Jump to content

Alessa

Ramaniac
  • Коментари

    53
  • Регистриран

  • Последно посещение

1 Последовател

Profile Information

  • Gender
    Female

Последни посетители в профила

Информацията за последните посетители на профила ти е изключена и не се показва на други потребители.

Alessa's Achievements

Junior

Junior (2/14)

  • Very Popular Rare
  • Dedicated Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare

Recent Badges

143

Репутация

  1. Наистина се гледа прекалено едностранчиво на нещата. На Запад има певци и певици, които за цял живот и за дългогодишни кариери имат по 1-2 тотални хита и хората пак ги признават, че и пари изкарват от тези си 1-2 хита. Тук искаме всички да са в топ форма, всяка песен да е тотален хит, да събира по 30-40 милиона (нищо че българският народ прогресивно намалява, за съжаление и вече сме под 7 милиона официално), клипове на световно ниво и т.н. Не ценим изпълнителите си и хитовете, които са завещали през годините. Какво значение има колко милиона ще събере новата песен на Анелия или на Емануела, при положение че и двете певици имат такива хитове през годините, каквито нито една от Лидиите, Деситите, Симоните, Данчетата, Малките-Старите и т.н. не могат да направят дори в най-смелите си мечти? Анелия дори само една "Погледни ме в очите" да имаше като хит в цялата си кариера, пак заслужава уважение, а тя колко хитове има в кариерата си? Тези, които са по-малки (родените след 2002-2003 и нагоре) няма как да ги знаят тези песни, защото рядко ги пускат по дискотеките, където всичко вече е комерс, но ние, родените в зората на 2000-те и по-големите от нас (децата на 80-те и 90-те) помним всичко. Точно поради това, че помня, не мога да отпиша с лека ръка даден изпълнител, защото знам, че за 20 години кариера е вложил и сърце, и душа в творчеството си. Емануела е била винаги комерсиална певица, но дори като такава, има златни хитове - "Да си плащал", "На повикване", "Късам ти нервите" и още много други, които направи с Оцко, да не ги изброявам. Това са песни, които нямат аналог към днешна дата. Така че какво говорят някакви манипулируеми цифрички в YouTube, изобщо не ме вълнува. Крайно време е да се отучим да бъдем някакви статистици и да погледнем трезво на нещата. Да, хубаво нещо са статистиките, но е доказано, че те могат да се манипулират. Най-качествено може да се измери дали една песен е хит или по концерти (каквито в родния поп-фолк от години не се правят вече), или в дискотеките.
  2. Фики и Емрах какви хитове имат? Кавъри на хитови кръчмарски песни от орекстри, станали тренд в Тик Ток. Те само яхнаха гребена на вълната. Нищо новаторско и нищо авторско, така че не ме интересуват милионите на Фики. Това не е поп-фолк, а обикновена чалга, за кръчми и за пияни след 3 часа по дискотеките. Анелия има страхотни песни, независимо че нямат купища милиони. С последната песен се изложи, но пък преди това "Любов" е изключителна песен, с послание, много музикантска (независимо че май е гръцки кавър). Емилия се превърна в дуетна певица, но има успехи, единствените ѝ слаби парчета от последните 4 години са дуетът с Фики, дуетът с гръка "В София дойде", Deals, която дори не е поп-фолк песен и последната - от тази година - експериментът "Българи-юнаци", който не се оцени адекватно, поне според мен и е много интересен проект като цяло. Цветелина Янева дори 1 песен да пусне в годината, е доказала, че може да е хитова. Емануела си държи нивото, просто явно не купува гледания, затова не събира сумарно по много. Единственият безапелационен лидер е Галена. Всички Фикита, Емрах, Медита и т.н. са несъстоятелни и издишат.
  3. Alessa

