност, ако не беше качена в този канал. Но дори и качена в него, тези, които оценяват обективно, а не по това дали на обложката пише Галена, Малина, или Анелия, ще отсъдят, че песента си струва и че е поет път към правилната посока. Защото съм убедена, че ако тази песен беше качена и направена от Галена, всички щяха да са в екстаз от новото "музикално чудо" в българския попфолк. Давайте го малко по-спокойно. Харесвам Галена и проектите ѝ, макар да не ми е най-любимата попфолк певица, но виждам какъв фурор прави последните години. Ама това да отричам всичко останало, защото не е Меди, Галена или Азис, в повече ми идва, честно. И тази мания за плюене на всичко, освен на двама-трима изпълнители, тук си проличава за пореден път. И е всичко друго, но не и нещо красиво. Спирам по темата, защото не смятам, че диалогът е продуктивен, а по-скоро назидателен и нападателен, а от такава комуникация не считам, че има полза. В заключение - усмирете си ризите и прогледнете отвъд музикалния канал на Галена, защото колкото и хитове да изкара тя, все още има и други изпълнители, които влагат не по-малко усилия, любов и старание в работата си. Ако ли пък не го направите, то знайте, че има и други фенове на попфолка, които слушат песните не само заради техните изпълнители, а и заради самите песни. И това не ги прави глупави, ограничени и смешни, а напротив.
  14. Не знам защо се пишат очевидни глупости при положение, че всички знаем как стоят нещата. Първо, че каналът на Анелия е нов и самостоятелен - винаги когато случаят е такъв, първият проект, представен там, е с по-слаби гледания, защото няма последователите на канала на Пайнер. Такъв беше случаят с Емануела - "Подводница". Сега, 7 месеца след излизането си, е с 4.8 М гледания. Ако беше качена в канала на Пайнер, щеше да е с поне 10М гледания. Но това в случая не е важно, защото песента стана хит, слушаше се масово. Друг е въпросът, че след нея Емануела се прецака и закопа сама и с проекти, и с поведение. Новата песен на Джена също не е събрала гледанията, които би направила, ако беше качена в канала на Пайнер. Второ, песента на Меди и Азис, колкото и да е добра, е с толкова харесвания и гледания, защото и двамата са на гребена на вълната откъм интерес, а знаем колко добре работи името за един изпълнител. Още повече, че песента е дуетна - интересът обединява и феновете на Меди, и феновете на Азис, докато при Анелия песента е соло, и то след година пауза. Да, може песента ѝ да не натрупа милиони гледания, но колкото и гледания и харесвания да има, поне ще са реални - ще идват от хора, наистина интересуващи се от музиката ѝ. Вярно, че попфолкът е най-комерсиалната музика, вярно, че е шоубизнес - и шоу, и бизнес, ама това постоянно надпреварване и изнасяне на цифри на гледания и харесвания вече малко почва да омръзва. В крайна сметка - когато говорим за изкуство, по-важно е цялостното представяне, а не някакви си цифрички. То по тази логика 90% от поп и естрадните изпълнители трябва да преустановят музикалната си дейност, защото ги нямат хилядите и милионите гледания и лайкове. Като знам колко гледания, последователи и лайкове купиха дадени персони, последният ми фактор ще е субективни цифри, когато оценявам дадена песен. И за не знам кой път - Анелия не е треторазрядница, колкото и да им се иска на някои. Анелия има своите хитове и верни почитатели и се надявам да продължи да ни радва с приятни песни и занапред.
  15. На светлинни години е от песни като "Погледни ме в очите", "Тази нощ", "Не знаеш" - изобщо от първите песни на Анелия, когато работеше активно с Токича. Тогава тя, Емилия и Гергана направиха много стойностни проекти с красиви текстове и приятна музика. Но отдавна времето на тази вълна в попфолка мина. Сега, когато всичко е комерс, е нормално и текстовете да са по-различни, освен ако песента не е балада, каквато очевидно в случая не е. Съгласна съм, че "ай сиктир" не е най-поетичната фраза, даже изобщо, но за цялото настроение, което носи песента, е напълно нормално. Вкарва освободеност, непринуденост. Да не би текстът на Галена и Дамян да е препълнен с поетични включвания? Не е, но за него няма да кажеш нищо, понеже е на любимката ти. На мен лично техният дует не ми е по вкуса, но да съм седнала да хейтя и да кажа как не струва песента - не съм. Не защото не ми достигат думи или защото не мога да си го позволя, а защото уважавам Галена като изпълнител, а след това и вас - феновете ѝ. Там е разликата. Няма лошо човек да показва уважение към чуждия труд дори когато не е във възторг или не е точно неговото нещо. Това не го прави слабохарактерен или мекотело, а напротив - показва обноски и маниери, високо ниво на комуникация. Сега се сещам за песента на Деси Слава - "И на всички като тебе" - там също има по-непринудени разговорни фразички, но това не попречи на песента да се превърне в хит. Галена също се е включвала с подобни проекти като "Мама ураган" и дуетът ѝ с Фики - "С друг ме бъркаш", където казва "проблемЙе". Със сигурност има още такива проекти, но такива включвания в текста носят някакво настроение, когато не са прекалени и натрапчиви, все пак това е комерсиална музика, а не опера.