    Саби х Софи Маринова - ДНК

    Песента е пълно клише - няма нищо невиждано, нито нечувано. Изтъркани фрази, позната мелодия и ритъм. Единствено гласът на Софка е отличаващото се в целия проект. Саби с тази визия е повече от банален. Вместо след дуета му с Галена да му бяха направили свестен соло хит, те го превръщат в дуетен изпълнител. Хубаво, дуетът с Галена беше първият му голям хит, песента беше хубава, Галена - топ изпълнител, уцелиха в десятката. Ама не може все по тая утъпкана пътечка. Да вземе Меди са се стегне, щото нито Габриела, нито Саби могат да направят самостоятелни песни, които да са хитове. В това отношение Алфите са по-добре, поне са по-масово разпознаваеми и фаворитизирани от подрастващите.
  4. Саби има хубав глас, но няма присъствие, няма индивидуалност. Същата работа като при Доника, само дето Доника дори няма хубав глас. В попфолка, в музиката в световен мащаб и в шоубизнеса като цяло - не е нужно да имаш най-хубавия глас, а да имаш артистичност, излъчване, поведение пред камера, усет и талант. Колко красиви гласове имаше в поп-фолка, които отидоха в девета глуха, само защото нямаха нищо друго, освен хубави гласове (Невена, Мария Петрова и т.н.)? Галена и Андреа пробиха и станаха интересни, защото са артистични, имат усет и идеи, работохолици и професионалисти са. Галена продължава да е на върха заради това, защото е трудолюбива, влага, инвестира, не залага на едно и също, не се пуска по инерцията. При Андреа лични фактори попречиха да се задържи на върха, но пак се е амбицирала да работи. Въпросът е друг - хората по-скоро ги е яд, че някой, който няма разпознаваем, специфичен и наистина добър глас става известен, отколкото, че някой, който има прекрасен глас, го пропилява и не предлага никаква продукция, а ако предложи, то тя е еднотипна и скучна. Факт е, че Симона Загорова и Цветелина Грахич са певици с гласове, но защо нито една от тях не направи хит? Грахич има един тотален хит със Слави, Симона и това няма. Защо? Защото е копие на майка си. Ами не става така. Трябва иновативност, трябва креативност, разчупване, залагане на несигурното. Никой, който залага само и единствено на сигурното, няма да спечели. И Галена, и Андреа са рискували през годините с дръзки предложения, за които не се е знаело предварително дали ще се харесат и ще се наложат като хитове или пък като тенденция в музиката, но се е получавало впоследствие. Та да се върна на въпроса за Саби - Софи Маринова е безспорен глас, самоук талант, но и тя се изчерпа в последно време. Къде останаха прочувствените ѝ балади, къде останаха музикантските парчета? Всичко напоследък е само кючеци, еднотипна музика, без усет, само с цел и амбиция за печелбарство. В този ред на мисли, не очаквам дуетът на Софка и Саби да е нито нещо невиждано, нито нещо нечувано. Някакво подобие на Мангава тут ще е вероятно.
  5. Харесвам Андреа по принцип, но в случая не е права с изказването си срещу Галена. Никой никого не е спрял да работи. Все се изтъква името на тая Сашка - добре, защо това момиче да е такъв голям проблем? В крайна сметка Галена каква полза има да стопира работата на колегите си умишлено, криейки се зад фигурата на Сашка? Че тя имаше големи хитове и в години, когато Пайнер беше монопол и имаше поне още 5-6 имена, дишащи ѝ във врата. Въпреки всичко, тогава тя доминираше. Разликата със сега е единствено, че тогава с Преслава се съревноваваха, а сега последната се е оставила на инерцията и на старите лаври да ѝ ръководят кариерата, при все, че все още интересът към нея е масов и с правилните песни отново може да е на гребена на вълната. Дали ще се върне към старото си харесвано и познато амплоа - визуално няма как, но поне по отношение на креативност, идеи, начин на пеене - смятам, че може. Видях, че и във фейсбук Галена се плюе много заради концерта в Сърбия. Виновна НЕ е галена, виновен е Даниел Ганев, защото с лека ръка дава най-големите хитове на певиците, с които работи, на разни бездарници от Сърбия и бившата Югославия. Теа Таирович няма капка талант, не може да пее. За Андреа говорите, че е бездарница, ами я вижте Теа - мучи и се запъва, един тон не може да изкара, никаква орнаментика, все едно мъж на подкрепяща терапия с тестостерон се опитва да издава някакви звуци. На мен ми писна да обезценяваме нашето, писна ми сляпо да робуваме на чуждото. Милица Павлович, Тияна Ем, Теа Таирович, въобще не ме интересуват тия сръбкини. Ние имаме в пъти по-добри и доказани артисти. От сръбкините признавам Драгана, Цеца и Лепа Брена единствено. Всичките останали Бресквици, Милици, Тияни - не струват.
  6. Alessa

    Галена - Горчиво

    Много ми харесва, типично за Галена - силен проект за откриване на лятото. Клипът е натоварен с много символи и метафори, отличава се дори от предходните на Галена по мое мнение. Хубав проект, очаквам да стане хит и да натрупа гледания.
  7. Галена и Преслава са изпълнителки с потенциал. За да залезе един изпълнител, трябва интересът към него да е престанал и да е секнал тотално или поне наполовина. И двете имат огромни фенски маси и предизвикват еуфория, която е поетапно градена с години, а не както при Алфа тийма от ден до пладне - днес са тук и са любимки на тийнове и загорели чичковци, а утре ги няма и са никои. Това, че Преслава от 2 години няма тотален хит (с изключение на "Сладкото зло", която не е самостоятелна обаче), не означава, че тя вече е никоя, че ще залезе, че си е изпяла песента и че ще падне на нивото на певици като Рени, Малина, които някога са били някои, но вече са залезли. С Галена нещата стоят по същия начин. Тя изживя абсолютния си пик през 2021 година, като предходните 10 години също имаше абсолютни топ хитове и се конкурираше с Преслава, като в някои години дори я превъзхождаше по определени критерии. Галена и Преслава са най-дълго задържалите се всеобщи любимки - и на млади, и на зрели, и дори на някои от по-възрастните. Глория и Ивана нямаха късмета да се задържат толкова дълго на върха. Така че успехът на Преслава и на Галена е видим и категоричен. Аз съм убедена, че те двете специално дори година да не пуснат нищо, пак ще имат лидерски позиции, просто защото новите дебюти не са конкурентоспособни. На Галена се изкарват фолопове последните песни - ами на мен "Името ти" ми харесва повече, изпято от нея, с нейния глас, отколкото оригинала, с гласа на Илиян. Новото трио е ужасно, но частта на Галена е тази, която ме кара да слушам песента. Никога не съм била фенка на Галена, не ѝ адвокатствам, просто е несправедливо да се обяви за залязваща певица с флопове. Преслава по същия начин. Нека се замислим малко дали нашите любимки са на нивото на хората, които хулим, пък тогава да коментираме.
  8. Тази песен е жестока, текстът е толкова красив, а посланието и музиката - невероятни. Гони милион гледания, което смятам, че за толкова стойностна и некомерсиална песен, е добро постижение. А и на Анелия ѝ е ясно, че тази песен няма да звучи по турбочалгарските дискотеки. Предназначението ѝ е сантиментално и е подарък както за любимия ѝ, така и за по-лиричните и романтични души сред хората. ❤️ Любовта ѝ с Любомир ражда хубави песни, надявам се да продължат да са щастливи и занапред и да ни радва повече с облика на онази Анелия, която всички заобичаха преди 15-20 години.
  9. Много те харесвам като човек и като коментари във форума, но просто тук явно имаме различни мнения по въпроса. За мен Мария Илиева безспорно е можеща и талантлива певица, но няма големите хитове, присъщи на една поп звезда по принцип. Друг е въпросът в България кой е истинска поп звезда със стабилни хитове от десетилетия, освен Лили Иванова. Не оспорвам качествата на Мария Илиева, жената е симпатична, има харизма, компетентна е по музикални въпроси, просто като кариера не ми е нещо особено и отличително. "Видимо доволни" беше тотален хит, но за мен е по-просташка от "Докрай" на Андреа като текст и послания. Текстът на "Докрай" също е с цинични намеци и послания, но поне е по-завоалирано и закачливо. Тялото ѝ мазно, пипа си го бавно Фаща ма за джоба, вика "Нещо ми е жадно" Аз ѝ викам "Найш кво?", знайш ли някво място, някъде къде ше прайм секс много бясно? Това, сравнено с "изцеди ме пак докрай", смятам, че е по-голяма простотия. Във фразата "изцеди ме" героинята може да се е превърнала в цитрус, който копнее да премине от твърда в течна форма. Шегата настрана, и двете песни са с цинични послания, просто текстът на едната е по-прикрито циничен и не толкова буквален и брутален, колкото другия. А че бяха хитове и двете песни, бяха хитове.
  10. Мария Илиева според мен няма място в този формат. Не е актуална нито сред по-възрастните, нито сред по-младите. Да, може да пее, има 5-6 запеваеми разпознаваеми песни, но ако не беше песента ѝ с Криско "Видимо доволни", която беше изключително цинична и същевременно турбопопулярна за времето си, никой нямаше да ѝ обръща все още внимание. Дори да се абстрахираме от личния ѝ живот и от факта, че постоянно сменяше партньорите си, които бяха с близо 20 години по-млади от нея, музикалната ѝ кариера не е нищо особено. Симпатична ми е като човек, но като значимост в българската музика, не е кой знае какво. Е, пак е по-добре, сравнена с Лора Караджова примерно, но няма разпознаваемостта дори на едни Дара, Гери-Никол