  16. Vanora

    Анелия - Няма драма

    Песента за мен е хит. След едногодишната пауза Анелия определено е събрала нов творчески устрем и това си личи. Определено се нуждаехме от гласа ѝ и от присъствието ѝ, чиято липса се усещаше. Надявам се да продължи тази вълна и занапред и да пусне още качествени проекти през есента и зимата. ❤️
  17. Ще бъде добре да бъдат уважавани всички изпълнители според заслугите им, а не да се слагат субективни точки и да се изразяват неадекватни подхилквания на чужди мнения, когато в тях, уви, няма нищо смешно. Галена е креативна, амбициозна, хитова, това го разбрахме. Може би е най-великата в нечии очи. Но няма най-велик, защото това е субективна категория. За един Преслава е най-великата, за втори - Галена, за трети- Анелия, за четвърти може да е друга певица, която да не е толкова известна. И все пак, когато в проект очевидно са вложени доста усилие и старание след едногодишна пауза, не пречи да се оцени по достойнство вместо веднага да бъде нахейтен, а изпълнителка с 20-годишна успешна кариера и песни с успехи в други балкански страни да бъде наречена "треторазрядница". Изобщо не знам откъде идва това самочувствие на някои потребители, че са авторитети и фактори, когато единственото, което правят, е да величаят любимките си шумно и арогантно, отричайки всичко и всички, различаващи се от тях. При положение, че никой не отрича успехите им. Доброто възпитание и адекватната комуникация трябва да идват не само от едната страна, за да се получи конструктивен диалог.
  18. Абсолютно нормално е да има мижав интерес към Даймънд. Една и съща претоплена манджа вече 2 години имам чувството, че звучи. Никакъв опит дори за новаторство, един и същ досаден бийт, напомнящ за общо взето цялата им продукция, откакто се определиха като лейбъл. Единствената надежда при тях за мен е Данна. Робов е талантлив, дебютът му с Янева беше хит и звучеше различно. Според мен трябва да залага на разнообразие, ако иска да задържи по-сериозен интерес, различен от този на 11-12-годишните фенчета, припадащи по него и величаещи го като "тийн идол". Малката за мен е бита карта от момента, в който започна да работи с Даймънд. Докато беше Ванеса в Ара мюзик, имаше хитове, беше разпознаваема. После стана една от многото, обезличи се. Много ме радва как Анелия ни зарадва със супер свежо лятно парче след година пауза. Топ е, текстът е запеваем, извивките са си типично в неин стил, клипът е интересен. Надявам се да получи заслужено внимание, макар да е в новия ѝ канал. ❤️ На Меди и Азис песента определено ще стане хит - и към двамата интересът е огромен, като цяло настроението от песента е завладяващо. Браво и на тях!
  19. Хит! Анелия се завърна! ❤️
  20. Значимо е, ако си млад изпълнител, който тепърва се доказва на музикалния пазар. Поне беше допреди години. Сега вече не съм сигурна. YouTube според мен вече е дискредитирано приложение именно заради купуванията на гледания, харесвания и коментари. Много по-реални сякаш са класациите на Spotify, което като приложение, макар и не толкова масово, колкото YouTube, засега сякаш показва, че няма как или много трудно може да бъде измамено. Да, то не е масово приложение, защото по-късно навлезе като тренд сред българите. Така беше навремето и с YouTube - до 2012-2013 90% от поп-фолк продукцията се "пласираше" във vbox7 - тогава този сайт беше водещият за видеосподеляне. Правеха се фен клипчета, имаше групи, аватари, значки, изобщо беше значимо социално пространство за подрастващите. Мисля, че в случая се имаше предвид, че хората, които са врели и кипели в попфолка като жанр, които имат малко по-високи критерии, могат да се ориентират дали една песен е хит, или не, дали е стойностна, или не, независимо от това дали има милионите гледания. Защото това, че песните на певици като Екстра Нина имат под 100 хиляди гледания, далеч не ги прави нестойностни или незаслужили да бъдат слушани. Лично аз съм чувала как хлапетии на по 10-12 си говорят и обсъждат песни и репликите на едно от тях беше: "Абе, виж колко малко гледания има тая песен, изобщо няма и да си я пусна". И точно поради такива разсъждения, а и на големи хора, които за съжаление мислят така, изпълнителите се принуждават да купуват гледания (а и за да си начешат егото и болните амбиции, ако трябва да сме честни). Какво ѝ пречеше примерно на Преслава да купи няколко милиона гледания на "От утре"? Хем никой нямаше да се усети толкова лесно (изключая Willy и хората, стриктно следящи какво се случва), защото тя е от топ имената. Въпросът е принципен. Или излизаш с името си и заставаш зад продукта, който си направил и отнасяш аплодисменти или критики, или по-добре не пускаш нищо. Защото с мамене и шикалкавене на дребно плюеш не само по феновете си, но и по самия себе си и по продукта, в който твърдиш, че си вложил мило и драго. Поп-фолкът затова загуби голяма част от аудиторията си - всичко стана прекалено изкуствено, прекалено се изгубиха идентичности в рамки, ограничения, налагани от продуценти, които пък на свой ред произвеждаха клишета и претоплени манджи. Няма я свободата от едно време - певиците да пеят, облечени в спортно-елегантен стил по стадионите. Сега всичко е изместено и съсредоточено в "лъскавите" дискотеки, примесено с хвърляне на салфетки и нагъване с фалшив алкохол. Хората усещат всичко това, не им харесва и се отдръпнаха, дистанцираха се. Затова сега истински популярни са останали единствено изпълнителите, които гледат да излизат от клишето, да разчупят матрицата. Броят се на пръстите на едната ми ръка, мисля, че е излишно да ги изброявам, но са не повече от 5-6 за целия жанр.