и Тита. По отношение на Дара, единствено тя съумя да не се влее в новата чалга масовка. Гери-Никол и Тита са вече бити карти според мен, а и двете имаха реален шанс да се задържат като интересни алтернативи на поп-фолка, но го пропиляха. Ако Вирджиния продължат да инвестират в международни проекти на Дара като Thunder, тя има потенциал да бъде световна звезда. Но последния ѝ проект - "Богиня", не е нищо особено по мое мнение. Миро има хитове, особено песните му с Галя от началото на 2000-те, разпознаваем е, харесван е от народа, така че мястото му в такива формати е донякъде оправдано. Иван Лечев е фаворит на по-старото поколение, а и от рок изпълнителите е един от най-земните и сполучливите, заслужава респект човекът и предвид възрастта си, че все още е социално ангажиран, макар и да не слушам неговия стил музика, го уважавам като човек. Андреа според мен би се вписала във формата, защото докато беше в Пайнер, тя имаше хитове, имаше една от най-силните кариери, правила е дуети и колаборации със световноизвестни изпълнители. Дори в момента е подписала договор с най-голямата румънска компания, в която изпълнител е Инна. Просто е психически и емоционално нестабилна, за което не е виновна тя, а раздялата, която претърпя с Кубрат и здравословните проблеми, които имаше. Дано се посъвземе малко и да стъпи отново на краката си, уж е обещала нови проекти, та ще видим. Лошото е, че вече ѝ се създаде имидж на неадекватна пияница или наркоманка, който не знам дали някога ще успее да изтрие, но тя неведнъж е показвала, че е над нещата и не ѝ пука особено. От останалите певици, които не са били жури до този момент, като добри варианти виждам Емилия, Анелия, Глория, Нелина, Тони Дачева. Последните 3 са едни от първите изпълнители в жанра, нямат актуални хитове, даже хитове от последното десетилетие, изключая "Пясъчните кули" на Глория, но имат одобрението на по-възрастната публика, която ги харесва и изтъква като по-обрани и с не чак толкова скандален имидж, за разлика от другите изпълнителки. Не знам колко и какви пари се изкарват като жури по тия формати, но явно не е съвсем без сметка и на доброволни начала, за да се навият тия, които са поканили. В крайна сметка никой не си е плюл на времето и на енергията, за да се захваща с нещо, от което няма прагматична изгода и печалба. Най-малкото - дават те по една от най-гледаните телевизии (колкото и малко да се гледа ТВ в днешно време, БТВ и НОВА все още са някакъв фактор за масите).
  11. Според мен ако сложат Андреа за жури в Гласът на България, ще стане фурор - ще се почне едно хилене, едни лафове, едни провокации. Иначе от треньорите само Иван Лечев наистина заслужава мястото си там, Миро също донякъде, останалите две кокони с нищо не са по-добри от нашите чалга певАчки. Трябваше да поканят Емилия или Анелия - и на двете вече им е време, узрели са, улегнали са, за да бъдат треньори. Друг е въпросът, че както вече казахте, поп-фолкът вече не е това, което беше преди време и макар все още да е най-слушаният жанр, заради тези цигании и флопове от последните 1-2 години никой не гледа насериозно на тази музика. Тази година ще пропусна Гласът на България, не ми се гледат мними поп звезди със западнали кариери и липса на хитове от близо десетилетие.
  12. Ужас. Всеки път, щом позвАни телефона - дикцията за нищо я нямат, надали сигурно са и чували за тази думичка, камо ли пък за това какво стои отвъд буквения и звуковия ѝ състав като значение.
  13. По отношение на дилемата - Галин/Фики или Меди - кой/кои са с по-успешна кариера(и) - според мен всеки е нацелил определено звено и определен таргет в попфолка и там си специализира. Меди се хареса на народа, защото определено има глас, харизматичен е и е човек от народа (малцинствата). Харесаха го заради постоянството му, усета му за хубави парчета и поради факта, че проби без силен продуцентски гръб. Дотам. 3-4 години правеше хубави песни, но напоследък почна да издиша. Слава Богу, пусна хубава песен, па макар и сръбски кавър и стои №1 в трендинга не знам за коя седмица поред вече, което е показателно, че народът е зажаднял за мелодични песни, натоварени с послания, а не за клипове, в които циркулират силиконки и се демонстрира надменно поведение. Галин никога не е блестял с глас, но имаше също своя харизма и почерк в песните, които правеше, когато работеше с Оцко. До 2018 някъде си имаше стабилно присъствие. След това, откакто започна да си вярва, че може да бъде продуцент, нещата при него тръгнаха надолу. Почна да прави компромиси първо със своята кариера, след това и с тази на първите му изпълнители. Сам си прецака кариерата, феновете и хитовете. Не всеки изпълнител става за продуцент и Галин е доказателство за това. Да, правят сезонни хитчета, имат 1-2 попълнения за песни, пълнят клубовете със загорели тийнове и дечурлига, но дотам. Стабилните и сериозни, улегнали фенове на попфолка не биха си губили времето с подобни изпълнители и песни, просто защото съпоставени с поколението на родените през 80-те в попфолка, стоят нелепо и смешно. Тепърва имат да се учат, а това самочувствие, което някои от тях демонстрират, като че ли вече са звезди, е меко казано комично и говори за липса на интелект и трезва самопреценка. При Фики нещата стоят по-различно. Той също като Меди е от малцинствата, но е имал гърба на Тони Стораро - вече утвърден певец с фенове, хитове и популярност към момента на дебюта на сина му. Това обаче е нож с две остриета по принцип и правя евала на Фики, че не е като Симона Загорова, а показа свой собствен стил, артистичност и поведение в клиповете си. Глас определено има, може да пее във всякакви стилове, само трябва да наблегне на английския повече. Най-популярните му песни са или балади (тази с Галена), или мазни кючеци, ориентирани към малцинствата. Средно положение при него няма, но въпреки всичко държи засилен интерес към проектите си. Дали обаче това е посоката, в която трябва да се развива жанрът? Мнения много.
  14. За да се дирижират успешно кариерите в дадена музикална компания, освен бизнес качества, усет и нюх, продуцентите трябва да знаят какво е да бъдеш артист и съответно - какво е да работиш с артист в истинския смисъл на думата. Да, факт е, че в днешно време изкуството е поставено под съмнение поради комерсиализацията на всички жанрове (не само на поп-фолка, за учудване на хулителите му), но въпреки това все още има някаква част от старите артисти, които са стойностни, в които има потенциал и които или нямат силни песни от години, или чат-пат издадат нещо, което да ги накара да излязат от летаргията, но за кратко и после пак си се връщат там. Просто няма системна държавна политика, която да стимулира културата, изпълнителите и изкуството. Защото политиците са прекалено горди да подкрепят нещо, свързано с попфолка, пък и като цяло с друг музикален стил. Как може гърците, сърбите, турците, румънците и т.н. да имат държавни политики за стимулиране на артистите си и на музикалните си индустрии, да се правят големи концерти, събития, само тук, при нас, музиката да е изстреляна в небитието? Пайнер години наред беше монопол, но вече се изчерпа, както откъм качествени имена в каталога си, така и откъм управленчески подход, стратегии и идеи. Нормално е в крайна сметка, г-н Димитров е вече около 70-годишен, а и близо 30 години тази компания беше компанияТА. Според мен управлението ѝ трябва да се поеме от друг или поне да се обнови творческият екип, защото иначе интересът спада с всяка изминала минута. И преди е имало парашутисти, връзкари и бездарни сред изпълнителите, но имаше и редица стойностни имена, които компенсираха издънките и те някак бледнееха и не се забелязваха. Докато сега, както изредихте по-горе, само Джена, Ивана, Райна и още някое друго име останаха, всичко останало се отцепи. Но и при отцепилите се се наблюдава спад в интереса, който само Галена опровергава (и Преслава доскоро). Какво излиза? Излиза, че народът вече е разочарован не само от политиката и управлението от държавата, но и от музиката, която се прави. Начинът за възвръщането на този интерес не се състои в "леките" песни с кухи текстове и клипове, лишени от послания, а точно обратното - в качествените и мелодични попфолк песни от края на стария и от началото на новия век, които направиха попфолка доминиращ над останалите жанр. Друг проблем е, че повечето изпълнители се надуха, повярваха си до небесата. Направиха няколко скъпи клипове и си вирнаха носовете. Да, но нека не забравят кой ги направи звезди - слушателите, феновете, аудиторията, публиката, както щете го наречете. Защото колкото и пари да наливаш в един клип и в една песен, ако няма кой да те слуша и да ти ходи по участия, си оставаш никой и нищо.
  15. Според мен Даймънд и Алфа се харесват на непълнолетните основно. 20+-годишните си обичат Преслава, Галена, Анелия, Камелия и нищо че са дебютирали когато въпросните 20+-годишни са били или новородени, или твърде малки, те си ги ценят. Поне в моето обкръжение (а средата ми е такава, че общувам с много хора на моята възраст или над моята) единици са тези, които да твърдят, че Лидия, Десита, Алекс Робов или Данна са им любимци и припадат по техните песни. Да, някой-друг единичен хит може да направи впечатление, но толкова. Вече Меди си е фаворит на повече възрастови групи, съгласна съм.
×
×
  • Create New...