  21. Хит! Пак има надежда, че Андреа може да се завърне към поп-фолка. Макар и предназначена за арменския пазар, има куплет на български, изпят от Андреа. Сякаш се върнах в добрите стари времена, когато беше продуктивна и правеше поп-фолк проекти.
  22. Ами песента дръпна нагоре с гледания, да видим дали ще има и още купувания на харесвания. Галин снощи я е пял на участие, публиката от подрастващи си избухваше.
  23. Много ясно, че ще го изтрият, когато не им е удобен. Като цяло хората, които са в час с нещата, винаги са неудобни. Но кого лъжат Алфа с купените гледания и харесвания или пък Емануела с купените последователи? Сами себе си. За по-наблюдателните фалшът и измамата не са тайни. Ако щат 400К харесвания да си купят, това няма да промени цялостното ниво на песента. Коментари също се купуват, защото за мен е нереално човек да напише, че не спира да слуша песента по цял ден, а да са минали едва 3 минути при дължина на цялата песен 3:18. Вместо да се изстрелят нагоре си вкарват автогол по този начин, защото хората са всичко друго, но не и прости. Могат да бъдат наивни, особено децата, но с течение на времето всички кирливи ризи лъсват и се усещат правените шашми. Сама по себе си песента не е неприятна за слушане, даже може би след месец-месец и нещо ще ми допадне повече, отколкото сега, но не е хитът, за който дадоха заявка. Това е доказателство, че дори с Кости, който години наред беше хитмейкър, няма шанс за абсолютен и категоричен успех, ако останалите елементи в проекта куцат. А Галин можеше да бъде толкова по-креативен - да използва Симона, която беше набрала популярност след два успешни соло проекта, да преговаря с някое от топ имената и да ѝ направи дует (ако толкова държи на несамостоятелните проекти), можеше да помисли за самостоятелна песен на Лидия или на Адам. Има потенциал в изпълнителите му, в пъти по-добри са от разни Анджелини, Лини, Ейвита и прочие, но си стои неразгърнат. Иначе имат хитове - "Няма да ми мине", "Боже мой", "GPS-a", "Недей ме вини", "Излъжи ме", "Момиче от лед", "Пак", "Поредната цигара". Не бяха най-големите хитове, но все пак станаха поне сезонни хитове за времето си, слушаха се масово. След "Недей ме вини" обаче изгубиха сякаш инерция за дуетни проекти. Появи се Симона като свежо попълнение и надежда, но побързаха и нея да набутат в кацата при другите. Да се надяваме есента да ни изненадат с нещо приятно и хитово.
  24. Една от големите фенки на Андреа съм, когато беше адекватна и имаше прилична поп-фолк кариера. Именно от нея и нейните сполучливи проекти с Кости тръгна изобщо "Кости-вълната" в поп-фолка в България. Пепа също имаше песен, правена с него, даже май предхождаше проектите на Андреа хронологически, но тя не стана такъв хит, каквито бяха песните на Андреа, правени от Кости. Така че няма как да отрека успехите на песни на Андреа, които аз самата харесвам. Въпросът е, че последният български изпълнител с хит от Кости, беше Емилия и е логично Алфите като такива, ламтящи за участия, хитове и хонорари, да видят най-скорошния направен комерс - в случая той е от така недолюбваната от теб Емилия. Затова я споменах в поста си, не ми е било целта да правя реклами и тем подобни, макар че я харесвам като изпълнител и дискография.
  25. Посредствена песен, подхождаща повече на неопитни дебютанти, отколкото на изпълнители, които имат претенции, че са нещо и някои в жанра. Песента прилича на вече издавани такива от Кости за други български поп-фолк певици през годините. Искаха да яхнат и те Кости вълната, след като видяха успеха на Емилия от миналата година, но само с искане не се получава. Все пак очаквам да събере известно количество гледания, ако имат уговорка с Кости да промотира песента и на румънския пазар, макар че леко ме съмнява, ама знае ли човек. Аудиторията, която ще се кефи на песента, очаквам да е 10-18-годишните.
×
×
  • Create New...